VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Benke László: A kultúra partraszállása?
Tisztelt Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, Tisztelt Elnökség!

1073 Budapest, Kertész u. 41. I/4.


Könyvhét után vagyunk. Előkerültek a felelősök? Hol voltak? Kerestük önöket a vásár forgatagában, minden megosztott színhelyen. Akkor és ott lett volna önökre szükség, ahol a hangzavarban Supka Géza kinézett a sírjából s legyintett. Most meg azt kérdezik tőlünk önök, hogy mi a véleményünk a 92. könyvhétről, miközben kiállítanak elénk négy gyönge nőt, az úgynevezett szervező stáb tagjait: Katit, Annamarit, Flórát és Erikát – azt sugallva, hogy rájuk lőjünk. Nem lövünk. Az igazi felelősöket keressük. Őket kerestük a könyvhét folyamán, többször is, de csak az információ szegény kis ártatlanul mosolygó fiacskáit és lányocskáit találtuk. Másnap pedig elém toppant egy bátor szervező hölgy, magától jött, félig-meddig tájékozottnak és lehengerlőnek próbált mutatkozni. Késő, legyintettem, ő pedig kardoskodott, hogy majd most figyeljem meg a zenekart a színpadon! Késő, legyintettem és legyintek most újra, a komolynak álcázott MKKE-i hogy voltunk, hogy vagyunk érdeklődésre.

A hakni véget ért, felelem, az Ünnepi Könyvhét elesett. Megölték. A Hét Krajcár Kiadó és a lakiteleki Antológia Kiadó szomszédságában eleitől fogva gyilkolásztak erősítőkből tomboló, kíméletlen hangerővel. Szándékosan provokáltak bennünket, hogy ne bírjuk ki békésen a rövidített idejű, fölemelt árú könyvhetet. Hiába szóltam többször is az afrikai kinézetű legénynek, hogy vegye lejjebb az erősítő hangját, azt felelte, ne zavarjam, tudja ő a dolgát, azt teszi, amit előírtak neki.

A haknizenekar ekkor olyan őrült orgiába csapott, élén a gyönge violának tűnő üvöltő-krákogó, jobbra és balra, előre-hátra táncoló-támolygó énekessel, hogy a színpad közönségének apái és anyái ölében a kicsi gyerekek megrettenve hallgatták a rettenetes hangokat, nézték a különleges mutatványokat, s nem értettek az egészből egy kukkot sem. Krajcáros pavilonunk ajtajából, néhány méternyi közelségb