VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Biden fiának az amerikai járműipar Kínának történő eladása lesz az igazi nagy üzlet

Biden fiának nem Ukrajna kifosztása, hanem az amerikai járműipar Kínának történő eladása lesz az igazi nagy üzlet

Beautiful Things címmel önéletrajzi kötetet adott ki Joe Biden fia. A könyvben Hunter Biden részletesen vall alkohol- és drogfüggőségéről. A mű kitér az ukrajnai ügyekre is, s itt a jelenlegi amerikai elnök fia elismeri, hogy az ukrán Burisma Holdings igazgatótanácsába valóban nem véletlenül került be 2014-ben. Az ifjabbik Biden szerint ő a cégben havonta csak 50 000 dollárt keresett és azt is elmondja, hogy megalapozatlannak tartja azokat a támadásokat, amelyeket ő és az édesapja kapott emiatt.

A valóságban Hunter Biden dollármilliókat forgatott orosz, ukrán és kínai állampolgárok között a Burisma Holdings ukrán gázcég igazgatósági tanácsába kerülése után.

Az amerikai szenátus, republikánusok vezette nemzetbiztonsági és pénzügyi bizottságainak több hónapig készülő, nyolcvanhét oldalas jelentése szerint az Obama-kormányzat tagjai figyelmen kívül hagyták annak következményeit, hogy "egy korrupt oligarcha" vállalatához csatlakozott Hunter Biden 2014-ben. Biden fiát korrupció-ellenes tanácsadónak vették fel, de a közreműködésével elérték, hogy a társaság ügyleteiből még nagyobb korrupció lett. A választási kampány során természetesen az amerikai baloldali média blokkolt minden olyan információt, ami Biden fiának ügyleteivel volt kapcsolatban.

A 2014-ben az akkor alelnökként szolgáló Joe Biden irányította az Egyesült Államok ukrajnai politikáját. Fiát ez időben vették fel a Burisma Holdingshoz, és sajtóértesülések szerint ő rögtön fel is vette a kapcsolatot a Blue Star Strategies tanácsadó vállalattal, hogy segítse a korrupcióval megvádolt gázvállalatot a védekezésben.

Az amerikai pénzügyminisztérium adatai alapján felmerült a gyanú, hogy Hunter Bidenen keresztül potenciálisan illegális pénzügyi tranzakciók mentek át a Biden-család, valamint ukrán, orosz, kazah és kínai állampolgárok között. A szenátusi bizottságok akkor kijelentették: olyan dokumentumok kerültek birtokukba, melyek szerint Hunter pénzt küldött olyan személyeknek, akik potenciálisan emberkereskedelemhez, pornográfiához és prostitúcióhoz köthetők. Hunter Biden többször elintézte, hogy az ukrán cég egyik vezetője találkozzon apjával. Biden hívei szerint azonban az erről szóló állítólagos e-mailek eredetiségét nem lehet bizonyítani. 2020 decemberében Delaware állam adóhatósága nyomozást indított ellene az ukrán és kínai ügyletei miatt.

Egy, a BBC-nek adott rövid nyilatkozatban a jelenlegi amerikai elnök fia arról beszélt, hogy azért „ért aranyat a neve” a cég számára, mert az akkori amerikai alelnök fiaként a jelenléte biztosítékot jelentett számukra az „orosz agresszió” ellen. A tékozló fiú szerint: „A Biden név mindig is a demokrácia és átláthatóság szinonimája volt.” A The Cut rövid elemzést írt a könyvről, és arra a meglepő következtetésre jutott, hogy az ifjabbik Biden a könyvvel vélhetően a politikai karrierjét szeretné megalapozni. Azt is felvetették, hogy a familiáris jelleget öltő amerikai elnökválasztások egyikén a nem túl távoli jövőben Hunter Biden el is indulhat majd a demokraták jelöltjeként.

Sokan felvetették a kérdést, hogy vajon mennyire összehangoltak apa és fia tervei. Az elnök többször kijelentette, hogy büszke a fiára. A republikánusok azt feltételezik, hogy a fiú biztosítja az elnök „nem hivatalos” kínai kapcsolatait.

Nemrégiben pedig egyenesen azzal vádolták meg apát és fiát, hogy elősegítik, hogy Kína teljes egészében felvásárolja az amerikai elektromos járműipart.

A múlt héten Joe Biden a michigani Dearbornban, a Ford Rouge elektromos járműközpontban