VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Biztosan jó éllovasnak lenni oltásban?

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nálunk van a legtöbb kötelező oltás. De nem lehet, hogy ez is összefüggésben van azzal, hogy kevesebb ideig élnek a magyarok, mint a nálunk rosszabb egészségüggyel rendelkező európai országok? Előástam azt a cikkem, amelyet egy oltásszakemberrel készítettem 16 évvel ezelőtt. Még akkor, amikor az ANTSz és mindenki, akit az oltással kapcsolatban megkérdeztek a sajtómunkások, azt mondta: nem, nem vonják ki a higanyt az oltásból, hiszen semmi bajt nem okoz. Aztán eltelt egy egészen icipici idő, és megjelent a hír: ezentúl higany nélküli oltásokat kapnak a mi gyerekeink is. (Ezzel kapcsolatban gondoljon ki-ki arra, amire akar… én örülök, és győzelemként könyvelem el: én sem írtam hiába.)


Elmentem dr. Budai József professzorhoz, a budapesti Szent László Kórház tanácsadójához. Az Infectológiai, immunológiai gyerekosztályon találkoztunk, hiszen Budai professzornak ez a szakterülete. 1952 óta orvos, 1954 óta dolgozik a Szent László Kórházban. A Gyermekfertőző betegségek osztályának vezetőjeként ment nyugdíjba. Tíz évig tanszékvezető volt a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen (Fertőző és trópusi betegségek). Amikor a higanyt tartalmazó oltóanyagról és annak káros voltáról kérdezem, azt mondja:

– Ez botorság: a benne lévő ethilhigany nem az a higany, ráadásul ez a higany kiürül az epe-bél-széklet útján a szervezetből pár nap alatt. Ez a magyarázata annak, hogy ezzel az ethilhigannyal kapcsolatban nem volt akkora izgalom, mint például a methilhigannyal, amit nagy mennyiségben megeszünk például a tengeri halakkal. A methilhigany tényleg nem távozik a szervezetből, hanem lerakódik.

– Hogy kerül a halakba?

– A különböző földmozgások, magmakitörések kidobnak higanyt a tenger vizébe, ami bejut a táplálékláncba. Ezt már régóta vizsgálják. Az oltóanyagban lévő thiomersallal, az ethilhigannyal, csak az utóbbi években, úgy kilenc-tíz éve kezdtek foglalkozni. Főleg amiatt, mert megnőtt az oltások száma.

– Már az újszülöttnek is adnak…

– Aztán adnak még jó néhányat. De visszatérve a thiomersalhoz: semmiféle többlet higanyt nem találtak a nagy számú vizsgálati személy szervezetében. Nézték a hajat, nézték a vért, mindenféle szervet néztek, és lényeges nagy eltérést nem találtak. Ugyanakkor kezdték tudományosan vizsgálni, hogy a bejutott gyógyszer milyen sebességgel, milyen tempóban bomlik le és ürül ki. Ekkor derült ki, hogy szemben a methilhigannyal, az ethilhigany kiürül a szervezetből. Ez azért nem hagyta nyugton a kutatókat – mert hiába van 80 éve forgalomban az thiomersalt tartalmazó vakcina –, arra megállapításra jutottak, hogy szép lassan kivonják a forgalomból, és thiomersalmentes oltóanyagokat állítnak elő. És most jön a pénz.

– Miért akkor drágább lesz?

– Jóval drágább. Egy: az oltóanyag technológiáját olyan mértékben meg kell javítani, hogy semmiféle baktérium vagy vírus ne kerüljön bele a gyártás során.

– Ha ilyet hallok, arra gondolok, hogy eddig bekerülhetett.

– Elméletileg bekerülhetett, gyakorlatilag nem, mert ott volt a thiomersal…

– Szóval akkor ez amolyan fertőtlenítőként szerepelt.

– Igen, prezervátum volt több okból: mert többadagos kiszerelést használtak. Az orvos kinyitott egy ampullát, fölszívta, beadta a megfelelő adagot, mondjuk, öt gyereknek, később fél óra múlva jött még három – azalatt esetleg belehullott az ampullába némi baktérium – de baj mégsem történt, mert ott volt benne a prezervátum, a thiomersal. Persze van más konzerváló szer is, de azok nem olyan jók. Tehát egy abszolút biztos termelési folyamatot kell biztosítani…

– Ennek így kellene lenni, mindjárt a gyártás elején…

– Hát persze, de ha esetleg belekerült valami, akkor ott a thiomersal, ami biztosította, hogy nem történik baj. Kettő: kizárólag egyadagos készítményeket lehet majd előállítani. El lehet képzelni, hogy miféle anyagi kihatásai vannak egy szigorított technológiának! Itt, nálunk még csak megoldható, de mit csinál majd India, Indonézia, ahol saját maguk állítják elő a dipertét?

– Szerintem maradjunk itthon, majd ők megoldják. Mi mit csinálunk?

– Mi egy fél éven belül venni fogjuk az oltóanyagokat. A mi oltóanyagtermelésünk leállt, egyedül a dipertét gyártják Magyarországon. Tehát nekünk venni kell.

– Az ÁNTSZ vezető helyettese azt mondta, hogy most fogják kiírni a tendert és 2006-ban már kevesebb mellékhatással járó oltóanyag lesz forgalomban.