top of page

Brit kémek titkos terrorhadsereget építenek Ukrajnában (Vukics Ferenc elemzése)
Nemrégiben ukrán támadók rálőttek és súlyosan megsebesítettek egy bírót Ukrajna Oroszország által ellenőrzött régiójában, aki júniusban halálra ítélt három külföldi állampolgárságú zsoldost. Denisz Pusilin, az ukrajnai Donyeck régió orosz ellenőrzés alatt álló részeinek adminisztrátora elmondta, hogy Alekszandr Nikulint pénteken késő este sebesítették meg a Donyeck várostól északkeletre fekvő Vuhlehirszk városában.


"Az ukrán rezsim továbbra is mutatja aljas terrorista módszereit" – írta Pusilin a Telegramon. Az orvosok értékelése szerint Nikulin állapota súlyos, de stabil – tette hozzá. Júniusban Nikulin halálos ítéletet mondott ki két britre és egy marokkóira, akiket az Ukrajnáért folytatott harcok során fogtak el, és úgy ítélte meg, hogy megpróbálták megdönteni a helyi hatóságok hatalmát.


A támadással párhuzamosan ismeretlen tettesek felgyújtottak egy kávézót a Krímben található Aj-Petri hegyen. Nem tudni, mi okozta a tüzet, de az ukrán média szerint a félsziget megszállóit egyre jobban sújtják a bajok és a különféle természeti katasztrófák.


Egyre gyakoribbak az ukránok általi támadások a megszállt területeken, amelyek jelentős részét az ukrán kormány nem vállalja magára, de a hivatalnokok a nyilatkozataikban mindig büszkén hivatkoznak „harcosaik eredményességére”. A megszállt területeken harcoló ukrán erőknek „joguk van” döntést hozni arról is, hogy ki számít kollaboránsnak és kit kell „kiiktatni”.

A The Grayzone által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy a brit katonai hírszerzés jelenleg egy titkos ukrán "partizán" hadsereg megszervezésével és kiképzésével foglalkozik, kifejezetten a krími orosz célpontok megtámadására készítik fel őket.

Október 28-án egy ukrán dróntámadás megrongálta az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajóját a krími Szevasztopol kikötőjében. Moszkva azonnal Nagy-Britanniát vádolta a támadás megrendezéséért, valamint az Északi Áramlat csővezetékek felrobbantásáért, amely az utóbbi idők legsúlyosabb ipari szabotázsakciója volt. A brit védelmi minisztérium válaszul egy harsány cáfolatot adott ki, "epikus méretű hamis állításoknak" bélyegezve a vádakat.


A Grayzone birtokába jutott, kiszivárgott dokumentum részletei szerint amelyek részletesen tartalmazzák, hogy brit katonai hírszerzők megállapodást kötöttek az ukrán biztonsági szolgálat odesszai kirendeltségével egy titkos ukrán partizán terrorhadsereg létrehozására és kiképzésére.

Terveik szerint a titkos hadsereg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SSU) megbízásából szabotázs- és felderítő akciókat hajtana végre a Krím ellen – pontosan olyanokat, mint amilyeneket az elmúlt hetekben tapasztaltunk. A The Grayzone által átnézett dokumentumok szerint a Prevail Partners nevű brit katonai magáncéget szerződtették a titkos ukrán partizánharcosok toborzására és kiképzésére. A Prevail-t a különleges erők veteránjai alapították, köztük Justin Hedges volt királyi tengerészgyalogos dandártábornok.

Ezeket a tervrajzokat egy Hugh Ward nevű veterán készítette Chris Donnelly kérésére, aki a brit katonai hírszerzés egyik legismertebb ügynöke, aki nem más, mint a Brit Külügyminisztérium által finanszírozott Integrity Initiative nevű titkos információs hadviselési program kiötlője.

Az ezzel kapcsolatos terveket Donnelly katonai tisztviselőkből, törvényhozókból és hírszerzési tisztviselőkből álló, határokon átnyúló magánhálózatán keresztül szervezték meg.

Az ilyen magas szintű kapcsolatok hangsúlyozzák, hogy a brit kormány messze nem passzív megfigyelője ennek a konfliktusnak.

Donnelly pozícióját és kapcsolatait arra használta fel, hogy biztosítsa a titkos szabotőrzászlóalj kiképzéséhez szükséges forrásokat, hogy azok a kiképzést követően támadhassák a krími orosz célpontokat.

Ez a romboló stratégia biztosan eszkalálja a háborút, és aláássa a tárgyalások irányába mutató bármilyen szándékot.

Persze számos akadály merült fel, amikor a Prevail csapata elindította a titkos hadsereg megalakítását. Először is, az ukrán tisztviselők vonakodtak a Donnelly és csapata által követelt jelentős összegeket előteremteni, annak ellenére, hogy a nyugati államok milliárdokat pumpáltak a háborús erőfeszítésekbe. A brit tisztviselők szintén óvatosak voltak a kiképzési szolgáltatások magánvállalkozóknak történő kiadását illetően. Talán attól tartottak, hogy tetten érik őket, vagy büntetőeljárás alá vonnák őket a provokatív tevékenységükért.


Donnelly klikkjén belül is aggályok merültek fel a Prevail eredeti javaslatával kapcsolatban. Alex Finnen, a brit hadsereg Specialist Group Military Intelligence kémsejtjének és a Foreign Office Oroszország-csoportjának tagja egy március végi e-mailben megjegyezte, hogy a Prevail ajánlata "nagyon drága ahhoz képest, amiről eddig szó volt", az előrejelzett költség évi 600 000 dollár partizánharcosonként – ami azt jelzi, hogy a vállalat "az eladók oldalán van".


 

Forrás:

571 megtekintés

Kommentare


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page