VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Britek százezrei írják alá a Covid-19 elleni oltást igazoló okmány bevezetése elleni tiltakozást


Eddig több mint 258000 ember írta alá Nagy-Britanniában a COVID-19-oltási igazolvány bevezetése ellen tiltakozó jegyzéket. Akik nem támogatják ezeket az intézkedéseket, elutasítják az emberi jogok korlátozását.
Több mint 258.000 ember írta alá Nagy-Britanniában a COVID-19-oltási igazolvány bevezetése ellen tiltakozó jegyzéket. (Az aláírók száma valójában eddig – III. 10-éig – valamennyivel kevesebb 258 ezernél. Ha az aláírók száma az eddigi ütemben növekszik, március 11-re valóban meghaladhatja a 258 ezret – a fordító megjegyzése.)


Eddig nagyon ellentmondásosak voltak a szigetországban az ilyen oltásigazolvány bevezetéséről és az arról szóló hírek, hogy mire szándékoznék használni ezt a kormányzat. Az illetékes államtitkár, Nadhim Zahawi decemberben kétszer is azt mondta, hogy „nem tervezzük az úgynevezett oltási útlevél bevezetését“, és hozzáfűzte, felszólította a vállalatokat, hogy „erre még csak ne is gondoljanak“.


A kormány azonban elismerte, hogy 450 000 fontot adott nyolc vállalatnak a Covid-19-oltási igazolvány alkalmazásáról szóló tanulmányok elkészítésére.
Az AfD-nek a digitális oltásigazolvány elleni indítványa megfeneklett a német parlamentben


Február közepén Dominic Raab külügyminiszter utalt arra, hogy az oltásigazolványt belföldön is lehetne használni, mégpedig még a nagyáruházakba és kocsmákba való belépéskor is. Matthew Hancock egészségügyi miniszter ugyan nem erősítette meg, hogy az igazolvány belföldi használatát tervezik, de csatlakozott Boris Johnson kormányfőnek ama jövőképet előrevetítő véleményéhez, melyben az oltásigazolvány alapvető feltétele lesz a nemzetközi utazásnak.


A politikából és a médiából áradó nyomás ellenére sok ezer ember szegül együtt ellene ennek az ötletnek.


Az oltási igazolvány ellen tiltakozók száma folyamatosan növekszik. Február közepéig már 140 ezer brit állampolgár írta alá a beadványt. Február 27-én számuk már meghaladta a 220 ezret, és március 3-án már a 250 ezret, noha csak január végén indították útjára.

A beadvány szövegében egyebek között ez áll:


Azt akarjuk, hogy a kormány vállaljon kötelezettséget arra, hogy nem vezet be a brit nyilvánosságban elektronikus oltási állapotellenőrzést, illetve immunitásigazolványt. Az ilyen igazolványokat arra lehetne használni, hogy korlátozzák azon emberek jogait, akik elutasították a COVID-19 elleni oltást, ez pedig elfogadhatatlan lenne.

[...] A nyilvánosság számára teljesen világosak kell, hogy legyenek a kormánynak az oltási útlevelek felhasználásával kapcsolatos szándékai, hiszen ezek kétségtelenül befolyásolják a társadalmi kohéziót és befolyásolják Nagy-Britannia ez évi és 2022-ben várható gazdasági fellendülését."


Minthogy a beadványt hivatalosan, a parlamenti utat használva nyújtották be, a kormánynak válaszolnia kell rá, mihelyt meghaladja az aláírók száma a 100 ezret, és róla szóló vitát kell, hogy rendezzen az alsóházban. Ettől függetlenül Johnson máris megbízta azzal a miniszterelnök-helyettest, Michael Gove-ot, hogy irányítsa a digitális oltásigazolvány használatának vizsgálatát, és a megvalósítást illetőleg „mélyreható és összetett feladatokról“ beszélt.


Eredetileg Gove is kizárta a digitális oltásigazolvány ötletét, ám megváltoztatta véleményét a kormánynak a Covid-19-cel kapcsolatos nagy kiterjedésű és gyökeres fordulatában. Immár ő is azt akarja kivizsgáltatni, mennyire valósítható meg az oltásigazolvány bevezetése.


Laura Perrins, a Conservative Woman című lap társkiadója az oltási igazolványt úgy jellemezte, mint


„a polgári szabadságaink elleni nagyszabású támadást. Hátrányosan különböztet meg etnikai kisebbségeket, állapotos nőket és mindenkit, aki nem óhajtja felfedni egy vadidegennek saját egészségügyi helyzetét.”

Ebben támogatja őt egy Simon Dolan nevű üzletember, aki beperelte a brit kormányt az igazolványok ellenőrzésének törvénytelensége miatt: Képzeljék el azt a felhördülést, ha embereknek azt kellene bizonyítaniuk ahhoz, hogy utazhassanak vagy kórházi kezelésben részesülhessenek, hogy nem AIDS-esek.


A Liberty nevű emberi jogi csoportosulás stratégiai és kampányigazgatója, Sam Grant rámutatott arra, hogy ez a lépés


„két osztályra osztaná fel a társadalmat. Az egyik osztály tagjai támogatásokhoz juthatnának és az oltáshoz kötött szabadságjogokhoz, a másikéi pedig ezekből ki lennének zárva – és ez legkeményebben a legerősebben kirekesztetteket érintené".Európa Tanács: Az oltási kötelezettség és az oltást elutasítók hátrányos megkülönböztetése megengedhetetlen


A petíció aláírói az Európa Tanácsra hivatkoznak (annak pedig Nagy-Britannia is tagja). Ez a szervezet nemrég bejelentett egy határozatot, mely szerint az alapvető emberi jogok megsértését jelentené az oltási kötelezettség, az oltási igazolvány bevezetése, valamint azoknak bárminő hátrányos megkülönböztetése, akik nincsenek beoltva. A 2361-es számú határozat 7.3.1-es és 7.3.2-es szakaszához fűzött magyarázat szerint


„biztosítani kell a polgároknak arról való tájékoztatását, hogy az oltás NEM kötelező, és senkit nem lehet arra kényszeríteni sem politikai, társadalmi vagy egyéb eszközökkel, hogy beoltassa magát, ha ő nem óhajtja; és senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem oltották be egészségügyi kockázat miatt vagy csupán azért, mert ő nem akarta magát beoltatni.”.

A határozat továbbá azt is kijelenti, hogy az oltási igazolások csakis „a nekik szánt célra“ használhatók, vagyis hogy „nyomon lehessen követni az oltóanyagok hatékonyságát, hogy esetleg van-e mellékhatásuk és nem kívánatos következményük.“