top of page

Búcsú vitéz Hompoth Zoltántól


Nyolcvannyolcadik életévében, hosszas betegség után 2023. július 3-án elhunyt a vecsési Orbán Balázs Erdélyi Kör alapító elnöke, v. Hompoth Zoltán, aki 2004-2016 között az MVSZ Elnökségének tagja, 2008-2012 között az MVSZ Kárpát-medence Térségének alelnöke is volt. Visszavonulása után az MVSZ Védnöki Testületének tagja, akit magyarságszolgálata elismeréseként a Magyar Nemzetért Ezüstéremmel tüntettek ki. Emlékét Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékparkban egy nevét viselő tölgy őrzi.


Nyugodjék békében!
Vitéz Hompoth Zoltán Nagyvárad szülötte volt. Édesanyja diószegi, édesapja pedig a gyergyóditrói székely Hompoth nemzetség sarja, aki katonaként saját szemével láthatta a Szamuely-féle páncélvonatos Lenin-fiúk gyilkos vonulásának véres nyomát Kalocsán, ahol minden gazdát felakasztottak saját háza előtt, ha tíz holdnál nagyobb birtoka volt. Ez a megrázó élmény mélyen beégett emlékezetébe, amit fiaiba, Andrásba és Zoltánba is betáplált. Különösen Zoltán mélyen meggyűlölte a kommunistákat és a kommunizmust. Ceausescu Romániájából előbb Komlóra menekült családjával, majd pár év múlva Vecsésen telepedett le. A rendszerváltó MDF Országos Választmányának tagja, majd e párt eljelentéktelenedését látva közösségi energiáit az általa alapított Orbán Balázs Erdélyi Kör révén az Erdélyi Körök Országos Szövetségében, valamint a Magyarok Világszövetsége keretében juttatja érvényre. Évtizeden keresztül autóbuszos zarándokutakat szervezett a Csíksomlyói Búcsúba, amikor még nem vitt oda különvonat. A sváb gyökerű Vecsés életében elsősorban Őrajta keresztül tört utat a magyar szellemiség, különösképpen az évről évre megrendezett tavaszi fesztiválokon. Meghatározóan alakította Vecsés arculatát is a köztéren elhelyezett monumentális Trianon-székelykapuval – melynek avató beszédét 2006-ban a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós mondta –, és a körülötte kialakított, történelmünk nagyjainak alakját megörökítő szoborparkkal. Atilla nagykirály, Csaba királyfi, Árpád nagyfejedelem volt a kezdet, és Szent István, Szent László, Mátyás király, Bethlen Gábor, II. Rákóczi Ferenc, Széchenyi István, Kossuth Lajos szobra után, a 2010-es években eljutott volna v. Horthy Miklós kormányzóig is, ha a kormánypolitika másként nem gondolja... A Magyarok Világszövetségének székházára kitűzték a gyászlobogót.

V. Hompoth Zoltán búcsúzását unokája tette közzé.

1935. október 6-án székely-magyar emberként születtem Nagyváradon. Édesapám intelmét megfogadva megpróbáltam mindig emberként megmaradni minden körülmények között. Az életem nyitott könyv és mindenki eldöntheti, hogy családi vagy közéleti tevékenységem nyomán, ez mennyire sikerült.


Ezúton szeretnék elbúcsúzni: Emese és Csaba gyermekeimtől; menyemtől; 5 unokámtól és 10 dédunokámtól; feleségemtől, akivel külön élünk; kanadai rokonaimtól; barátaimtól.


Párizsban élő kedves barátomtól, Albach Gyuritól és családjától, Szlahó Csaba,Vecsés város polgármesterétől, Szűcs Lajos országgyűlési képviselőtől, illetve kedves barátomtól Pintér Teritől. Ezenkívül búcsúzom Patrubány Miklóstól , a Magyarok Világszövetsége elnökétől és Vecsés város lakosaitól.


Úgy érzem, közeleg az idő, amikor lelkemet visszaadom a teremtő Istennek, a haláltól nem félek.

Magyarok Világszövetsége


161 megtekintés

Komentar


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg