top of page

Czigány Edit: Gepárd-himnusz

Ahogy egy gepárd szétnéz az Univerzumban, az maga a „királyi többes”.

A „Pettyes Szfinx” annyira szép, és egyiptomi, hogy le sem lehet tagadni eredetét, és a sivatagi kolosszus immanens, ihlető uralkodói fölényét.

Szeretném, ha a kertemben egy ilyen festői, karcsú, fejedelmi, izomköteg heverészne.

Az „elektromos kődaráló-szerű” dorombolásra csak ő képes a vad nagymacskafélék közül. Szelídített közegben ezt meg is teszi.

Másfél méteres testhosszához méretezett, 80 centi hosszú, pettyes farka nem dísznek van – bár annak is gyönyörű a fehér bojtos, hajlékony végével –, hanem a 100/120km/h-s sebességű vadászfutásban, a kormányzáshoz elengedhetetlenül szükséges eszköze.

Ha elvéti az üldözött zsákmányt, leáll, nem görcsöl tovább érte. Ugyanis annyira megviseli a szervezetét az eszméletlen sebességű futás és az azzal járó hőemelkedés, hogy belehalna...

A faj halandósága ettől függetlenül is – más okok miatt –, nagyon számottevő.

A gepárd-kölykök 80-90%-a áldozatul esik az oroszlánok és a hiénák vadászatának.

Létre is jött egy „Gepárd-mentő program” Afrikában, amihez anyagilag hozzá lehet járulni az interneten. (Én már megtettem!)

Érdekes és értékes ismertetők olvashatók a gyönyörű vad-cicafaj életéről, szokásairól, kedvességéről, szelídíthetőségéről.

 

„Régen, Egyiptomban a macskákat Istenként imádták.

Az emberek ezt elfelejtették.

A macskák Nem!”


 

Gerda, a gepárd történeteEz a történet Gerdáról, a gepárdról szól, aki Messi puma családjának tagja.

Alekszandr és Maria Dmitrijev szerettek volna örökbe fogadni egy gepárdot, de ez nem volt egyszerű, egész Oroszországban kerestek, de nem találtak egyet sem. Egy idő után mindenki, aki kapcsolatban állt a nagymacskákkal, tudott a pár lázas kereséséről.

Amikor már-már feladták, a Szocsi Állatkert megkereste a házaspárt, és felkínáltak egy egészséges, 7 éves nőstény gepárdot, amelyet már nem tudtak volna tovább tartani. Ám a megajánlott ár minden várakozást felülmúlt.

Két hétig gyötrődtek a döntésen, mígnem Alekszandr úgy döntött, hogy elrepül az állatkertbe, hogy személyesen láthassa a gepárdot, ez segítsen dönteni.

Kiderült, hogy a nagymacska nagyon szeretetre méltó, megengedte Alekszandrnak, hogy megvizsgálja, és ezalatt dorombolt és nyalogatta a kezét, és Alekszandr azonnal beleszeretett.

Attól a pillanattól kezdve minden arról szólt, hogyan tudnák előteremteni a pénzt.

A pár eladásra kínálta ingatlanjaik egy részét, és kölcsönkértek egy kis pénzt egyik barátjuktól; végül összegyűlt, amennyi kellett.

Nem sokkal később Gerda megérkezett az új otthonába. A macska azonnal otthon érezte magát, és a házaspár is így érezte: noha Gerda talán vadállat megjelenésű, de szeretik, és akárcsak Messi, a család részévé vált.

95 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page