Darai Lajos: Naplóbölcsességeim (1683 )
- szilajcsiko
- szept. 2.
- 1 perc olvasás

Étel-ital szeretetünk nem pótolhatja a
szerelem áldásait, vagy fordítva, de ezen
nem szoktunk elgondolkodni, hanem rohanunk az
egyik után fiatalon, másikért öregen.
Vagy csak megadjuk a módját, beérik a termés,
mit az életszeretet érlel bennünk, ha van még
szerencsénk is a szorgalmunk, kitartásunk mellé,
és alapos és megfontolt kapcsolatot tartunk.
Valaki felé, s nekünk legjobban megfelelő
ételek felé, amibe gyakran hiba csúszik,
mert előzmények befolyásolnak végeredményt,
ahogy nevelik párunkat, termesztik az ételt.
Természetesség lenne a követelmény, amit
a szükségesség, sőt szűkösség gyakran felülírhat,
aztán csodálkozunk, mennyi minden kimarad a
választékunkból, s műveltségi szint meghatároz.
De a természet ereje bennünk mégis áttör,
olyanná válhatunk, ahogy elhatároztuk és
van elég türelmünk, szorgalmunk kivitelezni,
és már párunk is örülni fog a változásnak.
Révkalauzok vagyunk a sziklás hajóúton,
hogy elkerüljük a párkapcsolat buktatóit
és valamennyire a táplálkozás mérgeit,
megtévesztő hamisításait, sikeresen.
Valójában az iskolának is ezekre kell
felkészítenie, különösen manapság, hogy
a szakmát leginkább a munkahelyen, ottani
különleges követelmények szerint tanuljuk.
A tudás olyannyira előkészítetten jut
el hozzánk, mint az elősütött, -főzött étel, így
a mi előkészületünk az életre fontos
feladatunk, feleljünk meg neki mindenáron.
















