top of page

Egy elfeledett Wass Albert-riportfilm bemutatása


A Wass Alberttel 1991-ben készített, ám időközben elfeledett riportfilmet mutatja be Simó József előadóművész, a Czegei Wass Alapítvány képviselője. Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete - Budapest V., Molnár utca 5. Időpont: 2023. március 9., csütörtök, 18 órai kezdettel

Wass Albert (jelenet az 1991-ben készült riportfilmből)Hárman készítettek riportfilmet Wass Alberttel élete utolsó évtizedében: 1991-ben É. Szabó Márta („Vándor vagyok, hazátalan...” – Látogatóban Wass Albert írónál Floridában), 1995-ben ifj. Szalay Róbert (Fenyőktől a pálmafákig – Emlékképek Wass Albert íróról) és 1998-ban Maksay Ágnes (Erdélyt nem lehet elfelejteni – Wass Albert portré – A látó ember).


A három film közül talán minden szempontból az elsőn volt Wass Albert a legkedvesebb, legfiatalosabb, legderűsebb és legmesélőkedvűbb. Ezért aztán – nem véletlenül – ez az alkotás lett a legszebb, legnapsugarasabb. A 32 évvel ezelőtt készült filmen ugyancsak kedves és fiatal a film riportere, É. Szabó Márta és a filmben szereplő művészek: Csoma Judit, Ráckevei Anna, Sebő Ferenc és Vallai Péter.


É. Szabó Márta az ifjúság számára rengeteg kitűnő művészeti-ismeretterjesztő filmet készített Cimbora című műsorába. Itt volt látható a film 20 perces beharangozója is 1991 júniusában. A filmet a következő hónapban mutatta be a Magyar Televízió három részletben. A film alkotói: É. Szabó Márta szerkesztő-riporter, Szirmai Béla operatőr és Élő Rudolf gyártásvezető.


Ezt az elfeledett filmet most azzal a meghatottsággal szeretném bemutatni az érdeklődő, Wass Albertet, Erdélyt és a szép magyar irodalmat szerető közönségnek, amilyen meghatottsággal Wass Albert köszönte meg É. Szabó Mártának és a Magyar Televíziónak, hogy meglátogatták őt floridai otthonában. Simó József – a Czegei Wass Alapítvány képviselője

311 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page