top of page

Egy gyökeresen más világ Assange vád alá helyezése óta (Joe Lauria jegyzete)
Eredeti cikk:

A Radically Different World Since Assange's Indictment, By Joe Lauria, Special to Consortium News

Schiller Mária küldeménye
A világ drámaian megváltozott, mióta az Egyesült Államok megkezdte a WikiLeaks kiadója, Julian Assange jogi üldözését, ami új kockázatokat jelent az USA számára, ha kitart a végsőkig üldözése mellett.


A geostratégiai helyzet és a média helyzete ma már szinte felismerhetetlen 2010-hez képest, amikor az Egyesült Államok esküdtszéket állított fel Assange ellen. A körülmények jelentősen megváltoztak még 2019 óta is, amikor elhurcolták az ecuadori nagykövetségről és nyilvánosságra hozták a vádiratot.

Az Egyesült Államok a harmadik nagy stratégiai vereségét szenvedi el az Assange elleni eljárás kezdete óta, ami potenciálisan jelentős következményekkel járhat az Egyesült Államokra, a világra és esetleg Assange-ra nézve. Csak az elmúlt három évben az Egyesült Államok megalázó vereségeket szenvedett Afganisztánban, Ukrajnában és most Gázában.

Afganisztán sértette az amerikaiak érzékenységét az értékes "presztízsükkel" kapcsolatban, amely az amerikai elitnek oly fontos. A világ többi része geostratégiai számításba veszi.

Az Egyesült Államok által szított ukrajnai háború, amelynek célja Oroszország meggyengítése és kormányának megbuktatása volt, ehelyett világtörténelmi méretű bukássá vált az Egyesült Államok és Európa számára.

Egy új kereskedelmi, pénzügyi és diplomáciai rendszer alakult ki az USA által uralt Nyugattal szemben. Ez már lassan kialakult, de Washington ukrajnai provokációja felgyorsította a folyamatot. Ez sokkal súlyosabb probléma az Egyesült Államok számára, mint a puszta "presztízsveszteség".

Ehhez jön még a világméretű rosszallás és elítélés, amellyel az Egyesült Államoknak szembe kell néznie az Izrael által a Gázai övezetben folyó népirtásban való szemérmetlen cinkossága miatt, egy olyan háborúban, amelyet az USA és Izrael nem nyer meg.

Az eredmény az, hogy az USA legitimitása jelentősen meggyengült világszerte. És otthon is.


Itt az alkalom, hogy egy újságírót láncra verve hozzanak az Egyesült Államokba, hogy bíróság elé álljon, amiért olyan igaz anyagot tett közzé, amely leleplezte az Egyesült Államok korábbi bűntetteit?


Ebben a pillanatban – amely nagyon különbözik 2010-től – ez komoly kockázatot jelent az Egyesült Államok számára itthon és külföldön egyaránt. Belföldön a Bill of Rights veszélyben van. Nemzetközi szinten a zsarnok veszít a hitelességéből.


Ezt mutatja a világ egyes vezetőinek nyíltsága, különösen Latin-Amerikában, akik ennek az új, nem amerikai világnak a szellemében szembesítették az Egyesült Államokat az Assange-gal való bánásmódjával, és követelték a szabadon bocsátását.

A hagyományos média, amely kifejezetten fedezi az Egyesült Államokat, hogy bűncselekményeket és visszaéléseket kövessenek el mindenütt, ahol érdekeiket megkérdőjelezik, saját legitimitásának rohamos elvesztésétől szenved. A közösségi és a független média befolyásának 2010 óta tartó látványos növekedése hozzájárult ahhoz, hogy világszerte mozgalom alakult Assange és a szabad sajtó alapelveinek védelmében.

A kérdés az, hogy a Biden-kormányzat mennyire van tisztában ezzel az új világgal, és hogyan fog reagálni?

Úgy tűnik, hogy egy bizonyos ponton az amerikai önhittség és hajthatatlanság az összeomlás felé tart.

De addig Washington kétségtelenül duplázni fog a tagadásban és a bosszúállásban. Nem adja fel sem Ukrajnában, sem Gázában – a neokonok hatalmi befolyása Washingtonban a realistákkal szemben továbbra is megmarad. Vajon a szélsőségesek Assange-on is fennmaradnak?


2010 decemberében Joe Biden alelnök a Meet the Press című televíziós hírműsorban azt mondta, hogy az Obama-kormányzat csak akkor emelhet vádat Assange ellen, ha rajtakapják, amint kormánytitkokat lop, és nem passzívan, újságíróként kapja azokat. Az Obama-kormányzat arra a következtetésre jutott, hogy újságíróként járt el, még ha nem is volt hajlandó annak nevezni, és nem emeltek vádat ellene.

Mi változott tehát Biden esetében? Miért ragaszkodik ehhez a büntetőeljáráshoz, amelyet halálos ellensége, Donald Trump és Trump CIA-igazgatója, Mike Pompeo kezdett el?

A vádirat a mai napig csak a 2010-es eseményekkel foglalkozik. Jogilag semmi sem változott. De politikailag minden megváltozott Biden elnök, a Demokrata Párt vezetője számára a 2016-os DNC-szivárogtatásokkal, és a C.I.A. Vault 7 kiadványokkal a következő évben.

Biden a pokolra kerülne a DNC [Demokrata Nemzeti Bizottság] és a CIA részéről, ha ejtené az ügyet.

Mégis, valószínűleg nem olyan ostoba, hogy azt akarja, hogy egy megbilincselt újságíró az újraválasztási kampánya kellős közepén megjelenjen az amerikai partokon, hogy bíróság elé álljon. A londoni Legfelsőbb Bíróság jól elhúzza az ügyet, és könnyen megteheti, hogy november utánig elhúzza.

Az Assange-ügy az USA dominanciájával szembeni globális kihívás egyik központi eleme, amely 2010-ben még nem létezett.

Amennyiben az amerikai vezetők tisztában vannak azzal, hogy mi történik az USA tekintélyével a világban, hajlamosak az egyetlen megmaradt érvükkel – a halálos erővel – támadni. Assange esetében ez a törvény ereje, halálos következményekkel.

Az Assange-zsal szembeni engedékenység visszanyerné az Egyesült Államok elvesztett tiszteletét, ami azt jelentené, hogy nem szenvedhet újabb csapást, és végre ráébredt az új világra, amelyben él. Eltiprása egy újabb lépés lenne a bukása felé.

Az Egyesült Államoknak nincs igazán szüksége rá. Elég vér tapad a kezéhez.


Ez annak a beszédnek a szövege, amelyet Joe Lauria hétfőn videón keresztül mondott egy konferencián Sydneyben, Ausztráliában.


Julian Assange beszél Ecuador londoni nagykövetségének erkélyéről, 2018 decemberében. (Snapperjack CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons)


Joe Lauria a Consortium News főszerkesztője, a The Wall Street Journal, a Boston Globe és más lapok, köztük a The Montreal Gazette, a London Daily Mail és a johannesburgi The Star korábbi ENSZ-tudósítója. A londoni Sunday Times oknyomozó riportere, a Bloomberg News pénzügyi riportere volt, szakmai munkáját pedig a The New York Times 19 éves stringereként kezdte. Két könyv szerzője: A Political Odyssey, Mike Gravel szenátorral, Daniel Ellsberg előszavával; és How I Lost By Hillary Clinton, Julian Assange előszavával. Elérhető a joelauria@consortiumnews.com címen, és követhető a Twitteren @unjoe.

391 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK