top of page

Egy másik Amerika: Amikor a „terrorizmus elleni háború” a terrorizmus elterjedését szolgálja

Vukics Ferenc cikkismertetője


Eredeti cikk: 

Nick Turse a TomDispatch vezető szerkesztője és a Type Media Center munkatársa A "terrorizmus elleni háború" alatt a terrorizmus 100 000%-kal nőtt Afrikában c. írásában egy új DoD (Department of Defense) jelentésre hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, hogy az erőszak a kontinensen ma sokkal elterjedtebb, mint amikor még nem érkezett meg az amerikai hadsereg "segítsége". Ráadásul legalább 15 olyan tiszt, aki amerikai biztonsági támogatásban és képzésben részesült, összesen 12 puccsban vett részt Nyugat-Afrikában és a Száhel-övezetben a terrorizmus elleni háború során.

 


NICK TURSE:

A "terrorizmus elleni háború" alatt a terrorizmus 100 000%-kal nőtt Afrikában

 


Egy új DoD jelentés szerint az erőszak a kontinensen ma sokkal elterjedtebb, mint amikor az amerikai hadsereg "segítségül" indult.

A terrorizmus okozta halálesetek száma Afrikában több mint 100 000 százalékkal ugrott meg az USA terrorizmus elleni háborúja alatt a Pentagon egyik kutatóintézete, az Africa Center for Strategic Studies új tanulmánya szerint.

Ezek az eredmények ellentmondanak az amerikai Afrika Parancsnokság (AFRICOM) állításainak, miszerint meghiúsítja a terrorfenyegetést a kontinensen, és elősegíti a biztonságot és a stabilitást.

 

Afrika egész területén a Külügyminisztérium 2002-ben és 2003-ban összesen csak kilenc terrortámadást számolt össze, amelyek összesen 23 áldozatot követeltek. Akkoriban az Egyesült Államok éppen csak elkezdte azt az évtizedek óta tartó erőfeszítést, amelynek során több milliárd dolláros biztonsági támogatást nyújtott, sok ezer afrikai katonát képzett ki, több tucatnyi előőrsöt állított fel, saját kommandósokat küldött a legkülönfélébb küldetésekre, proxy erőket hozott létre, dróncsapásokat indított, sőt, szárazföldi harcokat is vívott a harcosokkal Afrikában.

 

A legtöbb amerikai, beleértve a kongresszus tagjait is, nincs tisztában ezeknek a műveleteknek a mértékével – vagy azzal, hogy milyen keveset tettek az afrikai életek védelmében.

 

Tavaly a militáns iszlamista erőszak halálos áldozatai Afrikában 20 százalékkal nőttek – a 2022-es 19 412-ről 23 322-re –, ami az Africa Center szerint "rekordszintet ért el a halálos erőszakban". Ez a halálesetek számának csaknem megduplázódását jelenti 2021 óta, és 101 300 százalékos ugrást 2002-2003 óta. 

Az Egyesült Államok terrorizmus elleni erőfeszítései Afrikában évtizedek óta két fő fronton összpontosulnak: Szomália és a nyugat-afrikai Száhel-övezet. Mindkettőben jelentős terrorizmus-csúcsokat tapasztaltak tavaly.

Az amerikai különleges műveleti erőket először 2002-ben küldték Szomáliába, majd katonai segélyek, tanácsadók és magánvállalkozók érkeztek. Több mint 20 évvel később az amerikai csapatok még mindig terrorizmusellenes műveleteket hajtanak végre ott, elsősorban az al-Shabaab iszlamista militáns csoport ellen. Ennek érdekében Washington több milliárd dolláros terrorizmusellenes támogatást nyújtott – derül ki a Brown Egyetem Costs of War Project 2023-as jelentéséből. Az amerikaiak emellett több mint 280 légicsapást és kommandós rajtaütést hajtottak végre ott, és számos proxy-erőt hoztak létre alacsony profilú katonai műveletek végrehajtására.

 

Szomáliában az Afrika Központ szerint "2023-ban 22 százalékkal nőtt a halálos áldozatok száma – elérve a rekordot, a 7643 halálos áldozatot". Ez a halálos áldozatok számának megháromszorozódását jelenti 2020 óta.

 

A megállapítások még elítélőbbek a Száhel-övezetet illetően. A Külügyminisztérium 2002-ben és 2003-ban összesen mindössze kilenc terrortámadást számolt össze Afrikában. Ma a nyugat-afrikai Száhel-övezet országait terrorista csoportok sújtják, amelyek növekedtek, fejlődtek, széttöredeztek és újjáalakultak. A dzsihadista harciasság fekete zászlaja alatt motoros férfiak – napszemüveget és turbánt viselve, AK-47-esekkel felfegyverkezve – dübörögnek a falvakba, hogy a saría kemény törvényeit érvényesítsék, és terrorizálják, megtámadják és megölik a civileket. E dzsihádisták könyörtelen támadásai destabilizálták Burkina Fasót, Malit és Nigert. 

"A halálos áldozatok száma a Száhel-övezetben közel háromszoros növekedést jelent a 2020-as szinthez képest" – olvasható az Afrika Központ jelentésében. "A Száhel-övezetben bekövetkezett halálesetek a kontinensről 2023-ban jelentett összes militáns iszlamistákhoz köthető halálos áldozat 50 százalékát tették ki".

Legalább 15 olyan tiszt, aki amerikai biztonsági támogatásban részesült, 12 puccsban vett részt Nyugat-Afrikában és a Száhel-övezetben a terrorizmus elleni háború során. A listán Burkina Fasóból (2014, 2015 és kétszer 2022-ben); Csádból (2021); Gambiából (2014); Guineából (2021); Maliból (2012, 2020 és 2021); Mauritániából (2008); és Nigerből (2023) származó tisztek szerepelnek.

A nigériai junta legalább öt vezetője például amerikai segítséget kapott egy amerikai tisztviselő szerint. Ők viszont a nigériai biztonsági erők öt, Amerikában kiképzett tagját nevezték ki az ország kormányzójává.

 

Az ilyen katonai puccsok aláássák az amerikai célokat, hogy stabilitást és biztonságot nyújtsanak az afrikaiaknak, az Egyesült Államok mégis habozott megszakítani a kapcsolatot ezekkel a gazember rezsimekkel. A nigériai puccs ellenére például az Egyesült Államok továbbra is ott állomásoztatja csapatait és hajt végre küldetéseket az ottani nagy drónbázison. 

A nácik is fokozták az atrocitásokat. Vegyük Assimi Goïta ezredest, aki az amerikai különleges műveleti erőkkel dolgozott, amerikai kiképzési gyakorlatokon vett részt, és a floridai Joint Special Operations Universityre járt, mielőtt 2020-ban megdöntötte a mali kormányt. Goïta ezután az alelnöki posztot foglalta el egy átmeneti kormányban, amelynek hivatalosan az volt a feladata, hogy az országot visszatérítse a polgári kormányzáshoz, hogy aztán 2021-ben ismét átvegye a hatalmat. 

Ugyanebben az évben Goita juntája állítólag engedélyezte az Oroszországhoz kötődő Wagner zsoldoscsapatok bevetését az iszlamista fegyveresek elleni harcban, miután közel két évtizede kudarcot vallottak a nyugati támogatású terrorizmusellenes erőfeszítések. A Wagner – egy félkatonai csoport, amelyet a néhai Jevgenyij Prigozsin, egy korábbi hot-dog árusból lett hadúr alapított – a hosszú ideje az USA által támogatott mali hadsereg mellett több száz emberi jogi visszaélésben volt érintett, köztük egy 2022-es mészárlásban, amelyben 500 civil halt meg. 

Az amerikai törvények általában korlátozzák, hogy az országok katonai puccsokat követően katonai segélyt kapjanak, de az Egyesült Államok továbbra is segítséget nyújtott az övezetben lévő juntáknak.

Bár Goïta 2020-as és 2021-es puccsai az amerikai biztonsági segítségnyújtás bizonyos formáira vonatkozó tilalmat váltottak ki, az amerikai adóforintokból továbbra is finanszírozták az erőit. A Külügyminisztérium adatai szerint az Egyesült Államok 2020-ban több mint 16 millió dolláros, 2021-ben pedig közel 5 millió dolláros biztonsági támogatást nyújtott Malinak. A minisztérium Terrorelhárítási Irodája 2023 júliusában a kongresszus jóváhagyására várt, hogy további 2 millió dollárt utaljon át Malinak. (A Külügyminisztérium nem válaszolt a Responsible Statecraft megkeresésére, amelyben e finanszírozás helyzetéről kértek friss információkat.)

 

Hasonlóképpen, a Human Rights Watch által nemrégiben közzétett jelentés szerint Burkina Faso hadserege tavaly több civilt ölt meg dróncsapásokban. A támadások, amelyek iszlamista fegyvereseket céloztak meg zsúfolt piactereken és egy temetésen, legalább 60 civil halálát és több tucatnyi sebesültet követeltek.

 

Az Egyesült Államok több mint egy évtizeden keresztül több tízmillió dollárt ölt Burkina Faso biztonsági támogatásába.

Az amerikai Afrika Parancsnokság vagy AFRICOM Kelly Cahalan szóvivő szerint "jelenleg nem nyújt segítséget Burkina Fasónak".

De nem válaszolt az arra vonatkozó kérdésekre, hogy ez pontosan mit is jelent. 

Tavaly ugyanis az AFRICOM parancsnoka, Michael Langley tábornok elismerte, hogy az Egyesült Államok továbbra is katonai kiképzést nyújt a burkinai erőknek. Ezek a csapatok például részt vettek a Flintlock 2023-ban, az U.S. Special Operations Command Africa által szponzorált éves kiképzési gyakorlaton. Mégis, az Afrika Központ szerint Burkina Faso 2023-ban a Száhel-övezetben a militáns iszlamistákhoz kapcsolódó halálos áldozatok 67 százalékát (7 762) szenvedte el.

 

Az Egyesült Államok Afrikai Parancsnoksága azt hirdeti, hogy "fellép a transznacionális fenyegetésekkel és a rosszindulatú szereplőkkel szemben", és elősegíti a "regionális biztonságot, stabilitást és jólétet", segítve afrikai partnereit abban, hogy biztosítsák népeik "biztonságát és biztonságát". Az a tény, hogy

a militáns iszlamista erőszak következtében a civil halálesetek száma az Africa Center szerint rekordszintet ért el, és a terrorizmus elleni háború alatt 101 300 százalékkal megugrott, az ellenkezőjét bizonyítja. 

Az AFRICOM az Afrika Központ új jelentésében foglalt megállapításokkal kapcsolatos kérdéseket a védelmi miniszter hivatalához intézte. A Pentagon a közzététel előtt nem válaszolt a kérdésekre.


 

Forrás:


294 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page