VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Elég a teuton importból! A britek nem kérnek az oltást igazoló útlevelekből...

Miután Nagy-Britannia hét különböző oltóanyag gyártó cégtől 357 millió adag vakcinát rendelt meg, a kormányzat szerint végre van remény arra, hogy jövőre a lezárások nyomasztó időszakai véget érhetnek. Ebben a várakozó időszakban mégis felháborodást okozott, amikor Nadhim Zahawi, az oltásokért felelős miniszter jelezte, hogy egyes helyszínek – például sportstadionok, éttermek, mozik és kocsmák – ragaszkodhatnak az oltás igazolásához, és ennek hiányában korlátozhatják az emberek belépését az adott intézménybe.


A Daily Mail véleménycikke szerint ez egy mélyen illiberális, veszélyes és a britekhez méltatlan lépés lenne. Az újság szerint a kormány rendelkezéseit a járvány kezdete óta már egyébként is a túlzott keménykezűség és tekintélyelvűség jellemezte. A kocsmák bezárása, a kijárási tilalom bevezetése, a hat főnél nagyobb csoportosulások tiltása, a maszkviselés szigorú ellenőrzése nagyon népszerűtlenek voltak a lakosság körében, de leginkább az utazások korlátozása és a gondozó intézetek látogatásának tilalma viselte meg az embereket. A Daily Mail szerint most nem szabad hagyni, hogy a normál élet helyreállításának lehetséges eszköze – egy vakcina – az állami felügyelet fegyverévé váljon.


Zahawi szerint az úgynevezett „mentelmi útlevelek” lehetővé tennék az ügyfelek számára, hogy igazolják, hogy „beoltották őket”. Michael Gove kabinetügyi miniszter a BBC-nek adott interjújával szkeptikusabb hangot ütött meg. „Ne menjünk előbbre: nem ez a terv. Az oltóanyag-útlevél katasztrofális állapotokat teremtene – nemcsak az alapvető szabadságjogok, de a közegészségügy szempontjából is. Elvileg is helytelen és a gyakorlatban is helytelen lenne. Amellett, hogy korlátozott mértékben is súlyosan sérti a magánélet védelmét, fennáll a szabályozás kiterjedésének veszélye is. Miután létrehoznák a mozikba és kocsmákba való belépés ilyen jellegű korlátozását, az útlevelek használatát végtelenül ki lehetne terjeszteni. Az oltási útlevéllel nem rendelkezőktől megtagadhatnák az üdülési utazásokhoz, a tömegközlekedéshez és az egyetemekhez való hozzáférést, sőt korlátozhatnák az egészségügyi ellátás biztosítását és kitilthatnák őket bizonyos munkák elvégzéséből is.

Valójában Ausztráliában már létezik „nincs oltás, nincs pénz” törvény, ahol azok a szülők, akik nem hajlandók beoltani gyermekeiket, elveszítik olyan jogosultságaikat, mint a gyermekek után járó adókedvezményeik és egyéb adóterheik csökkenése. Innen már csak egy lépésre vagyunk a teljes, kötelező immunizálás felé.

A újság rámutat arra, hogy Franciaország, Németország és Olaszország kötelezővé tesz bizonyos oltásokat (például Olaszországban kötelező a diftéria, a gyermekbénulás és a tetanusz elleni immunizálás). A britek véleménye szerint ez a kontinens lakóinak megszokott tekintélyelvűsége miatt van így. A ragaszkodás a hatalmasnak tartott állam kényszerképzetéhez azonban jelentős ellenállást is generál. Ebben az esetben tovább erősíti az oltásellenesek táborát.


A britek szerint a szigeteken nem ez a hagyomány. „Azon a földön, amely megteremtette a Magna Carta-t, ahol a nép úttörő szerepet játszott a parlamenti demokráciában és legyőzte a náci zsarnokságot, a szabadság tisztelete mélyreható. Ez a mostani kísérlet a hátsó kapun való besurranás esete. A kötelező oltás újabb hatalmas előrelépést jelentene egy Big Brother típusú állam felé. A törvény nem lehet a propaganda eszköze. A kormánynak ahelyett, hogy állandóan fenyegetőzik és kényszerít, a meggyőzéshez kellene folyamodnia. Most az volna a helyesebb magatartás, ha megpróbálja megnyugtatni a közvéleményt. Arra kell törekednie, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy saját érdekükben áll az oltási fegyelem. Bár tiszteletben tartjuk az oltásellenesek tiltakozáshoz fűződő alapvető jogát, elutasítjuk a téveszmék és félelem felelőtlen hirdetését. Egy ilyen politika az oltásellenesek ügyét támogatná, és nemcsak a nagy állammal kapcsolatos minden paranoiájukat táplálja tovább, hanem új ürügyet ad a vértanúságra. A konfrontáció légkörében a közönség szorongása fokozódna, ami minden útlevél-rendszert kontraproduktívvá tenne."

Az tervezett útlevél-rendszer új bűncselekmények sorozatát indíthatja el. Földalatti, útlevélmentes klubok nyílnának, a hamis oltási útlevelekre feketepiac alakulna ki, bizalmas adatokat lopnának el. A már amúgy is túlfeszített rendőrségnek sem lesz elegendő erőforrása a jogsértések visszaszorítására. Etikai kérdések is felmerünek. Vannak, akiknek jogos egészségügyi okai lehetnek arra, hogy elutasítsák az oltóanyagot, ugyanakkor egy olyan társadalomban, ahol az immunizálás válik a társadalmi életben való részvétel kulcsává, megbélyegezhetik, sőt kiközösíthetik őket.

„Katasztrófa lenne, ha Nagy-Britanniában olyan társadalmi struktúrát kezdenénk kiépíteni, ahol az egyes emberek egészségi állapotának bürokratikus értékelése alapján értékelnénk a jogosultságokat. Zahawi úr hétfőn azt állította, hogy a mentelmi rendszer 'az az út, amellyel az egész országot normális helyzetbe hozhatjuk'. De az ilyen követelések Nagy-Britanniában soha nem lehetnek 'normálisak'. Ha ez megvalósul, akkor országunk idegen hely lesz, ahol a szabadság zászlaja alacsonyan lobog. Reméljük, hogy nem érjük el újabb teuton importtal, hogy hatóságaink a szocialista Kelet-Németország félelmetes titkosrendőrségének a Stasinak a módszereivel működtessék az országot.”


Bővebben l. itt.

18 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek