top of page

Elfogták a Hunnia per harmadrendű vádlottját – dr. Gaudi-Nagy Tamás nemzeti jogvédő értékelése


Forrás: vadhajtasok.hu A “terrorcselekmények” miatt keresett erdélyi magyar a vádhatóság szerint tagja volt annak a 2007-ben életre hívott Hunnia mozgalomnak, amelynek 17 tagját a Gyurcsány-Bajnai időszakban kreált koncepciós eljárással számos politikai bűncselekménnyel hoztak összefüggésbe. Az idén március 16-én meghozott, a vádlottakat 117 évvel sújtó drasztikus ítélet óta körözött 41 éves Sz. E. Istvánt, a Hunnia per harmadrendű vádlottját a KR NNI fejvadászai fogták el a TEK segítségével, erről írt augusztus 4-én a Police.hu.


A rendőrség közleménye így szól:


A Fővárosi Törvényszék idén márciusban hozta meg ítéletét terrorcselekmény elkövetése miatt Sz. E. Istvánnal szemben. A 41 éves magyar-román kettős állampolgár tagja volt annak a Hunnia nevű szervezetnek, amit még B. György hívott életre. Hozzájuk köthető számos 2007-ben és 2008-ban elkövetett erőszakos bűncselekmény. A törvényszék, mint harmadrendű vádlottat, nem jogerősen a megismételt elsőfokú tárgyalás során 15 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte idén márciusban. A vádlott a bíróságon már meg sem jelent, elrejtőzött, s a hatóságok számára elérhetetlenné vált.
Miután a felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre, és az általa elkövetett bűncselekmények különösen erőszakos volta miatt a férfi elfogásához kiemelkedően jelentős társadalmi érdek fűződött, ezért felkutatását átvette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztálya.
A KR NNI célkörözési nyomozóinak 2022. augusztus 2-án sikerült lokalizálni a férfi tartózkodási helyét, majd tekintettel bűnlajstromára, illetve arra, hogy 2017-ben már egyszer sikerült megszöknie a rendőrök elől, elfogásához segítségül hívták a Terrorelhárítási Központot (TEK).
Sz. E. István mit sem sejtve arról, hogy a rendőrök beazonosították tartózkodási helyét, egy Nógrád megyei kistelepülés birkalegelőjén napszámban dolgozott, amikor a rendőrök rajta ütöttek. Megtalálták a közelben autóját is, amit rendszámtábla nélkül egy bokorban rejtett el.
Miután a TEK műveleti egysége elfogta, a helyi rendőrök bűnügyi őrizetbe vették.

A Hunnia-per több vádlottjának védelmét ellátó ügyvédeket tömörítő Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, dr. Gaudi-Nagy Tamás így kommentálta a hírt:

– Ma telefonált a börtönből Budaházy György, hogy sajnálattal értesült Sz. elfogásáról. Nem csodálkozom, hogy Sz. megpróbált valahogy a súlyosan törvénytelen, drákói döntés elől elmenekülni. Szökése rámutat ennek a gyurcsányi idők boszorkánykonyhájában kifőzött politikai koncepciós eljárásnak a képtelenségére és visszásságaira. És arra, hogy lassan 13 éve zajló büntetőeljárásban még mindig nincs jogerős ítélet. Emlékezetes módon magyar emberek százezreinek, de még a jogászok köreiben is elementáris erejű felháborodást és megdöbbenést váltott ki a Fővárosi Törvényszék eljáró bírája, a sokak szerinti elfogultan és szakmaiatlanul ítélkező dr. Ignácz György 2022. március 16-án, megismételt eljárásban hozott elsőfokú ítéletével Budaházy Györgyre és 16 vádlott társára összesen 117 év szabadságvesztést szabott ki. Mi sem bizonyítja jobban a bíró aggályos eljárását, hogy az ítélet indokolásakor sokak számára egészen meghökkentő és felháborító fordulatokat, sértő minősítgetéseket engedett meg magának olyan stílusban és hangnemben, amelyek a Bírói Etikai Kódexet sérthették. De még ellenem is alaptalanul fegyelmi felelősségre vonást kezdeményezett az ügyvédi kamaránál az ítélethirdetést követően kifejtett véleményem miatt. Ezen túlmenően a kegyelmi kérelmekkel kapcsolatos lépéseket is lassan intézte. Az eljárásban számos jogsértés történt, többek között terhelő vallomásokat kényszerítettek ki. A perben magam is tanúként nyilatkoztam egy volt képviselőtársammal együtt, hogy a vád koronatanúja 2010-ben közölte velünk: vele szemben kényszervallatást alkalmaztak Budaházyékre terhelő vallomások érdekében. A bírósági szakaszban és főleg a megismételt eljárásban bebizonyosodott, hogy a vádban szereplő cselekményeket úgy és abban a formában, ahogy a vádhatóság állította, nem követhették el a vádlottak. Inkább megdőltek ezek, mint megerősödtek volna. Máig nincs kétséget kizáró bizonyíték a vádlottak ellen és ilyen már nem is lehet. Ráadásul olyan eseteket minősítettek terrorcselekménynek, amelyekben senki sem sérült meg. Mindezen visszásságokról a Nemzeti Jogvédő Szolgálat már többször beszámolt. Gulyás Gergely kancellária-miniszter szerint is teljesen leszerepelt az igazságszolgáltatás ebben az ügyben. Úgy fogalmazott, hogy: ”ez olyan mértékben sérti a jogbiztonságot, olyan mértékben sérti a jogállami alapelveket, hogy az biztos, hogy a bíróság ebben az ügyben már leszerepelt” és “elfogadhatatlan, türhetetlen, hogy ilyen ügyekben nincs jogerős döntés 13-14 év után, ezután már jó döntést nem lehet hozni.”

Budaházy György a március 16-i újabb elsőfokú ítélet óta még mindig rácsok mögött van, aki már így is több mint 3 évet ült jogerős ítélet nélkül. Négy vele együtt letartóztatott társát másodfokon már két hónapja kiengedték, ők bűnügyi felügyelet alá kerültek. Petíciók, tiltakozások és neves közéleti szereplők sora (pl. Wittner Mária, Schiffer András, Földi László, Skrabski Fruzsina, Csókay András) állt ki a vádlottak elnöki kegyelemben részesítése érdekében. Valamennyi vádlott eljárás kegyelemért fordult a köztársasági elnökhöz, a kérelmek többsége már az igazságügy miniszternél van.

Annyit már tudni, hogy a Budaházyról szóló környezettanulmány szerint is indokolt a kegyelem.

Remélem, hogy a kedvező kegyelmi döntést mindegyik vádlott esetében mielőbb, még a nyáron meghozzák, ez a mostani kormányzat morális kötelessége. Mindez azt jelentené, hogy a kegyelemmel abban a szakaszában megszűnik ez a gyalázatos eljárás, ahol éppen tart. Mivel az ügyészség súlyosításért, a vádlottak felmentését fellebbeztek, ezért jelenleg a Fővárosi Ítélőtáblán van az ügy, még akár két évbe is telhet mire ott döntés születne és elképzelhető, hogy akár ismét elrendelik a megismételt eljárást. A társadalmi igazságérzetnek is megfelelő kegyelemmel minden fajta további, felelősségre vonást célzó lépés kizárttá válik, vagyis visszanyerik végre a szabad életüket a meghurcolt vádlottak, akik összesen harminc gyermekről gondoskodnak. Ráadásul ebben a feszült kül- és belpolitikai helyzetben rendkívül fontos, hogy a hazafias közvélemény végre megnyugodhasson abban, hogy Budaházy Györgyék ügye az egyetlen korrekt és tisztességes módon: kegyelemmel rendezésre kerüljön, és így adott esetben soraikat egységbe rendezve védhessék meg szükség esetén a demokratikus választások útján hatalomra került nemzeti kormányzást az egyre gátlástalanabbá váló hazai és külföldi balliberális felforgatási kísérletekkel szemben.


© 2022. NJSZ 


324 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page