top of page

Elmeháborodottak hava (Vukics Ferenc jegyzete)

Világunk az őrültek és a bolondok világa. Az őrültek megállíthatatlanok, övék a siker és a pénz. A bolondok megelégszenek azzal, amijük van. Te melyik vagy, őrült vagy bolond? Netán egy bolondot színlelő őrült?” Have a Nice Day c. film


Talán még emlékeznek a kedves olvasók arra az időszakra, amikor a nyugati sajtó és a politikai elit folyamatosan azt szajkózta, hogy Oroszország a gázt használja fegyverként Európával szemben. Akkor már javában tartottak a fegyverszállítások, és megpróbáltam arra az ellentmondásra felhívni az olvasóink figyelmét, hogy simán elmegyünk e tény mellett:

fegyvereket küldenek Ukrajnának, hogy „fegyverként” használja az oroszok ellen, majd pedig önelégült felsőbbrendűségtől kikérik maguknak, hogy az oroszok „élnek” a gázimportból fakadó lehetőségekkel.

Innen is látszik, hogy a fő feladat nem is Ukrajna fegyverrel való ellátása volt, hanem az, hogy olyan helyzetbe hozza az európai-orosz kapcsolatokat, hogy a végén lehetetlen legyen az együttműködés. Biztos, ami biztos, a gázvezetékek elleni folyamatos támadásokkal a „fizikai környezetet” is úgy alakították, hogy ha mi mégsem lennénk eléggé elkötelezettek, akkor a lehetősége se maradjon, hogy a négy-ötszörös áron érkező LNG-nek versenytársa legyen. (Azóta pedig az is kiderült, hogy a méregdrága palagázból Amerika sem tud eleget szállítani).

A nyugati politikai elit folyamatosan azt szajkózza, hogy nem vesz részt közvetlenül a háborúban, miközben minden hónapban egyre jobban bevonja magát a konfliktusba. Most mi vagyunk a béka, aki a lassú melegítés hatására nem tudja, hogy mikor is kell kiugrani az edényből.

Először csak logisztikai támogatás, aztán csak „védekező” fegyverek, aztán jönnek a nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverek, amelyeket majd nem engednek „orosz területek ellen” használni, mert az orosz nukleáris doktrína akkor életbe léphet. Aztán már jönnek az intelligens bombák, a harckocsik

és senkit sem érdekel, hogy az ukránok mit lőnek, mert a nagyeszű vezetők megállapították, hogy lám az ukránok már többször is megtették és az oroszok mégsem vetettek be atomfegyvert Kijev ellen.

Szegény lengyelek 2018-ban már kifizették a saját Patriot rendszerüket, amit azóta sem kaptak meg, míg az ukránok „soron kívül” azt is megkaphatják.


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára közben bevallotta, hogy egyes országok titokban fegyverekkel segítik Ukrajnát. Danilov közben azt is kijelentette, hogy Oroszország olyan, mint a gyufával játszó gyerek, a háború után meg kell fosztani az atomfegyvereitől.


Angela Merkel vallomása óta tudjuk, hogy a nemzetközi szerződések egy fabatkányit sem érnek, hiszen a Minszk 1 és a Minszk 2 megállapodásokat csak azért hozták össze, hogy időt biztosítson a nyugati elitnek Ukrajna felfegyverzésére. Természetesen az a tény, hogy az ukrán haderő egy évvel ezelőtt a szeparatista területek visszafoglalására készült továbbra is csak „orosz propaganda”.

A „nacionalista zászlóaljakban” a Nyugat „erkölcsi mellékterméke” gyűlt össze, és egyfajta NKVD alakulatok mintájára ügyesen kivonják magukat a harcból, és „hátulról” biztosítják, hogy az ukrán fiatalok „elkötelezetten harcoljanak a hazájukért”. A hitelből biztosított pénzügyi támogatásokból nyugati zsoldoscsapatokat és korábbi ISIS csoportokat is finanszíroz Kijev.

Hónapok óta látszik, hogy nemcsak fegyvereket, lőszert, kiképzést, fegyverrendszerek kezelőszemélyzeteit, felderítési és hírszerzési adatokat biztosít a Nyugat az ukránok számára, hanem koordinálja az ukrán műveleteket és alkalmanként speciális erők alkalmazásával is „segítséget nyújt” a kijevi rezsimnek.

Közben az sem zavarta őket túlságosan (csak mostanában ébredtek rá, hogy mekkora veszélyt jelent ez), hogy az ukránok nemcsak kézifegyvereket, de fegyverrendszereket is eladtak a feketepiacon.
Európa végérvényesen Ukrajna hátországává vált.

Itt képezik ki az ukrán katonákat, itt javítják a meghibásodott ukrán fegyvereket, itt ürítik ki a hadseregek korábban felhalmozott készleteit. Közben egyszerűen nem vagyunk hajlandók tudomásul venni, hogy a szankciók nem oldják meg az USA hatalmi válságából adódó problémákat.


Tomas Kopecny cseh védelmi miniszterhelyettes nemrégiben még korszakalkotóbb ötlettel állt elő: szerinte a magasan képzett ukrán munkavállalók több ezer üres munkahelyet tölthetnének be a cseh fegyveriparban, hogy segítsenek kielégíteni az ukrajnai háború által kiváltott keresletet. Csehország a NATO-szövetségesek közül az egyik legnagyobb fegyverszállító Kijev számára azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát. A szállítások azonban erősen kimerítették a készleteket, és előfordulhat, hogy évekig is eltarthat a készletek feltöltése. Néhány cseh fegyvergyártó már jelezte, hogy munkaerő-utánpótlásra van szükségük. "(Lesz) több ezer munkahely" idézte a cseh rádió, utalva arra, hogy a munkások Ukrajnából érkezhetnek, amelynek saját fegyveriparát orosz támadások érik.

Ez azért is tűnik „nem túl okos húzásnak”, mert már a háború előtt másfél évvel a cseh kormány orosz titkosszolgálati akciót látott egy lőszerraktár felrobbanásában. Kiváló ötlet a háborút európai országok határai közé hozni.

Azt már az ENSZ is megállapította, hogy az ukránok civileket használtak „élő pajzsként” a háború során,

de most egy egészen új „őrület” pattant ki az ukrán elnök fejéből. Zelenszkij felszólította az EU vezetőit, hogy küldjenek különleges missziókat Ukrajna energetikai létesítményeibe.

Gondolom, rengeteg jelentkező lesz azok közül, akik éjjel-nappal habzó szájjal kiáltanak háborút.

Az amerikai vezérkari főnök és az európai bizottság elnöke is elismerte, hogy az ukránok eddig százezer katonánál többet veszítettek a harcok során. Az ukránok olyan nagy veszteségeket szenvedtek, hogy újabb mozgósításokat rendeltek el a harctéri veszteségek pótlására.


Keddi bejegyzésében Medvegyev korábbi orosz elnök sem finomkodott:


„A betépett nyomorult bohóc azt kéri az EU-tól, hogy küldjön missziókat az ukrán kritikus infrastruktúra létesítményeihez. Úgy tűnik, azt akarja, hogy az európaiak emberi pajzsként legyenek ott. Nem sajnálja ezeket a bolondokat, de úgy tűnik, nincs elég ágyútölteléke az ukrán fegyveres erőknek. Friss vérre van szüksége. Határozottan azt tanácsoljuk a megbízhatatlan európaiaknak, hogy ezúttal ne fogadják el a rájuk osztott szerepet.”


Közben Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok az Economist című brit gazdasági lapnak adott interjújában árult el „kulisszatitkokat”. Zsaluzsnij arra volt büszke, hogy egy tábornokkal „megértette”, hogy nincs más lehetősége, mint hogy fejbe lője magát, és hogy az a legfontosabb, hogy a katonái megértsék: nem kell félni az oroszok és más ellenségek legyilkolásától.

Az már pedig tényleg az ukrán abszurd humor egyik fontos eleme lett, hogy nemrégiben felrobbant a varsói rendőrkapitányságon az ukránok ajándéka. A mémgyárak azóta is az ukrán ajándékok egyedi hatásaival vannak tele.

Ihor Klimenko, a Nemzeti Rendőrség parancsnoka szerint az orosz propagandával mérgezett emberek jelentik majd a legnagyobb problémát a nyolc és fél éve megszállt területek felszabadítása után, de az ott élők közül valószínűleg sokan Oroszország területén keresik majd tovább az „orosz világukat”. Jól látszik, hogy a kijevi rezsimnek a területek kellenének, a lakosság nem. Ez egy esetleges ukrán győzelem esetén újabb ötmillió ember genocídiumát jelentené.

Megtudhattuk azt is, hogy jövőre az ukrán lesz a legbefolyásosabb nép Európában és, hogy az ukrán hadsereg nem fog megállni a határnál, demilitarizált övezetet hoz létre Oroszországban.

Olekszandr Merezko, a kijevi parlament külügyi bizottságának elnöke a Newsweeknek adott interjújában közölte, hogy az ukránok azt akarják, Magyarországot zárják ki a NATO-ból, mert Magyarország továbbra is módszeresen aláássa az észak-atlanti szolidaritást.

Közben az is kiderült, hogy a Nobel-békedíjból kivették a "békét", és olyan ukrán szervezet kapta meg, amely elkötelezett háborúpárti. Az ismert norvég ügyvéd és író, Fredrik S. Heffermehl szerint, aki 2008-ban kiadta a Nobel végrendelete című könyvet, egyre gyakrabban háborúpárti politikusok kapják meg a díjat. Végrendeletében Nobel leírta, hogy milyen címzetteket és milyen típusú békemunkát képzelt el a "béke bajnokainak járó díj" számára. Tele van a nemzetek közösségéről, a leszerelésről és a békekongresszusokról szóló kifejezésekkel. Az oslói ügyvéd arra a megállapításra jutott, hogy a bizottság soha nem végezte el az első és legalapvetőbb feladatát. Soha nem ellenőrizte, hogy maga Nobel mit akart a végrendeletében leírt díjjal. Fredrik S. Heffermehl szerint a bizottság a saját díját osztotta ki, egy szó – a béke – saját értelmezése alapján, amelyet az évek során egyre szabadabb és korlátlanabb tartalommal ruházott fel.

Ezzel világossá vált, hogy egy parlament által ellenőrzött bizottság nem a legalkalmasabb arra, hogy a világbéke érdekében a politikai vezetőkre gyakorolt népi nyomást erősítse.

„A Nobel-bizottság egyik fő feladata az kellene, hogy legyen, hogy nyílt vitát ösztönözzön egy globális békerend megteremtéséről. Sajnos túlságosan gyakran, mint a legutóbbi díj esetében, amelyet orosz és fehérorosz disszidensek, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatója között osztottak meg, a bizottság visszatért a hidegháborús irányvonalához. A díj a háború résztvevőjévé válik, ahelyett, hogy a háború ellen foglalna állást. Talán itt az ideje, hogy a díj odaítélését kivegyük a politikusok kezéből.”

A szomorú ukrán valóságról azonban Viktor Ljasko egészségügyi miniszter kijelentése mond el a legtöbbet. Ljasko szerint Ukrajnában a világ egyik leghatékonyabb mentálhigiénés támogató rendszerét kell létrehozni.

„A tapasztalatok és a legjobb nemzetközi gyakorlatok elemzése alapján kiépítjük Ukrajnában a világ egyik leghatékonyabb mentálhigiénés támogató rendszerét, ahol mindenki segítséget kaphat, akinek szüksége van rá” – jelentette ki. „Biztos vagyok benne, hogy jó úton haladunk, hiszen a háború után ukránok millióinak lesz szükségük segítségre a mentális egészség terén. Az állam pedig kész lesz ezt biztosítani” – mondta.


Micsoda szerencse, hogy nem csak őrült kijelentéseket lehet hallani Kijev irányából! Emberek millióinak az élete pokollá vált a háború miatt, és marad az a háború vége után is. Mi pedig továbbra sem firtatjuk azon emberek felelősségét, akiknek ezt az egészet meg kellett volna akadályozniuk. Itt az ideje, hogy Angela Merkelnek és „kiváló képességű” európai politikustársainak „megköszönjük” a nagy semmit, amit értünk tettek.

Lehet, hogy az igazi őrültek mi voltunk, amikor megválasztottuk őket.

Remélem, csak bolondok vagyunk, akik előbb-utóbb megtanulják, hogy a „Was ich nicht weiß, macht mich nicht heiß – amiről nem tudok, az nem zavar” igazsága már nem érvényes.


835 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page