top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.06.23.)

A finn fegyveres erők főnöke, Timo Kivinen tábornok kijelentette, hogy országa felkészült egy orosz támadásra, és kemény ellenállást tanúsítana, ha bekövetkezne. A finnek motiváltak a harcra, és az ország jelentős fegyverarzenált halmozott fel – mondta Kivinen egy interjúban. Finnország a második világháború óta magas szintű katonai készültséget tart fenn. Az ország a negyvenes években két háborút vívott keleti szomszédja ellen, amellyel 1300 kilométeres határon osztozik, írja a Guardian.


Oroszország teljesen elzárhatja a gázt, mivel az ukrajnai válság közepette igyekszik politikai befolyását erősíteni – mondta szerdán a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője, hozzátéve: Európának fel kell készülnie erre az eshetőségre. Nem zárnám ki, hogy Oroszország továbbra is ürügyeket talál arra, hogy tovább csökkentse az Európába irányuló gázszállításokat, sőt, talán teljesen leállítsa azokat. Pont emiatt kell kidolgozni egy vészforgatókönyvet – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója a Reutersnek küldött nyilatkozatában. A helyzet valóban kritikus, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll.


A következő hónapokban jelentősen lelassul az orosz csapatok ukrajnai offenzívája, ezért fontos, hogy fegyverrel támogassuk az ukrán csapatok majdani ellentámadását – közölte Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön egy lapinterjúban. A jelentés szerint a brit kormányfő a Süddeutsche Zeitung című német lapnak nyilatkozva elmondta: „a katonai hírszerzésünk úgy véli, hogy az orosz hadsereg ukrajnai előrenyomulásának üteme lelassul a következő hónapokban, mivel a csapatok kimerítik erőforrásaikat.” Szerinte a következő hónapokban Oroszország eljuthat arra a pontra, ahol a kiapadt erőforrások miatt már nem lesz előrelépés Ukrajnában. A miniszterelnök úgy vélte, hogy a jelzett pillanatban fontos lesz segíteni az ukránokat a háború dinamikájának a megváltoztatásában. „Amennyire az ukránok képesek ellentámadást indítani, azt támogatni kell. Azokkal a fegyverekkel, amelyeket tőlünk követelnek” – tette hozzá Boris Johnson.


Több generáción át eltart Ukrajna helyreállítása – jelentette ki a német kancellár a G7 csúcstalálkozó előtt. Olaf Scholz szerint sokmilliárd dollár kell ahhoz, hogy az Oroszország által megtámadott Ukrajna begyógyítsa a háború sebeit. A politikus Ukrajna megsegítéséhez nélkülözhetetlennek látja az európai országok támogatását. Ennek szellemében egyeztetett az EU Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel egy helyreállítási konferencia összehívásáról is.


A Telegramon osztották meg a videót, amelyen egy Varga Rolandként bemutatkozó katona a hadifogságból üzen haza a családjának, hogy jól van.


Ukrajna teljes olajfinomító ipara működésképtelenné vált a célzott orosz rakétatámadások miatt – jelentette ki Jurij Vitrenko, a Naftogaz ukrán állami gázvállalat vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján. Vitrenko megnevezte azokat a feltételeket, amelyek mellett a Naftohaz bekapcsolódik az ukrajnai üzemanyaggal kapcsolatos problémák megoldásába. „Ha megoldódik a logisztikai probléma, és sikerül erőforrásokat szereznünk egy nemzeti olajtermék-tartalék létrehozásához, akkor a Naftohaz bekapcsolódhat az üzemanyag-piaci problémák megoldásába, és stabilitást, átláthatóságot és tisztességes árakat biztosíthat ezen a piaci területen” – fejtette ki a gázvállalat vezetője.


Poliovírus jelenlétére utaló örökítőanyagot találtak az elmúlt hetekben londoni szennyvízmintákban – jelentette be szerdán a brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA). Ez a vírus okozza a járványos gyermekbénulást. A tudósok megdöbbentek: a vírus ugyanis egy szájon át adható oltóanyagból származik, amit Európában már 20 éve nem használnak, éppen azért, mert nem teljesen biztonságos. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy több ember is megfertőződött, vagyis a vírus terjed, ennek okát nem értik. Ilyenre Nyugat-Európában 20 éve nem volt példa. Magyarországon a vírus nem jelent veszélyt, mert minden gyerek megkapja az ellene kifejlesztett védőoltást.


A WHO az elmúlt 7 napot a Biden által a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzathoz fűzött 13 vitatott módosításának megvitatásával töltötte. A gazdag fejlett nemzetek, például Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok küldöttei határozottan támogatták a módosításokat. Azonban a dolgok nem a globalisták tervei szerint alakultak, mert május 25-én, 000000 Afrika napján Botswana küldöttje felolvasott egy nyilatkozatot 47 AFRO-tagja nevében, amelyben együttesen megtagadják a „reformok” támogatását. Több más ország is azt mondta, hogy fenntartásaik vannak a változtatásokkal kapcsolatban, és nem is támogatják azokat. Pl. Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika, Irán és Malajzia. Brazília ráadásul azt mondta, hogy kilép a WHO-ból, ahelyett, hogy engedélyezné, hogy lakosságára vonatkozzanak az új módosítások. Végül a WHO és gazdag nemzet támogatói meghátrálásra kényszerültek. Új munkacsoportot hívtak össze, hogy „technikai ajánlásokat fogalmazzon meg a javasolt módosításokkal kapcsolatban”, amelyeket a Pandémiás Szerződéssel együtt ismét benyújtanak a 2024. évi ülésen.

(vukics)
230 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK