top of page

Esti szemezgetésünk idegennyelvű sajtóból (2022.04.11.)


„Orbán Viktor bizonyítékot kért arra, hogy az orosz hadsereg Bucsában végzett háborús bűntette, a bucsai vérengzés nem megrendezett jelenet. Ezért meghívom a magyar újságírókat, hogy látogassanak el Bucsába és a kijevi régió többi helyszínére” – írta a Twitteren Anton Gerascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó, aki keddre hívta meg a magyar újságírókat a bucsai vérengzés helyszínére.


Az ukrán vezérkar azzal számol, hogy az orosz csapatok hamarosan újabb offenzívát indítanak Kelet-Ukrajna teljes elfoglalása érdekében. Ehhez jelenleg Oroszországból újabb alakulatok érkeznek és feltöltik a leharcolt egységeket. A támadások súlypontjai várhatóan Harkiv és Szlovjanszk lesznek. Ramzan Kadirov csecsen vezető hétfőre virradóra Telegram-oldalán újabb orosz offenzívát jelentett be nemcsak az ostromlott Mariupol kikötőjének elfoglalására, de Kijev és más ukrán városok ellen is. Először teljesen felszabadítjuk Luhanszkot és Donyecket... aztán bevesszük Kijevet és a többi várost is – hangoztatta Kadirov, akinek alakulatai az orosz csapatok oldalán harcolnak Ukrajnában.


Az orosz védelmi minisztérium hétfői jelentése szerint SZ–300-as légvédelmi rakétarendszereket semmisítettek meg, melyeket egy európai ország szállított Ukrajnának – írja a Reuters. A minisztérium szerint tengeri indítású Kalibr rakéták vasárnap megsemmisítettek négy SZ–300-as indítóállást, amelyeket az ukrajnai Dnyipro város külterületén lévő hangárban rejtettek el. Hozzátették, a támadásban 25 ukrán katonát ért találat. Azt nem közölték, melyik európai ország szállította az SZ–300-as rendszereket. Szlovákia egyébként pénteken jelentette be, hogy SZ–300-as légvédelmi rakétarendszerét adományozta Ukrajnának, hogy segítse az orosz agresszió elleni védekezést.


Egy dán katona, aki önkéntesnek jelentkezett az ukrán fegyveres erők kötelékébe azt állította, hogy ukrán katonák orosz hadifoglyokat végeznek ki. „Hallottam egy sikeres fogolycseréről, és ennyi”, és hozzátette: „Embereket ölnek meg. ” Lövésznek mondott Jonas Ukrajnába utazott, hogy harcoljon az ukrán fegyveres erők mellett, és az állami tulajdonú dán TV2-nek elmondta, hogy orosz katonákat is megölt – de soha egyetlen foglyot sem. Egy 18 éves orosz hadifogolyról mesélt a műsorszolgáltatónak, aki elmondta neki, hogy a háború előtt számítástechnikai programozóként dolgozott Oroszországban, és nem akart Ukrajnában élni. Jonas szerint a tinédzsert másnap eltemették, miután megölték. A TV2 elismerte, hogy nem tudták megerősíteni, hogy a dán önkéntes állításai helytállóak-e vagy sem, de hivatkoztak az ukrán fegyveres erők korábbi nyilatkozataira. A múlt hónapban az Ukrán Fegyveres Erők Különleges Műveleti Erők Parancsnokságának hivatalos Facebook-oldala azt sugallta, hogy az önmagukat megadó orosz tüzéreket kivégzik, ami pedig háborús bűncselekménynek számít. „Mostantól nem lesz több elfogott orosz tüzér. Nem lesz kegyelem”– áll a posztban, hozzátéve, hogy az ilyen oroszokat „disznóként vágják le”. Ellenőrizetlen videók kerültek elő, amelyeken ukrán katonák állítólag önmagukat megadó orosz katonákat gyilkolnak meg, köztük a héten közzétett videó is, amelyen egy ukrán katona lövöldözik és megöl egy sebesült orosz katonát Kijev közelében. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kommentálta a videót, és kijelentette, hogy tudott róla, de ő maga nem látta, és mindenesetre az ukrán hadsereg „betartja a hadviselés szabályait. Előfordulhatnak elszigetelt esetek e szabályok megsértésével, és ezeket mindenképpen kivizsgálják.”


Joe Biden elnök pimaszul állította újra és újra, hogy nincs tudomása családja korrupt üzleti ügyeiről, amelyek miatt fia, Hunter ellen adócsalás, pénzmosás és lobbitörvények megsértése miatt vizsgálódik az FBI. A Fehér Ház is ragaszkodott hozzá, hogy Biden soha nem beszélt Hunterrel összefonódó üzleti ügyeiről, bár a Biden családi vállalkozással kapcsolatban megtalált bizonyítékok ennek ellenkezőjére utalnak.


Az ukrán fegyveres erők 36. tengerészdandárja egy keserű hangvételű Facebook-bejegyzésben számolt be a legfrissebb fejleményekről Mariupolban. Azt írják: “A mai nap valószínűleg az utolsó csata lesz, mivel a lőszer kifogyóban van”. Az orosz erők megkezdték az ukrán csapatok fokozatos visszaszorítását, olyan heves támadásokkal akadályozva az ukrán védelmet, melynek következtében a csapat mintegy fele megsebesült. A bejegyzés szerint azok a katonák, akiknek “nem szakadt le a lába”, rövid regenerálódás után visszatérnek a frontvonalba. A jelentés szerint a gyalogság minden tagja elesett a harcokban, ezért a harcokat jelenleg tüzérek, légvédelmi tüzérek, rádiósok, sofőrök és szakácsok vívják – de még egy komplett zenekar is a konfliktus közepén harcol az orosz erőkkel.


Az Oroszország és Ukrajna közötti katonai konfliktus kezdete óta a nemzetközi közösség egyre inkább tudatára ébredt, hogy az USA és a NATO milyen szerepet játszott a válság mögött. A biológiai laboratóriumok finanszírozásától az etnikai megosztottság és ideológiai konfrontáció megteremtéséig világszerte, az "engedetlen országok" elleni szankciók kivetésétől a más nemzetek oldalválasztásra kényszerítéséig az Egyesült Államok "hidegháborús cselszövőként" vagy "vámpírként" viselkedett. Folyamatosan új és új "ellenségeket" gyárt és hatalmas vagyonokat szerez a „háborús poklok” megalkotásából. A Global Times történetek és karikatúrák sorozatát adta közre, hogy bemutassa, hogyan teremti meg az egyik válságot a másik után nagyhatalmi státuszában az Egyesült Államok.(vukics)
401 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page