top of page

Észrevételeim Vukics Ferenc: Bocsássatok meg... még Vági Mártonnak is! c. cikkéhez

Vukics Ferenc írását olvasván az az érzésem támadt, hogy ez a cikk nem Váginak válasz, hanem az eredeti írás mintegy katalizátorként egy másféle elmélkedés elindítója lett.

„Vági Mártonnak is meg kell tudni bocsátani, és időt kell szánni a formálódására. Olyan kevesen vagyunk, és a korosztály száma és jellege miatt olyannyira kicsi a jövőt formálni képes, alkalmas humán erőforrásunk, hogy senkiről se mondhatunk le. A nemzeti identitás kialakításában a leghangsúlyosabb szerepet a család tölti be, ám a posztkommunista országokban a formális szocializáció nem vagy csupán rossz hatásfokkal képes ellátni funkcióját.” – így Vukics. Nos, én nem vagyok meggyőződve arról, hogy feltétlenül Váginak kell lennie a „humán erőforrásnak”, ameddig gondolatmentesen kiszolgálja a hangzatos családellenes eszméket, s még látszólagos bocsánatkérése sem győz meg. Mert akkor előzetesen vagy törölte volna ezt az agymenését vagy megírta volna „pálfordulása” mellett érvelő írását is párként, ugyanott.

„A magyar fiatalok elsődlegesen az őszinteséget tartják a legfontosabb értéknek, amely védekezés az őszintétlen világgal szemben.” – olvashatjuk Vukicstól.

Ha ez így lenne, már meg is találta volna a felnövekvő ifjúság azt az eszmét, célt, ami nagy generációvá, nemzedékké formálhatná őket. Az önkéntesen vállalt hallgatásra berendezkedő ifjak tömege azonban, leginkább különösebb konfrontálódás nélkül, észrevétlenül szeretne egy jelentősebb energiabefektetést nem igénylő jobblétet elérni. Gyakran csak magának, olykor a családjának, s szinte mindegy, hogy hol, milyen áron.


A nyelvtudás fokozódásával a világ kitágult, a gyökértelen létezés pedig gyakran elviselhető árnak tűnik a jobb anyagi létért.

„Elő kell segítenünk, hogy ez a nemzedék megtalálja magát, saját utat keressen és ne mások „politikai gyorséttermében” fogyasszon, hanem megtanulja megfőzni a szája ízének leginkább megfelelő „szellemi ételeket” – írja Vukics.

Ezzel egyet is értenék. Csakhogy a családi neveltetés és a társadalmi okíttatás nem erre indít el. A házaló politikai gyorsfogyasztási kínálat úgy keresi meg őket, tolakszik rájuk, férkőzik be mindennapjaikba, hogy mielőtt levetkőznék a politika és a média által rájuk aggatott szemellenzőiket, beivódik a pórusaikba is... és azt veszik észre, hogy sajátjukként mondogatják azokat a hamis lózungokat, amik ellentmondanak gyakran a családi hozományoknak, nemzeti és társadalmi értékeknek és érdekeknek is.

Ezért tartom rendkívül kártékonynak a Momentum térnyerését és az ilyen Vági-félék igehirdetését.

Persze, Vukics ideája tetszetős, hogy egyszer majd ők legyenek korosztályuk mintacsaládot nevelgető fő ideológusai és irányítói..., csakhogy ezeket az ifjakat inkább kellene azoknak a családoknak kinevelniük, akik ellen ezek a cikkek születnek Márton úr keze nyomán.


64 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page