top of page

Finnország csatlakozik a NATO-hoz egy vészjósló, de találó történelmi coming outban
Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye

Biden és más NATO-szurkolótársak viselkedése, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk.

Ez egy katasztrofálisabb háború előjele.

A hidegháború évtizedeiben Finnország büszke volt arra, hogy az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti kapcsolatokban el nem kötelezett álláspontot képvisel. Természetesen jó okai voltak ennek a finn névleges semlegességnek. Az északi országnak nemcsak hosszú határa volt Szovjet-Oroszországgal, ami semlegességét Moszkva biztonságához nélkülözhetetlen moszkvai követelménnyé tette. Emellett azonban Finnországot az a szégyen is sújtotta, hogy a náci vezetésű tengelyhatalmak tagjaként vereséget szenvedett a Vörös Hadseregtől.

A történelem európai revizionista szépítése hajlamos bagatellizálni azt a tényt, hogy számos európai állam szövetkezett a Harmadik Birodalommal a szláv népek elleni megsemmisítő háborúban.

A finn hadsereg kulcsszerepet játszott a Szovjetunió elleni, Barbarossa hadműveletként ismert náci invázió megindításában 1941 júniusában. A finnek részei voltak annak az északi csapásmérőnek, amelynek déli megfelelője Ukrajnán keresztül futott.

A finn hadsereg volt az, amely a Wehrmacht csapataival együtt ostromolta Leningrádot (Szentpétervár) egy népirtó blokádban,

amely 872 napig tartott, amíg a Vörös Hadsereg teljesen meg nem törte, és amely Berlinben legyőzte a náci birodalmat és tengelyhatalmi szövetségeseit, köztük Finnországot.


Így a második világháború után Finnország el nem csatolása nem a finnek nemes elvi kérdése volt, hanem az orosz és szláv népek ellen elkövetett bűnök jóvátételének kérdése.


Mindezt a visszataszító történelmet ma Nyugaton széles körben elfelejtették. Ezen a héten, amikor Finnország csatlakozott az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetséghez, nagy volt az ünneplés és a metaforikus trombitálás.


Sauli Niinistö finn elnök kijelentette, hogy "a csatlakozástól való elzárkózás kora lejárt". A hangnem az emancipáció, vagy mondjuk inkább úgy, hogy a "coming out" hangja volt.

Az ünneplő affektálás inkább annak az örömnek volt köszönhető, hogy Finnország látszólag le tudta vetkőzni a náci kollaboráns sötét és aljas múltját.

Az ilyen történelmi torna megdöbbentőnek tűnhet azok számára, akik tisztábban értik és értik a történelmet. De itt is olyan időket élünk, amikor a történelmi emlékezetet nagyrészt kitörölték.

Az Európai Parlament például az elmúlt években megszavazta, hogy a náci Németország mellett a Szovjetuniót is hibáztassák a második világháború kirobbantójaként.

Elgondolkodtató, hogy vajon mennyi időbe telik, amíg az európai politikusok teljes egészében a Szovjetuniót teszik felelőssé, és a Harmadik Birodalom szerepét teljesen felmentik.

Orwelli időket élünk, amikor az elkövetőkből áldozatok lesznek, és a béke háborút jelent.
A történelmi emlékezet hasonló eltörlése látható az USA vezette NATO-szövetséggel, amely támogatja a kijevi rezsimet, amelynek katonai erői nyíltan tisztelik a náci kollaboránsokat, mint Sztepan Bandera, Mykola Lebed és Roman Scsukevics.

A történelem elferdítése azt jelenti, hogy Vlagyimir Zelenszkij kijevi elnököt ezen a héten Varsóban ünneplik, holott

a mai ukrán neonácik ősei és "hősei" SS Einsatzgruppen társaikkal együtt több millió lengyel lemészárlását hajtották végre.
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete ma a katonai hatalom tengelye, amely a náci Németország történelmi szerepét örökli. Hajtóereje az amerikai imperializmus, amely a német imperializmustól vette át az Oroszország leigázására és meghódítására irányuló történelmi projektet.

Az 1949-ben alakult NATO küldetése mindig is támadó volt, nem pedig védekező, ahogyan azt a propagandamédia hirdeti. Kérdezzék csak meg erről Szerbia, Afganisztán, Irak, Líbia vagy Szíria népét.


A NATO agresszív szándékát a Szovjetunió 1991-es felbomlása óta a NATO Oroszország határai felé történő könyörtelen terjeszkedése fémjelzi. A terjeszkedés elmaradására vonatkozó korábbi ígéreteket szégyentelenül megszegték az egymást követő "megállapodásra képtelen" amerikai vezetők, akik a birodalmi hatalom kiszolgálói.


Finnország évtizedekig kimaradt a NATO-ból, mert egy ilyen lépés elképzelhetetlen és elviselhetetlen lett volna a Szovjetunióra, majd az Orosz Föderációra jelentett fenyegetés miatt.

Ezen a héten Finnország lett a NATO 31. tagja, és a 15. új tag 1990 és Németország újraegyesítése óta.

A hidegháború feltételezett vége óta hét NATO-bővítési fordulóra került sor, amelyek mindegyike egyre közelebb és közelebb vitte a támadó katonai erőket az orosz területhez.

A finn (NATO-)határ már csak 160 km-re van Szentpétervártól. Az 1300 kilométeres északi határral Finnország NATO-csatlakozása gyakorlatilag megduplázza azt a meglévő területet, amelyre a NATO Oroszországot célzó katonai erőket telepíthet.

Finnország emellett jelentősen új hozzáférést biztosít a NATO számára az Oroszország partjaihoz és tengeri útvonalaihoz közeli balti-tengeri útvonalakhoz. Az északi szomszéd Svédország is csatlakozik a katonai blokkhoz a következő hónapokban.

Ez azt jelenti, hogy Oroszországot leszámítva, a Balti-tengert nyolc NATO-állam veszi körül: Észtország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Németország, Dánia, Svédország és Finnország. Ez része a sarkvidéki természeti erőforrásokért folytatott szélesebb körű küzdelemnek és annak a törekvésnek, hogy Oroszországot kizárják.

Még nem tudni, hogy a NATO csapatai és fegyverei jelentős mértékben elkezdenek-e Finnországba települni. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a héten azt mondta, hogy nincs tervben ilyen lépés, és hogy ehhez Helsinki kérésére lenne szükség. Finnországban a múlt heti választások után kormányváltás történt, amely egy sólyombarát, NATO-párti miniszterelnököt, Petteri Orpót hozott. Ironikus módon azért választották meg, mert a finn választók aggódtak országuk gazdasági hanyatlása miatt. Az új NATO katonai kötelezettségek tovább növelik nemzetük növekvő pénzügyi adósságát és gazdasági gondjait.


A NATO finnországi telepítésének puszta lehetősége azonban elegendő ok arra, hogy Oroszország elítélje a nemzetbiztonságát fenyegető új, fokozott fenyegetést.

Moszkva a héten közölte, hogy kölcsönös biztonsági intézkedésekkel fog válaszolni Finnország határán.

A NATO néhány héten belül megkezdi a szervezet 1949-es megalakulása óta eltelt időszak legnagyobb hadgyakorlatát. Az Air Defender hadgyakorlaton 24 ország, köztük Finnország több mint 220 harci repülőgépe és 10 ezer katonája vesz részt.

A hidegháború vége óta ez lesz az amerikai katonák legnagyobb mozgása Európában. Az amerikai parancsnok, Michael Loh altábornagy a gyakorlatról így nyilatkozott: "Ez most a szövetség gyors, hiteles erővel való összefogását jelenti, hogy ha Oroszország valaha is felsorakozik a NATO határainál, mi készen állunk".

Abszurd propaganda azt állítani, hogy Oroszország bármelyik európai ország megtámadását tervezi. Ez az amerikaiak és szövetségeseik fantáziálása a saját kivetítésükről, és egy önbeteljesítő jóslat felállítása. Tehát, ha Oroszország a finn határra települ, azt "orosz agressziónak" ítélik?

Az Egyesült Államok vezette NATO tengely az Oroszország határainál évtizedeken át folytatott agresszív építkezéséből hozta létre a mai veszélyes háborúspirált.

A jelenlegi ukrajnai konfliktus nyilvánvalóan annak az eredménye, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei figyelmen kívül hagyták Oroszország ismételt aggodalmait a NATO terjeszkedésével és különösen Ukrajna tervezett bevonásával kapcsolatban.


A történelem átgondolt megértése helyett Washington fejvesztve hajtja a NATO egyre növekvő ellenséges hozzáállását Oroszországgal szemben, figyelmen kívül hagyva néhány legtekintélyesebb gondolkodó és diplomata, köztük a néhai George Kennan, Jack Matlock volt szovjet nagykövet és John Mearsheimer professzor legjobb tanácsait.


Azok között, akik ezen a héten Finnország NATO-csatlakozása miatt dicsekedtek, volt Joe Biden amerikai elnök is. A történelem kiforgatott szemléletében azt mondta, hogy Oroszország állítólagos kísérletei a NATO megosztására kudarcot vallottak az Ukrajna elleni "provokálatlan" támadással.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy Finnország NATO-csatlakozása egy békésebb és biztonságosabb Európa előjele. Biden ugyanezt mondta 24 évvel ezelőtt, amikor a NATO-hoz Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Magyarország csatlakozott, a hidegháború utáni bővítés első hullámában. Ugyanebben az évben, 1999-ben az Egyesült Államok vezette NATO tengely 78 napon át bombázta az egykori Jugoszláviát, ami a második világháború vége óta a legnagyobb államközi erőszak volt Európában. Német csapatokat vetettek be, más NATO-erőkkel együtt először a Harmadik Birodalom 1945-ös veresége óta.

Biden és más NATO-szurkolótársak, akik a héten a "békét" és a "biztonságot" ünneplik Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásával, nem csak groteszk. Ez egy még katasztrofálisabb háború előjele.

549 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page