top of page

Gyász: elhunyt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Szabó György, a bükki füvesember életének 94. évében, családja körében, bükkszentkereszti otthonában hunyt el, 2022. december 4-én. A szomorú hírről lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa számolt be.


Szomorú feladatom, hogy tudassam a világgal, hogy édesapám, a világ számára Gyuri bácsi eltávozott közülünk az angyalok világába. December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el. Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá - és még annál is tovább. Kérem, őrizzék meg őt jó emlékezetükben – írta a család közleményében Lopes-Szabó Zsuzsa.


(...)


Szívvel lélekkel | Portréfilm a bükki füvesemberről, Szabó Gyuri bácsiról


A 2020-ban készült filmben Gyuri bácsi beszél az életéről, hitvallásáról, a népi gyógyászatról, arról hogyan lett ő a Bükki füvesember. De szó esik benne a hitről, az emberi létről, a természetről, az embernek a világban betöltött szerepéről is. A filmben Gyuri bácsi családja: lánya, unokái, dédunokái is felbukkannak és megosztják gondolataikat a Bükki füvesemberről, az apáról, a nagyapáról, illetve beszélnek arról is, hogy miért tartják fontosnak megőrizni és tovább vinni Gyuri bácsi örökségét. De bepillanthatnak Gyuri bácsi hétköznapjaiba is: hogyan él, mivel tölti mindennapjait, és milyen tervei vannak még.

 


567 megtekintés

留言


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page