Gyimóthy Gábor friss költeményeiből (1)
Izgalmas világ
Mindjárt indulnak a Marsra...
Mi lesz a háború vége?
Mit fedez föl még a Dzsémsz Webb?
ITER elkészül-e végre?
Bukik-e az Ősrobbanás,
azaz e mafla elmélet?
És a Vénusz légkörében
van-e valami kis élet?
Mesterséges értelemnek
vajon lesz-e majd tudata?
S e készülék világában
nem lesz az ember túl buta?
És a Keopsz-piramisban
mi az a bújkáló üreg?
A bálbeki kőhasáb-csoda
valójában milyen öreg?
Bukkannak-e még a CERNnél
valami új részecskére?
És a Holdnak hátsó felén
lesz-e támaszpontunk végre?
Kik csinálták Puma Punkut,
rájönnek-e valahára?
Derül-e fény Macsu-Piccsu
s Peru egyéb kőfalára?
És a légkör-melegedést
vissza lehet-e csinálni?
Csin Si Huang-ti sírjában
miket fognak majd találni?
Jaj, emberek, ez mind izgat;
tovább szeretnék lapozni!
(Vagy mint egyszer – nagyon régen –,
úgy szeretnék unatkozni...!)
Zollikerberg, 2024 XII. 4.
Régi emlék és új világ
Nézem, ahogy a túlparton
meglapul a Badacsony...
A vérnyomást addig mérem,
mígnem elég alacsony...
Zollikerberg, 2024 XII. 4.
Óda (...megyünk lakni, ahol krumplit kapni...)
(Bár a németből származik –
ezt tán nem árt tudni –,
ma már száz százalékosan
magyar szó a krumpli!)
*
Valahol Peruban történt
réges-réges-régen
– kondorok keringtek éppen
az acélkék égen. –
Zöld növénykét varázsolt el
egy ravasz kis manó:
rászólt, váljon ehetővé
alatta a gumó!
Ott, ahol az Andok nem bérc,
hanem még csak lanka,
földműveskedett serényen
egy szorgalmas inka.
Rábukkant e növénykére,
ámde gaznak nézte,
fogta magát (majd a növényt)
és vadul kitépte.
Csak úgy röpültek a gumók
szana is, és szerte!
Szorgos inkánk, amit látott,
hinni alig merte.
Sok növény van, mely veszélyes,
mérges és nem étel,
ámde nem mindegyik olyan,
nem fér hozzá kétel’.
Mindent meg kell kóstolni, ez
régi inka szabály,
de csak kicsit – hátha mérges –
(nehogy sokat zabálj!)
Hazavitte a gumókat,
megfőzte és ette.
Hisz ez krumpli! – kiáltott föl –
s rögtön megszerette.
Ötszáz éve ez a gumó
átjött Európába.
(Aki nem szereti enni,
nincsen olyan kába.)
Más néven nevezi – noha,
nem is minden tanya –
azt sem tudja senki, hogy hát
miért lett burgonya...?
Erdélyben pityóka néven
becézgetik szépen
(talán mert csicsókaszerű,
ízben is és képben).
Franciában „földi alma”,
persze franciául...
Erdapfel név hozzá néha
németben is járul.
(Ebből Herdöpfel lett Svájcban.)
Ám a német neve,
hivatalosan Kartoffel.
(Tudja minden teve...)
Németben volt Grundbirne is,
azaz, „földi körte”.
(Ezt ragadta meg a nyelvünk
és „krumpli”-vá törte.)
Elkészítésének módja
végtelen sok lehet!
Néhányat sorolok föl csak
– de többet mint hetet.
Héjában sült krumplit, ember
libazsírral eszi,
ám hogy ha csak kacsazsír van,
hát az is megteszi...
Héjában főtt krumpli viszont
vajjal is jó nagyon.
(Az embernek hozzá néha
csupán sója vagyon...)
Mogyorónyi újkrumplicskák
csak zsírban megsütve,
nagymamámnak volt az egyik
konyhaművi trükkje.
Nemcsak ember szereti, de
kutya is és macska,
hogyha lesz belőle mesés,
juhtúros sztrapacska!
A sztrapacska, hogyha sajnos
nincs juhtúró hozzá,
épp oly mesés, ha pirított
hagyma teszi azzá.
Egyszerű, de finom főzve
csak petrezselyemmel,
ám vajban meghempergetve;
ezt mondanom sem kell.
Szintén egyszerű a „sima”
köménymagos krumpli.
Elkészítéséhez szinte
semmit sem kell tudni.
Hasábkrumplinak neveztük
sütőben sütötten.
Zsírban pirult ropogósra.
Fenemód szerettem...
Hajszálvékony szeletekben,
ha olajban sütik,
azt mindenütt „csipp”-nek hívják,
nem csak angol mukik...
(Hogy valamit ne szeressen:
az embernek joga!
Krumplipürét utálom, mert
pempő az állaga!
Tudjuk, hogy a spenótot is
– mely isteni kaja –
hogyha pempővé pancsolják,
eszi a nyavalya...!)
Szegény ember étele volt
a paprikás krumpli,
ám ha jól van elkészítve,
nem lehet megunni!
A babéros főzelékét
de régen nem ettem...!
(Töredelmesen bevallom,
hogy azt nem szerettem...)
Nyersen reszelt krumpli jócskán
hagymával keverve,
zsírban ropogósra sütve:
„krumplilángos” elve.
(Bár azt nem tudom, hogy ezért
ki az, aki jótáll,
mert a Kartoffelpuffer-re
ezt mondja a szótár.
Őszintén szólva azt hittem,
az magyarul „pacsni”,
ám arra a Gúgl-szöveg
egész mást tud adni...!)
Azt az embert viszont még tán
a madár se látta,
aki ne tudná, hogy milyen
a krumplisaláta.
Tudjuk, bő olajban sütve
jó a belga pommes frites.
Hogyha nálunk ilyet ennél,
kérjél csak sültkrumplit.
(Sűltkrumpliként szokás nálunk
a „pomfritot” tudni,
Énszerintem jobb lenne rá
tán a szalmakrumpli.)
Tepsis krumplinak neveztük
– oly szívesen ettem –
krumpli, hagyma és szalonna
vékony szeletekben,
„levegősen” és keverten
a tepsire rakva,
megsózva, megpaprikázva
és olajjal rajta,
aztán a sütőbe vele...
És hát ne félj tőle,
sokkal többet fogsz majd enni
– mint hinnéd – belőle!
Vadas húshoz illik – tudjuk –
a piros áfonya.
Krumplis ételek királya
a rakott burgonya!
*
De még soká sorolhatnám,
se vége, se hossza
nem lenne e versnek, hogyha
nem volnék túl lusta...
Zollikerberg, 2024 XII. 9.
Comments