top of page

Hszi és Putyin eltemeti a Pax Americana-t (Pepe Escobar jegyzete)

Eredeti cikk:

XI AND PUTIN BURY PAX AMERICANA, By Pepe Escobar March 24, 2023

Schiller Mária küldeménye

A héten Moszkvában a kínai és az orosz vezetők felfedték közös elkötelezettségüket a globális rend újratervezésére, egy olyan vállalkozásra, amelyre "100 éve nem volt példa".


Ami most Moszkvában történt, az nem más, mint egy új Jalta, ami egyébként a Krímben van. De ellentétben Franklin Roosevelt amerikai elnök, Joszif Sztálin szovjet vezető és Winston Churchill brit miniszterelnök 1945-ben a Szovjetunió által uralt Krímben tartott nagy jelentőségű találkozójával, vitathatatlanul öt évszázad óta ez az első alkalom, hogy nem egy nyugati politikai vezető határozza meg a globális napirendet.


Most Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök vezeti a többoldalú, többpólusú show-t. A nyugati kivételesek bevethetik bőgőmasinájukat, amennyit csak akarnak: semmi sem fog változtatni ennek a fejlődő világrendnek a látványos optikáján és a mögöttes tartalmán, különösen a globális dél számára.


Hszi és Putyin céljait a csúcstalálkozó előtt két, maguk az elnökök által írt véleménycikkben részletesen kifejtették. Hszi vízióját a kínai People's Daily című napilapban, egy "jövőbe mutató partnerségre" összpontosítva, mint egy magasan szinkronizált orosz balett, Putyinét pedig az orosz Gazette és a RIA Novosti honlapján tették közzé, az együttműködés és a közös fejlődés új fejezetére összpontosítva.


Mind Hszi, mind Putyin beszédei már a csúcstalálkozó kezdetén a düh és az irigység hisztérikus őrjöngésébe kergették a NATO-közönséget: Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő tökéletesen érzékeltette a hangulatot, amikor megjegyezte, hogy a Nyugatnak "habzik a szája".


Az orosz Gazette hétfői címlapja ikonikus volt: Putyin bejárja a náciktól mentes Mariupolt, beszélget a lakosokkal, egymás mellett Xi Op-Ed-je. Dióhéjban ez volt Moszkva szűkszavú válasza Washington MQ-9 Reaper mutatványára és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kenguru bírósági csínytevéseire. "Hab a száján", amennyit csak akar; a NATO-t éppen most alázzák meg alaposan Ukrajnában.


Első "informális" találkozójuk során Hszi és Putyin nem kevesebb, mint négy és fél órán át beszélgettek. A végén Putyin személyesen kísérte Hszit a limuzinjához. Ez a beszélgetés volt az igazi: a többpólusúság vonalainak feltérképezése – amely Ukrajna megoldásával kezdődik.


Előre láthatóan nagyon kevés szivárgott ki a serpákról, de az Ukrajnáról folytatott "mélyreható eszmecseréjükről" elég jelentős volt. Putyin udvariasan hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja Kína álláspontját – amelyet Peking 12 pontos konfliktusmegoldási terve fejez ki, amelyet Washington teljes mértékben elutasított. De az orosz álláspont továbbra is vasszigorral követi: demilitarizáció, ukrán semlegesség, és az új tények rögzítése a helyszínen.


Ezzel párhuzamosan az orosz külügyminisztérium teljesen kizárta az USA, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország szerepét a jövőbeli ukrajnai tárgyalásokon: nem tekintik őket semleges közvetítőknek.Egy többpólusú patchwork takaró


A következő nap az üzletről szólt: az energiától és a "katonai-technikai" együttműködéstől kezdve az Eurázsián keresztülhaladó kereskedelmi és gazdasági folyosók hatékonyságának javításáig mindenről.


Oroszország már most is az első helyen áll Kína földgázszállítójaként – megelőzve Türkmenisztánt és Katart –, amelynek nagy része a 2019 decemberében indult, 3000 km hosszú Power of Siberia gázvezetéken keresztül érkezik Szibériából Kína északkeleti Heilongjiang tartományába. A Power of Siberia II., Mongólián keresztül haladó vezetékről folyó tárgyalások gyorsan haladnak.


A kínai-orosz együttműködés a csúcstechnológia területén a tetőfokára hág: 79 projekt, több mint 165 milliárd dollár értékben. A cseppfolyósított földgáztól (LNG) kezdve a repülőgépgyártáson, a szerszámgép-gyártáson, az űrkutatáson, az agráriumon át a felfejlesztett gazdasági folyosókig minden.


A kínai elnök kifejezetten azt mondta, hogy az Új Selyemút projektjeit az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz (EAEU) akarja kapcsolni. Ez a BRI-EAEU interpoláció természetes fejlődés. Kína már aláírt egy gazdasági együttműködési megállapodást az EAEU-val. Szergej Glazyev orosz makroökonómiai uberstratéga elképzelései végre meghozzák gyümölcsüket.


És végül, de nem utolsósorban, új lendületet kap a nemzeti valutákban történő kölcsönös elszámolások – és Ázsia és Afrika, valamint Latin-Amerika között is. Putyin minden gyakorlati szempontból jóváhagyta a kínai jüan mint új kereskedelmi valuta szerepét, miközben folytatódnak az arany és/vagy nyersanyagok által fedezett új tartalékvalutáról szóló bonyolult tárgyalások.

Ez a közös gazdasági/üzleti offenzíva kapcsolódik az összehangolt orosz-kínai diplomáciai offenzívához, amelynek célja Nyugat-Ázsia és Afrika hatalmas területeinek átalakítása.

A kínai diplomácia úgy működik, mint a matrjoska (orosz rakásbaba), ami a finom üzenetek átadását illeti. Nem véletlen, hogy Hszi moszkvai útja pontosan egybeesik az amerikai "sokk és félelem", valamint Irak illegális inváziójának, megszállásának és elpusztításának 20. évfordulójával.

Ezzel párhuzamosan több mint 40 afrikai delegáció érkezett Moszkvába egy nappal Hszi előtt, hogy részt vegyenek az "Oroszország-Afrika a többpólusú világban" című parlamenti konferencián, amely a jövő júliusi második orosz-afrikai csúcstalálkozót előzi meg.

A Duma környéke úgy nézett ki, mint a régi el nem kötelezettek mozgalma (NAM) idején, amikor Afrika nagy része nagyon szoros antiimperialista kapcsolatokat ápolt a Szovjetunióval.

Putyin pontosan ezt a pillanatot választotta arra, hogy több mint 20 milliárd dollárnyi afrikai adósságot leírjon.
Nyugat-Ázsiában Oroszország és Kína teljesen összehangoltan cselekszik. A szaúdi–iráni közeledést valójában Oroszország indította el Bagdadban és Ománban: ezek a tárgyalások vezettek a pekingi megállapodás aláírásához.

Moszkva koordinálja a szíriai-török közeledési tárgyalásokat is. Az Iránnal folytatott orosz diplomácia – amely most már stratégiai partnerségi státuszban van – külön pályán halad.


Diplomáciai források megerősítik, hogy a kínai hírszerzés – saját vizsgálatai révén – most már teljes mértékben meggyőződött Putyin hatalmas népszerűségéről Oroszország-szerte, sőt az ország politikai elitjén belül is. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltási típusú összeesküvésekről szó sem lehet. Ez alapvető fontosságú volt Hszi és a Zhongnanhai (Kína központi központja a párt- és állami tisztviselők számára) azon döntésében, hogy "fogadni" Putyinra, mint megbízható partnerre az elkövetkező években, tekintve, hogy a következő elnökválasztáson indulhat és megnyerheti azt. Kína mindig a folytonosságról szól.

A Hszi-Putyin csúcstalálkozó tehát véglegesen megpecsételte, hogy Kína-Oroszország hosszú távon átfogó stratégiai partnerek, akik elkötelezettek a hanyatló nyugati hegemónokkal való komoly geopolitikai és geoökonómiai verseny kialakításában. Ez az az új világ, amely ezen a héten Moszkvában megszületett.

Putyin ezt korábban új gyarmatellenes politikaként határozta meg. Most egy többpólusú patchwork paplanként van lefektetve. Nincs visszaút a Pax Americana maradványainak lerombolásában."Olyan változások, amelyek 100 éve nem történtek"


Az európai hegemónia előtt: The World System A.D. 1250-1350, Janet Abu-Lughod egy gondosan felépített narratívát épített fel, amely bemutatja az uralkodó többpólusú rendet, amikor a Nyugat "lemaradt a Kelet mögött". Később a Nyugat csak azért "húzott előre, mert a Kelet átmenetileg zűrzavarba került".


Lehet, hogy egy hasonlóan történelmi fordulatnak lehetünk tanúi, amely a konfucianizmus (a tekintély tisztelete, a társadalmi harmónia hangsúlyozása), a Taóban rejlő egyensúly és a keleti ortodoxia spirituális erejének újjáéledésével jár át. Ez valóban civilizációs küzdelem.


Moszkva, amely végre üdvözölte a tavasz első napsütéses napjait, ezen a héten életnagyságnál nagyobb illusztrációt nyújtott a "hetek, ahol évtizedek történnek" és az "évtizedek, ahol semmi sem történik" összehasonlításában.A két elnök megható módon búcsúzott egymástól


Hszi: "Most olyan változások vannak, amelyek 100 éve nem történtek. Amikor együtt vagyunk, mi hajtjuk ezeket a változásokat".

Putyin: "Egyetértek."

Hszi: "Vigyázzon magára, kedves barátom".

Putyin: "Jó utat!"


Igyunk a felkelő nap földjéről az eurázsiai sztyeppékre, egy új nap hajnalára.


244 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page