top of page

Időjárási hadviselés: Óvakodj az amerikai hadsereg éghajlati hadviseléssel kapcsolatos kísérleteitől

Eredeti cikk:

‘Climatic warfare’ has been excluded from the agenda on climate change.

Schiller Mária küldeménye


Az „éghajlati hadviselés” kikerült az éghajlatváltozással kapcsolatos napirendből.


"Az amerikai hadsereg tudósai ... az időjárási rendszereken, mint potenciális fegyvereken dolgoznak. A módszerek közé tartozik a viharok fokozása és a gőzfolyamok elterelése a Föld légkörében, hogy célzott aszályokat vagy árvizeket idézzenek elő." (A néhai Rosalie Bertell)


"Az irányított energiafegyverek (DEW) elektromágneses energiát használnak energialézereken és nagy teljesítményű mikrohullámú sugarakon keresztül. A szonárt a célpont megcélzására használják. ... A Lockheed, a Northrop és a Raytheon különböző fázisokban teszteli az irányított energiájú lézerfegyvereket. Helena, Global Research, 2023. augusztus 15.)


***


A környezetmódosító technikákkal (ENMOD) kapcsolatos kutatásaimat 2001-ben kezdtem el, az alaszkai Gokona-ban található HAARP antennarendszerre összpontosítva.


A HAARP létesítmény az 1990-es évek közepétől kezdve teljes mértékben működőképes volt, fejlett képességekkel.


Míg a HAARP-ot 2014-ben bezárták, az ENMOD technikák az elmúlt tíz év során egyre kifinomultabbá és pontosabbá váltak. A dokumentáció nagy részét titkosították.


Az Egyesült Államokban az irányított energiafegyverek (DEW) több, a Pentagonhoz kapcsolódó ügynökség, többek között a DARPA, a Légierő Kutatási Laboratóriuma és a Haditengerészeti Kutatási Hivatal kutatásának tárgyát képezik.


Az éghajlatról, a geomérnökségről és az ENMOD-ról szóló vita szempontjából fontos ez a cikk, amely először a The Ecologist című folyóiratban jelent meg (2007. december 7.), összképet és történeti áttekintést nyújt. Megerősíti a katonai magánvállalkozók, köztük a BAE Systems Inc. és a Raytheon szerepét a HAARP kifejlesztésében.


Michel Chossudovsky, 2023. augusztus 17.


***


A globális éghajlatváltozásról szóló vitában ha ritkán is, de elismerték , hogy a világ időjárása ma már a kifinomult elektromágneses fegyverek új generációjának részeként módosítható. Az USA és Oroszország is kifejlesztett olyan képességeket, amelyekkel katonai célokra manipulálható az éghajlat.


Az amerikai hadsereg már több mint fél évszázada alkalmazza a környezetmódosító technikákat. John von Neumann amerikai matematikus az amerikai védelmi minisztériummal együttműködve az 1940-es évek végén, a hidegháború csúcspontján kezdte meg az időjárás módosításával kapcsolatos kutatásait, és előre látta "az éghajlati hadviselés eddig elképzelhetetlen formáit". A vietnami háború alatt 1967-től kezdve a Popeye projekt keretében felhővetési technikákat alkalmaztak, amelynek célja a monszunidőszak meghosszabbítása és az ellenséges utánpótlási útvonalak elzárása volt a Ho Si Minh-ösvény mentén.


Az amerikai hadsereg olyan fejlett képességeket fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik az időjárási minták szelektív megváltoztatását. A technológia, amelyet a Nagyfrekvenciás Aktív Aurorális Kutatási Program (HAARP) keretében tökéletesítenek, a Stratégiai Védelmi Kezdeményezés – a "Csillagok Háborúja" – függeléke. [A HAARP létesítményt 2014-ben bezárták. Azóta fejlettebb létesítményeket fejlesztettek ki]. Katonai szempontból a HAARP tömegpusztító fegyver, amely a külső légkörből működik, és képes destabilizálni a mezőgazdasági és ökológiai rendszereket világszerte.


Az időjárás-módosítás az amerikai légierő AF 2025 Final Report című dokumentuma szerint "az ellenfél legyőzéséhez vagy kényszerítéséhez a lehetséges lehetőségek széles skáláját kínálja a harcosoknak", a képességek - mint írják - kiterjednek az áradások, hurrikánok, aszályok és földrengések kiváltására is:


"Az időjárás-módosítás a belföldi és nemzetközi biztonság részévé válik, és egyoldalúan is végezhető... Támadó és védekező alkalmazásai lehetnek, és akár elrettentő célokra is felhasználható. A csapadék, köd és viharok földi előállításának képessége, vagy az űrbeli időjárás módosítása... és a mesterséges időjárás előállítása mind a [katonai] technológiák integrált készletének részét képezi." (Az időjárás mint erőnövelő tényező: Az időjárás birtoklása 2025-ben)

1977-ben az ENSZ Közgyűlése ratifikált egy nemzetközi egyezményt, amely megtiltotta "a széles körű, tartós vagy súlyos hatásokkal járó környezetmódosító technikák katonai vagy más ellenséges célú alkalmazását".

Az egyezmény a "környezetmódosító technikákat" úgy határozta meg, mint "minden olyan technikát, amely a természetes folyamatok szándékos manipulálása révén megváltoztatja a Föld dinamikáját, összetételét vagy szerkezetét, beleértve annak élővilágát, litoszféráját, hidroszféráját és légkörét, vagy a világűrét".


Míg az 1977-es egyezmény tartalmát az 1992-es riói Föld-csúcson aláírt ENSZ éghajlatváltozási keretegyezmény (UNFCCC) megerősítette,

a katonai célú időjárás-módosításról szóló vita tudományos tabuvá vált.

A katonai elemzők hallgatnak a témáról. A meteorológusok nem vizsgálják a kérdést, a környezetvédők pedig a Kiotói Jegyzőkönyv szerinti üvegházhatású gázok kibocsátására összpontosítanak. Az éghajlati vagy környezeti manipuláció lehetősége a katonai és hírszerzési napirend részeként – bár hallgatólagosan elismerik –- nem része az ENSZ égisze alatt zajló, az éghajlatváltozásról szóló szélesebb körű vitának sem.


A HAARP program


Az 1992-ben létrehozott, az alaszkai Gokonában található HAARP egy olyan nagyteljesítményű antennarendszer, amely nagyfrekvenciás rádióhullámokon keresztül hatalmas mennyiségű energiát továbbít az ionoszférába (a légkör felső rétegébe). Építését az amerikai légierő, az amerikai haditengerészet és a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) finanszírozta. A Légierő Kutatási Laboratóriuma és a Haditengerészeti Kutatási Hivatal által közösen üzemeltetett HAARP olyan nagy teljesítményű antennák rendszerét alkotja, amelyek képesek "az ionoszféra ellenőrzött helyi módosítására". Hivatalos honlapja, a www.haarp.alaska.edu szerint a HAARP-ot arra használják, hogy "az ionoszféra hőmérsékletében kis mértékű, helyi változást idézzen elő, hogy a fizikai reakciókat a HAARP helyszínén vagy annak közelében elhelyezett más műszerekkel tanulmányozni lehessen".HAARP antennarendszer


Rosalie Bertell, a Nemzetközi Közegészségügyi Intézet elnöke szerint azonban a HAARP úgy működik, mint:

"egy gigantikus fűtőberendezés, amely jelentős zavarokat okozhat az ionoszférában, és nem csak lyukakat, hanem hosszú bemetszéseket okozhat abban a védőrétegben, amely megakadályozza, hogy halálos sugárzás bombázza a bolygót".

Dr. Bernard Eastlund fizikus "a valaha épített legnagyobb ionoszféra-fűtőberendezésnek" nevezte.


A HAARP-ot az amerikai légierő kutatási programként mutatja be, de a katonai dokumentumok megerősítik, hogy fő célja az ionoszféra "megváltoztatása" az időjárási minták megváltoztatása, valamint a kommunikáció és a radarok megzavarása érdekében.


Az orosz Állami Duma jelentése szerint:


"Az USA azt tervezi, hogy a HAARP program keretében nagyszabású kísérleteket hajt végre [és] olyan fegyvereket hoz létre, amelyek képesek megszakítani a rádiós kommunikációs vonalakat és az űrhajókon és rakétákon elhelyezett berendezéseket, súlyos baleseteket idéznek elő az elektromos hálózatokban és az olaj- és gázvezetékekben, és negatív hatással vannak egész régiók mentális egészségére."*.


Az amerikai légierőtől származó nyilatkozatok elemzése az elképzelhetetlenre utal:

  • Az időjárási minták, a kommunikációs és elektromos áramrendszerek titkos manipulálása a globális hadviselés fegyvereként, amely lehetővé teszi az USA számára, hogy egész régiókat zavarjon meg és uraljon.

  • Az időjárás manipulálása a megelőző fegyver par excellence. Az ellenséges országok vagy "baráti nemzetek" ellen irányítható, azok tudta nélkül, a gazdaságok, az ökoszisztémák és a mezőgazdaság destabilizálására használva. A pénzügyi és árupiacokon is pusztítást okozhat. A mezőgazdaság megzavarása nagyobb függőséget teremt az élelmiszersegélyektől és az USA-ból és más nyugati országokból importált gabonaféléktől.


A HAARP-ot a HAARP szabadalmait birtokló Raytheon Corporation, az amerikai légierő és a British Aerospace Systems (BAES) angol-amerikai partnerségének részeként fejlesztették ki.


A HAARP-projekt egyike a két védelmi óriásvállalat számos, fejlett fegyverrendszerek terén folytatott együttműködésének. A HAARP-projektet 1992-ben az Advanced Power Technologies, Inc. (APTI), az Atlantic Richfield Corporation (ARCO) leányvállalata kezdeményezte. Az APTI-t (beleértve a HAARP szabadalmakat is) az ARCO 1994-ben eladta az E-Systems Inc-nek. Az E-Systems a CIA és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának megbízásából felszerelte a "Végítélet-tervet", amely "lehetővé teszi az elnök számára, hogy irányítson egy nukleáris háborút". Később a Raytheon Corporation felvásárolta, és a világ legnagyobb hírszerzési vállalkozói közé tartozik. A BAES részt vett a HAARP antennarendszer előrehaladott szakaszának kifejlesztésében a Haditengerészeti Kutatási Hivatallal kötött 2004-es szerződés keretében.


A 132 nagyfrekvenciás adót a BAES amerikai leányvállalata, a BAE Systems Inc. telepítette. A projektet a Defense News júliusi jelentése szerint a BAES elektronikus hadviseléssel foglalkozó részlege végezte. Szeptemberben megkapta a DARPA legmagasabb technikai teljesítményért járó díját a HAARP antennarendszer tervezéséért, megépítéséért és aktiválásáért.


A HAARP rendszer teljes mértékben működőképes, és sok tekintetben eltörpül a meglévő hagyományos és stratégiai fegyverrendszerek mellett. Bár nincs szilárd bizonyíték katonai célú használatára, a légierő dokumentumai arra utalnak, hogy a HAARP a világűr militarizálásának szerves részét képezi. Az ember azt várná, hogy az antennákat már rutinszerű teszteknek vetették alá.


Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye értelmében az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) feladata "az éghajlatváltozás megértéséhez szükséges tudományos, műszaki és társadalmi-gazdasági információk értékelése". Ez a megbízatás magában foglalja a környezeti hadviselést is.

A "geomérnökség" elismerésre kerül, de a mögöttes katonai alkalmazások nem képezik sem a politikai elemzés, sem a tudományos kutatás tárgyát az IPCC több ezer oldalas jelentésében és az azt alátámasztó dokumentumokban, amelyek mintegy 2500 tudós, politikus és környezetvédő szakember szakértelmén és hozzájárulásán alapulnak.

Az "éghajlati hadviselés" potenciálisan fenyegeti az emberiség jövőjét, de véletlenül sem szerepel azokban a jelentésekben, amelyekért az IPCC 2007-ben Nobel-békedíjat kapott.


A cikk eredeti forrása: The Ecologist, 2007. december, Globális kutatás.

Copyright © Prof. Michel Chossudovsky, The Ecologist, 2007. december, Global Research, 2023.
1 118 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page