top of page

Jégtörő projekt: A digitális valutarendszer kezdete? (Brandon Smith jegyzete)

Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye


Az elmúlt néhány évben az alternatív médiakörökben kiterjedt vita folyt a központi banki digitális valuták (Central Bank Digital Currencies, CBDC) veszélyeiről; egy olyan valutakeretről, amely nagyon hasonlít az olyan blokklánc alapú termékekhez, mint a Bitcoin, de közvetlenül a központi bankárok által ellenőrzött. Ez egy olyan veszély, amelyről néhány elemző, köztük én is, már több mint egy évtizede írnak, ezért jó látni, hogy végre a mainstream is többet foglalkozik a kérdéssel.


A CBDC-k orwelli természetét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egy készpénz nélküli társadalomban a legtöbb ember a digitális termékeken keresztül cserélné ki az árukat és a munkát, és ez természetesen a kereskedelemben a magánszféra megszűnését jelentené. Minden, amit az életünkben vásárolunk, eladunk vagy dolgozunk, rögzítve lenne, és az anonimitás hiánya a jövőben felhasználható lenne a szabadságjogok elfojtására.


Tegyük fel például, hogy Ön rendszeresen szeret steaket enni, de az egyre inkább tekintélyelvű kormány úgy dönt, hogy a vörös húsokat egészségügyi kockázatként és a tehenek szén-dioxid-kibocsátása miatt "klímaváltozási kockázatként" sorolja fel. A vásárlási előzményeid alapján (amelyekhez teljes hozzáférésük van) megállapítják, hogy a vörös hús gyakori fogyasztásával több szén-dioxid-kibocsátáshoz járultál hozzá, mint a legtöbb ember. Kijelentik, hogy Önnek visszamenőlegesen szén-dioxid-adót kell fizetnie a múltbeli vöröshús-vásárlásai után. Nem csak ez, de a biztosítótársaságod küld egy levelet, amelyben jelzik, hogy egészségügyi kockázatot jelentesz, és megszüntetik az egészségügyi biztosításodat.

Az Ön által fogyasztott termékeket és igénybe vett szolgáltatásokat nyomon követhetik, hogy pszichológiai profilt készítsenek Önről, amely aztán a társadalmi hitelpontok meghatározásakor is szerepet játszhat, ahogyan a KKP hatóságai teszik ezt ma Kínában.

Lehet, hogy nem hajlandó megvásárolni az éves mRNS emlékeztető oltást, és a nyomon követési algoritmus ezt feljegyzi. Most már "oltásellenesség" gyanújába kerülsz, és a társadalmi hitelességi pontszámod lezuhan, ami elzár téged a különböző nyilvános helyekről. Talán még a munkahelyéről is kirúgják.


A legrosszabb esetben azonban a gazdasági hozzáférés a legnagyobb elnyomó eszköz. A CBDC-kkel és a fizikai készpénz hiányával a megtakarításaid soha nem lesznek igazán a tieid, és soha nem leszel képes a vásárlóerődet a kezedben tartani. A bankok elzárnák a csereeszközöket, és a kormányoknak lehetőségük lenne arra, hogy befagyasszák a tranzakciós képességedet. Ha egy nap feldühít egy bizonyos kormányzati politika, és nyíltan korruptnak nevezed a rendszert a közösségi médiában, akkor egyszerűen lekapcsolhatják a digitális pénzed másoknak való átutalásának lehetőségét, amíg meg nem engedelmeskedsz, vagy meg nem halsz.

A CBDC-k lehetőséget adnak a hatalom tisztviselőinek, hogy algoritmikus pontossággal kiéheztessék politikai ellenfeleiket. Ez a technokrata elnyomás új világa lenne.

Fontos megérteni, hogy a központi bankárok nyaktörő sebességgel haladnak a digitális valuták fejlesztése és bevezetése felé.

Nem kísérletezésről van szó, már készen állnak ezeknek a rendszereknek a bevezetésére. A Federal Reserve "FedNow" nevű azonnali átutalási programja idén júliusban debütál, ami nem CBDC, de egy köztes lépés a CBDC-k közeljövőben történő bevezetése felé.

A különböző CBDC-programok és azok gyors előrehaladásának vizsgálata során rábukkantam a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) által működtetett "Project Icebreaker" nevű érdekes programra. Aki nem tudná, a BIS egy globalista intézmény, amelynek titkos múltja a "központi bankok központi bankjaként" ismert. A világ legtöbb központi bankjának politikai döntéshozatali központja. Ha valaha is elgondolkodott azon, hogyan lehetséges, hogy ennyi nemzeti központi bank egymással együttműködve működik, ahelyett, hogy a székhelyük szerinti országok érdekei szerint cselekednének, a BIS a válasz. Más szóval,

az olyan szervezetek, mint a Federal Reserve, nem feltétlenül az amerikaiakhoz vagy az amerikai tisztviselőkhöz hűek, hanem a BIS diktátumaihoz. A BIS élen jár a CBDC-k bevezetésére irányuló mozgalomban.

Számos projektet finanszírozott a CBDC-technológia tesztelésére és továbbfejlesztésére, és becsléseik szerint idén már legalább 81 központi bank van a digitális valutarendszerek bevezetésének közepén világszerte.

A Project Icebreaker több okból is felkeltette a figyelmemet.

A BIS a projektet a lakossági CBDC-k (a lakossági CBDC-k a lakosság és a vállalkozások által használt digitális valuták) deviza elszámolóházaként írja le, amely lehetővé teszi a valuták gyors és hatékony kereskedelmét országról országra. Ezt az "Icebreaker Hub" segítségével valósítják meg, amely a BIS által ellenőrzött mechanizmus, amely megkönnyíti az adatátvitelt egy sor tranzakcióhoz, miközben összekapcsolja a bankokat más bankokkal.Tovább vizsgálódva rájöttem, hogy az Icebreaker Hub elméletileg majdnem pontosan úgy működik, mint a SWIFT fizetési rendszer, amelyet jelenleg a kormányok és a nemzetközi bankok használnak. Több mint 10 000 pénzintézet 212 különböző országban használja a SWIFT-hálózatot, hogy pénzeszközöket utaljon a tengerentúlra ügyfelei számára; ez egy hihetetlen centralizációs szűk keresztmetszet, amely jelentős hatalmat biztosít a részvényeseknek.

Példaként említhetjük, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti háború kitörése után Oroszországnak a SWIFT-hálózatból való kizárását fegyverként használták az orosz gazdaság összeomlásának megkísérlésére.

Oroszország megtalálta a módját, hogy megkerülje a SWIFT használatát, mivel kereskedelmi kapcsolatai olyan jelentős gazdaságokkal állnak fenn, mint Kína és India, de a pénzügyi struktúrájában így is keletkezett némi kár.


Gondoljunk csak bele – Mi lenne, ha minden monetáris tranzakciót a CBDC-ken keresztül központosítanának, és a BIS irányítaná azt a központot, ahol az összes lakossági CBDC-t globálisan kicserélik? Ez az, ami a Jégtörő.


Most képzeljük el, hogy olyan vállalkozást működtet, amely a tengerentúli tranzakciókra támaszkodik; mondjuk, hogy a termékei előállításához vietnami vagy tajvani gyártóknak kell fizetnie. A CBDC-kkel a helyükön valószínűleg teljesen az Icebreaker Hubhoz hasonló rendszertől függ majd, hogy a digitális pénznél nagyobb összegeket vietnami bankokba és a gyártók számláira juttassa. Tegyük fel, hogy a BIS tisztviselői valamilyen okból úgy döntenek, hogy nem kedvelik Önt, és orosz típusú szankciókat vezetnek be, megtagadva az Ön hozzáférését a hubhoz. Az üzletüknek annyi.


Mi lenne, ha bizonyos előírásoknak kellene megfelelnie ahhoz, hogy használhassa a központot, és a BIS diktálná az előírásokat? Mi van, ha a BIS úgy dönt, hogy az Ön vállalatának meg kell felelnie az ESG-hez kapcsolódó kategóriáknak, mielőtt engedélyt kaphatna a jégtörő tranzakciókra? Most a BIS-nek lehetősége van arra, hogy manipulálja a társadalmi és kulturális trendeket, és ehhez az Ön vállalkozását és más vállalkozások millióit használja fel kényszerű hírvivőként.


Az átlagfogyasztó számára, aki a legtöbb tranzakcióját a saját országában bonyolítja, ez talán nem tűnik nagy dolognak.

Az üzleti világ számára azonban egy SWIFT-szerű, a kiskereskedelmi CBDC-ket tömörítő központ a teljes nemzetközi kereskedelmet uralhatná.

Bármilyen nagyobb szervezet vagy vállalat működtetése a BIS szeszélyeinek való behódolást jelentené.


De a helyzet még rosszabb...

Az Icebreaker Hub által használt "küllős és kerekes" cserefolyamat része egy "hídvaluta" kihasználása az árfolyam- és likviditási hiányosságok pótlására. A felszínen ez egy okos módszernek tűnik a tranzakciók felgyorsítására azáltal, hogy elkerülhető a bankoknál a keresztdevizahiány. Ennek ellenére szeretném, ha az olvasók elgondolkodnának azon a hosszú távú pályán, amelyet ez a fajta "hídképzés" indít el a CBDC-k területén.


Tegyük fel, hogy bekövetkezik egy globális méretű gazdasági válság, amely számos valuta vad ingadozását okozza. Tegyük fel például, hogy az USA-dollár elveszíti világtartalék-státuszát és petro-státuszát, és ez pánikba ejti a devizapiacokat. Az árinfláció elszabadul, és a bankintézetek meginognak a likviditási nyomás alatt. Tegyük fel, hogy a központi bankok a probléma megoldásaként bevezetik a CBDC-ket, és a BIS Icebreaker Hubot, mint a nemzetközi kereskedelem közvetítőjét. A lakosságot annyira megrémíti a gazdasági összeomlás, hogy aztán elfogadja a digitális keretrendszert.

Most tegyük fel, hogy a BIS azt állítja, hogy még mindig nem találnak olyan valutát, amelyet elég stabilnak tartanak ahhoz, hogy a legtöbb globális tranzakciót áthidaló eszközként működjön. Mi történik akkor? Nos, mindannyiunk "szerencséjére" a BIS és az IMF már dolgozik a saját GLOBÁLIS CBDC-jén.

Az IMF esetében ez az egy világvaluta a különleges lehívási jogok kosárrendszerén alapulna, amelyet évtizedek óta használnak a nemzeti kormányok közötti valutaátutalások közvetítésére. A BIS ezt az egy világvaluta terméket használja majd hídként az Ice Breaker számára.


Végül a BIS, az IMF és a különböző központi bankok fel fogják tenni a nyilvánosságnak az elkerülhetetlen kérdést:


"Miért foglalkozunk ezekkel a nemzeti valutacserékkel, amikor van egy tökéletesen jó hídvalutánk az egy világszintű CBDC formájában? Miért nem szabadulunk meg ezektől a fölösleges nemzeti CBDC-kről, és miért nem lesz egy pénznem mindenki számára?"


Így megvalósulna a teljes globális pénzügyi központosítás.

És ha már van egy egyvilági valutánk, egy teljesen központosított és mikro-irányított globális gazdaságunk, és a világ legfontosabb kereskedelmi rendszereit egy aprócska maroknyi arctalan, nem megválasztott bürokrácia irányítja, akkor minek vannak egyáltalán nemzetek? A globális kormányzás lenne a következő és utolsó lépés.

Látom a rémálom lefolyását, amikor az olyan projekteket nézem, mint a Jégtörő. Látszólag ártalmatlanok, de úgy működnek, mint a DNS, amely által a gazdasági zsarnokság megszületik.Brandon Smith az Alternative Market Project (www.alt-market.com) alapítója, valamint a Neithercorp Press vezető írója és társalapítója. Szakterülete a makrogazdasági elemzés, valamint a mainstream média dezinformációjának tanulmányozása, és jelenleg a barterpiacok országos hálózatának létrehozására összpontosít, amelynek célja, hogy elszigetelje és megvédje a helyi gazdaságokat a jelenlegi fenntarthatatlan fiat-rendszer elkerülhetetlen összeomlásától.1 610 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK