top of page

Kacska válasz az életre: Kijev betiltotta a Richter termékeit...

...és meg akarja büntetni az Oroszországban maradt gyógyszeripari vállalatokat


Ukrajna azzal fenyegetőzik, hogy megbünteti azokat az európai gyógyszeripari vállalatokat, amelyek még mindig Oroszországban tevékenykednek, és azt szeretné, ha az Oroszországgal szembeni uniós szankciók a gyógyszerekre is vonatkoznának – jelentette a POLITICO decemberben.


Az EU széles körű szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, de a gyógyszereket humanitárius megfontolások miatt kivette a szankciók hatálya alól. A jelentés szerint a mentesség "nem tetszett" Ukrajnának, mivel Kijev teljes embargó alá akarja vonni Oroszországot.


Az ukrán kormány tett néhány lépést az európai gyógyszeripari vállalatok megbüntetése érdekében az oroszországi üzleteik miatt: felhatalmazást adott magának arra, hogy betiltsa ezeknek a vállalatoknak a termékeit az ukrán piacon. Az elképzelés szerint megtiltanák minden olyan termék értékesítését, amelyet olyan gyógyszeripari cégek gyártanak, amelyek még nem hagyták el Oroszországot.


Ukrajna eddig egy cég, a magyarországi székhelyű Richter Gedeon ellen lépett fel. Októberben az ukrán egészségügyi minisztérium közölte, hogy 35, a magyar cég által gyártott gyógyszert ideiglenesen betiltottak, bár a POLITICO jelentése szerint a termékeket hivatalosan még nem vonták ki a piacról.


A Richter Gedeon a lépésre reagálva azt mondta, hogy az "érthetetlen", és arra figyelmeztette a hatóságokat, hogy ezzel a lépéssel veszélyeztetik az ukrán lakosság gyógyszerellátását. Ukrán tisztviselők ragaszkodnak akkor ahhoz, hogy a háború sújtotta országban van elegendő alternatíva a piacon a kiesett termékek pótlására, így az ukránoknak nem kell gyógyszer nélkül maradniuk.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ekkor így vélekedett erről a döntésről:


„Elfogadhatatlan, hogy miközben Magyarország mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében, több magyar vállalatot is ellehetetlenítenek a szomszédos országban pusztán azért, mert Oroszországban is jelen vannak.”


Brüsszel nem elégedett Ukrajna álláspontjával, és attól tart, hogy az ország megpróbálja fegyverként használni a gyógyszereket, miközben az eljárás az európai üzleti érdekeket is sérti. A POLITICO birtokába jutott dokumentum szerint Ukrajna összesen 19 vállalatot nevezett meg, amelyeket célba vehet, és amelyek többsége uniós székhelyű.


Az USA és szövetségesei által bevezetett szankciók jellemzően kivételeket biztosítanak a gyógyszerekre és az élelmiszerekre, bár a politika így is hiányt okoz bizonyos árukból, mivel a szankciók sokszor elriaszthatják a vállalatokat attól, hogy üzletet kössenek egy szankcionált országgal. Az Iránnal szembeni szankciók hatálya alól például állítólag mentességet élveznek a humanitárius termékek, de még így is gyógyszerhiányt és fokozott élelmiszerhiányt okoztak az országban.


Több mint két évtizeddel ezelőtt Umid Medhat Mubarak, egykori iraki egészségügyi miniszter azt állította, hogy az országát akkor ért embargók 12 éve alatt több mint másfél millió ember (zömében gyerekek) halt abba bele, mivel nem jutott elegendő élelmiszerhez, gyógyszerhez, és megfelelő ellátáshoz a rosszul felszerelt kórházakban.

Taras Kachka, Ukrajna gazdasági miniszterhelyettese a POLITICO-nak adott kommentárjában elismerte, hogy a gyógyszerekkel szembeni szankciók erkölcsi kérdéseket vetnek fel, de ennek ellenére teljes embargót sürgetett Oroszországgal szemben.


"Nagy vita folyik arról, hogy milyen mértékben erkölcsös [a gyógyszeripari cégeknek] kivonulniuk Oroszországból, mert ez élet-halál kérdése is lehet" – mondta. "Számunkra is élet-halál kérdése. És mi éppen ezért az orosz termékek és az oroszországi gazdasági tevékenység lehető legteljesebb embargója mellett szállunk síkra."0


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban az oroszok kollektív megbüntetésére szólította fel a nyugati vezetőket a Vlagyimir Putyin elnök által indított háború miatt. Amikor azt követelte, hogy a nyugati országok tiltsák ki az összes orosz turistát és üzletembert, Zelenszkij azt mondta, hogy Oroszország „egész lakossága” hibás az invázióért.


Kachka és más ukrán tisztségviselők nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy Kijev és Brüsszel vitában áll egymással a gyógyszerkérdések miatt. A POLITICO jelentése szerint ez az ukrán szándék nem fog támogatást kapni. Az európai gyógyszerek betiltásával kapcsolatos fenyegetések bírálatot kaptak az ukrán korrupcióellenes szervtől, amely arra figyelmeztetette az európai hatóságokat, hogy az ukrán gyógyszergyártók egyszerűen csak megvesztegették a kormányt, hogy tiltsák be hazai versenytársaikat. A kérdés már csak az, hogy a nagy „kisajátítási művelet” után ezek a cégek kinek a birtokában is vannak valójában?

563 megtekintés

תגובות


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK