top of page

Kondor Katalin: Levél, melyet meg kellett írnom – Budaházyék érdekében






Tisztelt Kollegák!

Sokan és sokféle „bizonyítékot” felhoztunk már annak az igazságtalanságnak az abszurditását bemutatandó, amely Budaházy Györgyöt és társait érte az elmúlt években, különösen a nemrégiben rá kiszabott 17 esztendős börtönbüntetés kapcsán. Magam is többször megtapasztaltam a poszt kommunista álliberálisok dölyfös viselkedését, bizonyítékok nélküli vádaskodását, de hogy ezt a magatartást az úgynevezett rendszerváltozás után 30 esztendővel is el kell viselnünk, az felháborít. Kiváló politológusainktól, újságíróinktól, történészeinktől – akik erre rengeteg bizonyítékkal szolgáltak – jól tudjuk, hogy bizony következmények nélküli ország vagyunk, s a rendszerváltásnak nevezett időszak tele volt máig nem orvosolt igazságtalanságokkal, mind a gazdaság, mind a jog területén. 1990 óta a poszt kommunisták hatalom-átmentésének természetét is megismerhettük.

Az azonban, hogy a jog területén is rendre kettős mércét kell tapasztalnunk mindmáig, az nem tűrhető. A „rendszerváltás” nyertesei és vámszedői naponta „szélsőjobboldalizzák”, bizonyítékok nélkül „fasisztázzák” közéleti szereplőinket, és mi nem mondjuk, nem követeljük, hogy álljon meg a menet!

Nem nézhetjük tétlenül a jogállamiság valódi sárba tiprását, a bíróságok valódi indok nélküli ítéleteit. Azt tapasztaljuk, hogy a jogtalanul randalírozókat, az ünneplő tömegbe lövetőket, az ártatlan fiatalokat utcán összeverő és a magyar rádió udvarán megkínzó senkiháziak és vezetőik büntetlenül maradtak. Nem vagyok jogász.

Ám mint magyar állampolgár, joggal várok sokakkal együtt választ arra, milyen bűnt követett el Budaházy György és csapata, s mely bűnügyek azok, melyekért bárki 17 esztendős büntetést kaphat és kapott?

Hol maradt a 2006-ban készült felvételek sokasága által bizonyított, ártatlan, ünnepről hazatérni szándékozó tömegbe lövetők megbüntetése? S ennek nyilvánosságra hozatala? Aligha hinném, hogy egyetlen – egyébként jó – film, az Elk.rtuk megnyugtatta volna a kedélyeket. Máig tapasztalható, hogy nem nyugtatta meg. S ne feledjük a nem feledhetőt: a gyurcsányi szemkilövetéses támadás az 1956-os forradalom 50. évfordulóját ünneplő emberek ellen történt!! Mondhatnánk, ez súlyosbító körülmény, azaz mindenre rátesz még egy lapáttal, magyarán az akció valamennyi tisztességes ember – legyen bármilyen politikai nézete – meggyalázása volt.

Tudjuk, hogy ez idő tájt nehéz napokat, heteket, hónapokat él át a világ, elsősorban Európa. Nem terhelhetjük az emberek lelkét, igazságérzetét azzal, hogy bármily nehéz helyzetre is hivatkozva semmibe vesszük az igazságérzetüket már régen bántó cselekedeteket, törvényeket, ítéleteket, s szemet hunyunk az embertelenség, igazságtalanság, törvénytelenség felett. Ki tudja, milyen alkuk következményeképpen 30 éve jogálomban élünk. Szép apránként elkezdhetnénk a jogállam felépítését. Cseppet sem az EU által elképzelt módon.

Tisztelt kollégák! Ha úgy gondoljátok, egészítsétek ki ezt a levelet saját gondolataitokkal. A gondolatnak is van ereje, meg a személyes, leírt véleménynek is. Mindig van olyan idő és olyan esemény, vagy jelenség, amikor nem hallgathatunk, amikor cselekednünk kell.

Egy hazafi tévedhet. Egy hazaárulónak nincs bocsánat.










771 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page