top of page

Medvegyev szerint az USA és a NATO nem avatkozik be, ha Oroszország atomfegyvert vet be Ukrajnában


Dmitrij Medvegyev kétségtelenül Vlagyimir Putyinnak köszönheti meredeken felfelé ívelő pályafutását, aki 1999-ben miniszterelnök-helyettesévé, sőt később elnökké tette meg. Medvegyev később ahhoz is elég merész volt, hogy önálló politikát folytasson. Nagyon jó kapcsolatokat épített ki Amerikával. Egyesek szerint korábbi korrupciós ügyei miatt kényszerült kormányával együtt 2020-ban lemondásra. Egy 2017-es videóban, amelyet azóta több mint 45 millióan láttak a YouTube-on, az akkor még aktív ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij azzal vádolta Medvegyevet, hogy titokban palotákat, jachtokat és egy olasz szőlőskertet birtokol.

Azóta az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsában az elnöki tisztet betöltő Putyin helyettese. Elemzők szerint nem akar kimaradni az utódlásért folytatott harcból. Ezzel magyarázzák egyre harciasabb megnyilvánulásait és hogy Ramzan Kadirovval együtt szinte uralja az orosz közösségi médiát.

A volt orosz elnök szerint Oroszország közelmúltbeli figyelmeztetései a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban "nem blöff" voltak.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kedden kijelentette, hogy nem hiszi, hogy az Egyesült Államok és a NATO beavatkozna, ha Oroszország nukleáris csapást mérne Ukrajnára, egy "nukleáris apokalipszistől" való félelem miatt, bármilyen megjegyzéseket is tettek az amerikai tisztviselők a közelmúltban. Medvegyev, aki korábban orosz elnök is volt, megismételte, hogy Moszkva úgy véli, joga van atomfegyvereket bevetni, ha Oroszország létét fenyegetik.


"Képzeljük el, hogy Oroszország kénytelen bevetni legfélelmetesebb fegyvereit az ukrán rezsim ellen, amely nagyszabású, államunk létét veszélyeztető agressziót követett el. Úgy vélem, hogy a NATO még ebben a forgatókönyvben sem fog közvetlenül beavatkozni a konfliktusba" írta Medvegyev a Telegramon.


A volt orosz elnök szerint az Ukrajnának történő fegyverszállítás csak "üzlet" a nyugati hatalmak számára, és az ő biztonságuk sokkal fontosabb, mint "a haldokló Ukrajna sorsa". Medvegyev szerint az amerikai és európai "demagógok nem akarnak meghalni egy nukleáris apokalipszisben. Ezért lenyelik bármilyen fegyver használatát a jelenlegi konfliktusban".

Vlagyimir Putyin orosz elnök és más tisztségviselők közelmúltbeli figyelmeztetéseivel kapcsolatban Medvegyev azt mondta, hogy Moszkva álláspontja a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban "nem blöff". Putyin a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Oroszország atomfegyvereket is bevethet "területi integritásának" védelmében, és az orosz területek kiterjesztése érdekében.

Az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazások kedden zárultak le a szakadár donbászi köztársaságokban, Luhanszkban és Donyeckben, valamint Ukrajna Herszon és Zaporizzsja régióiban. Az Oroszországhoz való csatlakozás elsöprő támogatottságáról számoltak be az orosz és a helyi hatóságok. Az orosz törvényhozók várhatóan gyorsan lépéseket tesznek a területek annektálása érdekében.

Az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazásokat a szakadár donbászi köztársaságokban, Luhanszkban és Donyeckben, valamint a Herszon és Zaporizzsja régiókban tartották.

Az oroszok által beiktatott választási tisztviselők szerint a Zaporizzsjai régióban a leadott szavazatok 93 százaléka támogatta az Oroszországhoz való csatlakozást, Herszonban 87 százalék, Luhanszkban 98 százalék, Donyeckben pedig több mint 99 százalék.

A népszavazásokat a Nyugat és az USA "csalásnak" tartja, a NATO pedig közölte, hogy nem ismeri el a területeket oroszként.

Az orosz tisztviselők azonban világossá tették, hogy a területeket Oroszország részének tekintik, és a területeket ért támadásokat is így kezelik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan pénteken szólal fel az orosz parlamentben a népszavazásokról és az annexiós tervekről. Valentina Matvijenko, az orosz parlament felsőházának, az Orosz Föderációs Tanácsnak a szóvivője elmondta, hogy az ukrán területek bekebelezéséről szóló jogszabályokat október 4-én tárgyalhatják meg.


"Ha úgy döntenek, hogy csatlakoznak az Orosz Föderációhoz, kétségtelenül támogatni fogjuk ezt. Egyelőre nem látom szükségét annak, hogy rendkívüli üléseket tartsunk. Úgy gondolom, hogy már október 4-én készek leszünk megvitatni [ezt a kérdést], ha minden megerősítést nyer és minden rendben lesz" – mondta Matvijenko a TASZSZ szerint.


Más orosz törvényhozók szerint az annexióra hamarabb, esetleg már pénteken sor kerülhet. Akárhogy is, egyértelmű, hogy Moszkva készen áll a területek bekebelezésére, ami a háborút egy veszélyes új szakaszba helyezi, mivel az USA és a NATO nem mutatja jelét annak, hogy meghátrálna a régiók elleni ukrán támadások támogatásában. Orosz tisztviselők szerint a területeket potenciálisan nukleáris fegyverekkel is meg lehetne védeni.

Medvegyev rendszeresen feltűnést kelt a Telegramon, amit csak március derekán azzal a kijelentéssel kezdett használni: Oroszország „kellően erős ahhoz, hogy a helyére tegye hazánk összes szemtelen ellenségét”. Május 12-én hátborzongató figyelmeztetést adott ki.

Ukrajna katonai támogatása a Nyugat által olyan háborút idéz elő, „amelynek az a kockázata, hogy teljes körű nukleáris háborúvá alakul át”.

Május 30-án azzal fenyegetett, hogy ha Ukrajna rakétatámadásokat indít Oroszország ellen amerikai rendszerekkel, Moszkva a nyugati „döntéshozó központok” elleni csapásokkal fog visszavágni. A legmegdöbbentőbb kijelentése az Al-Dzsazírának adott interjújában hangzott el, amelyben kijelentette, hogy „az apokalipszis lovasai úton vannak, és mi már csak Istenbe vethetjük a hitünket”. Amikor meghallotta a hírt, hogy Ukrajna cseppfolyósított földgázt kért a tengerentúlról, hogy a következő télen ne fagyjanak halálra az ott élők és csak két év múlva fogja kifizetni, a hírre így reagált:

„Ki mondta, hogy Ukrajna két év múlva még rajta lesz a térképen?”

Medvegyev hangnemváltása egy csöppet sem különbözik Vjacseszlav Vologyinnak, a Duma elnökének és Nyikolaj Patrusevnek, a Biztonsági Tanács titkárának a retorikájától. Mindkettőjüket Putyin lehetséges utódjaként emlegetik, miközben terjednek az elnök egészségi állapotával kapcsolatos pletykák. Lehet, hogy Medvegyevet is csábítja a Kremlbe való visszatérés lehetősége? A Navalnijról nemrég megjelent könyv társszerzője szerint Medvegyev esélyeit csökkenti, hogy nincs támogatói bázisa a többi között a biztonsági szolgálatokon belül sem. „Lehetséges, hogy radikális ékesszólása egy kísérlet arra, hogy megpróbáljon ezen változtatni? Ez is egy magyarázat” mondta Ben Noble.

Dmitrij Medvegyev szerdán kora este azt írta, hogy a népszavazásoknak vége: „Az eredmények egyértelműek. Üdv itthon Oroszországban.”

Diákévei alatt Medvegyev rajongott a Black Sabbath, a Led Zeppelin és a Deep Purple rockzenekarokért, olyannyira, hogy ez utóbbit 2011-ben a Kremlbe is meghívta. Hogy is mondta Medvegyev nagy kedvence, Ozzy Osbourne annak idején: „I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now.“- "Régebben feldühített, hogy az emberek nem értettek meg, de mostanra már karriert csináltam belőle."

Biztosak lehetünk benne, hogy visszatér.

443 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page