VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Meghalt egy fiatal katolikus pap azt követően, hogy megkapta a védőoltást

Nagyvárad közelében meghalt egy fiatal katolikus pap azt követően, hogy megkapta a védőoltást. A szörnyű esemény nemrég következett be. Pedig pár nappal a halála előtt az áldozat még örömmel újságolta a védettségét és bízott abban, hogy túljut életének azon a nehéz szakaszán, ami egy másik betegség miatt következett be.

Bárkinek a halálát bármire felhasználni meglehetősen ízléstelen dolog. De néhány kérdés feltevése a legkellemetlenebb ügyekben is indokolt lehet. Az egyik ilyen, van-e köze a védőoltásnak a váratlan halálhoz? Erre biztosan nem fogunk valós választ kapni. Ha ugyanis kiderülne, hogy igen, az komoly csapást mérne az oltási propagandára.

De tegyük fel, hogy nincs ok okozati összefüggés, az elhunyt olyan alapbetegségekben szenvedett, ami csak halállal végződhetett. Ebből viszont mégis következik egy kérdés, mégpedig az, miért pont most, a védőoltás beadása után hunyt el a beteg? Ha végső stádiumban volt, miért kapott védőoltást, hiszen még egy egészséges gyereknek se adnak be más oltást akkor, amikor éppen hőemelkedése van. Inkább elhalasztják annak az oltásnak a beadását is, amit évtizedek alatt teszteltek. Azért, mert veszélyes.

De itt nem ez történt. És ha nem ez, akkor vajon miért? Ha súlyos, nem halálos betegségben szenvedett, hogyan kaphatott meg egy ilyen oltást? Ha végső stádiumban volt, akkor pedig még indokoltabb a kérdés: miért kapott védőoltást?

(...)