top of page

MEGHÍVÓ Gyümölcsoltó Boldogasszony – Nőnap ünnepségre
2022. március 26-án (szombat) déli 12 órakor,

hagyományosan a Budaszentlőrinci Pálos kolostorromoknál


(Budapest, II. Budakeszi út 91-95.)

Mindenkit szeretettel várunk!


Gyümölcsoltó Boldogasszony szobor a Kolostorban A kolostorrom megközelítése:

22, 22A, 222-es busszal a Széll Kálmán térről, a Szépjuhászné megállónál kell leszállni és onnan pár lépést visszafelé sétálva az út mentén figyelve, a fák között a kerítésen belül található a Kolostor. - Autóval érkezőknek parkolási lehetőség Budakeszi út 91. Erdészet parkoló, illetve Budakeszi út 93. Szépjuhászné megálló parkolója.


Kérjük a férfiakat, akinek módjában áll, hozzon magával pár szál virágot.

11. éve szentelték fel a Pálosok a Gyümölcsoltó Boldogasszony szobrot és alapvető megoldásként tettek javaslatot, az e napon megvalósítandó Nőnapra.


„A mészkő alkotást Markolt Sebestyén szobrászművész készítette, aki Dupay Mihály megrendelésére dolgozott. A civil kezdeményezést a pálos rend támogatta, így válhatott valóra, hogy a világ első olyan szobra, amely Szűz Máriát áldott állapotban ábrázolja, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend egykori hazai központjában kapjon helyet. Az újonnan felállított szobor avatásának időpontja nem véletlen: március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, Jézus fogantatásának napja. A pálos rend kezdeményezte is, hogy hazánkban a nőnap március 8-i dátuma helyett ekkor lenne illendő köszönteni az asszonyokat, lányokat.”

Gyümölcsoltó Boldogasszony /március 25./ ünnepről, Harangozó Imre néprajzkutató eképpen nyilatkozott:


Nem Nemzetközi, egyszerűen EGYETEMES...!


Egyetemes, hiszen ha nincs Jézus fogantatása, Gyümölcsoltó Boldogasszony (március 25.), akkor nem lett volna Jézus Földre születése sem, Karácsony (december 25.). Így válhat „EGYETEMESSÉ” Magyarországról kiindulva Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a Nőnap március 25-én, mint ahogy Jézus születését a Világon majd minden Ember ünnepli.


„Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljes….”, így köszöntötte Isten hírnökeként Gábriel angyal Máriát, aki azonnal Igent mondott, „Legyen nekem a Te Igéd szerint!” Gábriel angyal hozta Istentől a Szent Koronát is a Magyarságnak. Ezen egybeeséseken komolyan el kell gondolkodni, mikor azt mondjuk, „Isten nélkül a Magyar nyelv értelmezhetetlen!”

E csoda ünnepen emlékezünk minden esztendőben Dupay Mihályra, aki a gyönyörű, a világon első áldott állapotban lévő Gyümölcsoltó Boldogasszony szobrot megálmodta, és a Pálosok életét tanulmányozta.


„Egy lángot adok, ápold, add tovább; Csillaggal álmodik az éjszaka, És lidércfénnyel álmodik a láp És öröktűzzel álmodik a szívem. Egy lángot adok, ápold, add tovább, És gondozd híven!”

/Reményik Sándor, Öröktűz/

A Budaszentlőrinci Pálos kolostor bejárata Több éven keresztül tartottuk vele együtt e gyönyörű ünnepet. Továbbá neki köszönhetően, 2014-től ismét tábla jelzi a közeli Bátori László pálos szerzetes (bibliafordító, történetíró) barlang bejáratát.

Úgy születik a magyar ember a Szent Korona jegyében, mint más halandó az ég csillagképei alá. Koronánk kijelöli helyünket a teremtésben, dolgunkat a világban. Boldogasszony országához tartozva a végtelen tisztaságról és igazságszeretetről kell ősi örökségként tanúságot tennünk!" Vigyék hírét, hogy a Budaszentlőrinci Pálos Kolostorban az áldott állapotban lévő Gyümölcsoltó Boldogasszony szoborállítással, tovább a Magyar Nők hagyományteremtése révén, (március 8-a helyett), március 25-én köszöntjük a Nőket Magyarországon, s tovább Egyetemes ünneppé lesz e nap, a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe – Nőnap! „Hiszek Egy Istenben, hiszek Egy Hazában, Hiszek Egy Isteni Örök Igazságban,” Hiszek Magyarország Feltámadásában!”


 

Kapcsolódó filmek:


Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnep 1. rész


Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnep 2. rész


125 megtekintés

留言


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page