top of page

„Mi a magyar kultúrát visszük a nagyszínpadra” (Magyar Jelen-interjú a MOGY főszervezőivel)

Augusztus második hétvégéjén (11-én, 12-én és 13-án) rendezik meg a Magyarok Országos Gyűlését (MOGY) az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Az esemény kapcsán a két főszervezővel, Németh Henrikkel és Andrási Istvánnal beszélgettünk.

A MOGY főszervezői: Andrási István (balra) és Németh Henrik (jobbra)Horváth Tamás: Miért van szükség arra, hogy országos gyűlése legyen a magyaroknak?

Németh Henrik: Azért, mert a hétköznapi emberek nem mindig tudnak eligazodni a világ dolgaiban, ezáltal a nemzet válságálló képessége sérül. Mi a szabadegyetemi előadásokkal és a kulturális programokkal is azt szeretnénk elérni, hogy a hétköznapi embereknek legyenek válaszaik arra a kérdésre, hogy mi zajlik a világban, ismerjék fel a valódi problémákat, kihívásokat, tudják, hogy mit kell tenniük annak érdekében, hogy a mindennapi életük – amennyire csak lehet – krízismentes legyen.

Andrási István: Továbbá azt látjuk, hogy a mai világban a kapcsolati tőke rendkívül felértékelődött, ami a válságálló képességhez úgy kapcsolódik, hogy a XXI. század kihívásait csak közösségben lehet megoldani. A MOGY-nak fontos célja a közösségépítés, különböző civil szervezetek és baráti társaságok összekötése. Ugyanis minél több ilyen közösség van az országban, annál nagyobb valószínűséggel tudjuk megoldani a válság teremtette problémákat.

H.T.: Mit kell tudni a Magyarok Országos Gyűlése történetéről?

N.H.: Az első MOGY 2009-ben került megrendezésre Bösztörpusztán, egy Gyurcsány-kormány utáni és Fidesz-korszak előtti periódusban. Kiváló nemzeti találkozóhely volt, több százezer ember gyűlt össze, a MOGY ekkoriban egyfajta csonkahoni Csíksomlyóként üzemelt. Ezt követően a politikában jött egyfajta nemzeti fordulat és gazdasági fellendülés, ami a MOGY-ra is kihatással volt. Sokan inkább a munkát választották, és kevésbé voltak kaphatóak arra, hogy önkéntesként segítsék a MOGY-ot. Továbbá az is hatott az önkéntességre, hogy államilag is támogatottá váltak bizonyos nemzeti ügyek.

A.I.: Ez idő tájt ráadásul helyszínproblémáink is voltak, Bösztörpusztáról végül Apajpusztára került a rendezvény 2013-ban. Négy év kihagyás után 2018-ban rendeztük meg ismét a MOGY-ot, ekkor már a mostani helyszínen, vagyis az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Aztán jött a covid, így végül a 2020-as MOGY-ot kénytelenek voltunk lemondani, pedig két-három héttel a rendezvény kezdete előtt még úgy volt, hogy megtarthatjuk. Mikorra már beszereztünk mindent – fertőtlenítőket, hőmérőket, maszkokat -, közölték velünk, hogy mégsem lehet rendezvény. 2021-ben ugyancsak a covid miatt maradt el a MOGY, 2022-ben viszont – habár senki sem hitt bennünk – sikerült megtartanunk a rendezvényt.

H.T.: Magyarországon központi kérdés a pénz. A MOGY-ot kik finanszírozzák? Állnak oligarchák a rendezvény mögött?

N.H.: Nem, nincsenek oligarcháink. (nevet) Sőt, állami pályázati pénzt sem kapunk. Gesztusok azonban vannak: a Nemzeti Történeti Emlékpark vezetése például kedvező feltételeket biztosít a rendezvényünknek. Alapvetően viszont – bármily’ hihetetlennek is tűnik – azoknak a magyar embereknek köszönhetjük a MOGY-ot, akik pár ezer forintos adományokkal és/vagy a munkájukkal segítenek minket. Most hétvégén nagyjából 1200 önkéntes fog részt venni a rendezvény lebonyolításában. Ezek olyan emberek, akiket nem a személyes érdekeik és a boldogulásuk vezet, hanem tényleg azért jönnek, hogy segítsenek. A résztvevők biztonságáért például a Vitézi Rend és a dóci polgárőrség felel, az egészségügyi ellátást pedig a johannitákat kiegészítve az Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesülete (IFELORE) biztosítja. Önkéntes alapon, díjmentesen. De említhetném a konyhán besegítő önkénteseket, vagy azokat a gazdákat, akik élelmiszert ajánlottak fel, hogy minél színesebb legyen az ételkínálat.

H.T.: A látogatók oldaláról milyen költségei vannak a rendezvénynek?

A.I.: Támogatói jegyet lehet váltani ötezer forintért. Ez mindhárom napra – augusztus 11-re, 12-re és 13-ra – érvényes. Érdemes egyébként elővételes jegyet váltani a mogy.hu weboldalon, elkerülve ezzel a sorbaállást a helyszínen. Fontos hozzátenni, hogy ez csak a felnőttekre vonatkozik, 18 év alatt ingyenes a belépés. Ezen felül, ha valaki még szeretné támogatni a rendezvényt anyagilag, megteheti. A mogy.hu-n megtalálható a számlaszámunk és minden olyan információ, ami az utalással kapcsolatos.

H.T.: A mai világban egy háromnapos rendezvényért ötezer forint azért nem olyan sok.

A.I.: Abszolút nem. Ráadásul ebben az ötezer forintban benne van minden olyan program és kiállítás, ami az emlékparkban elérhető. Még a Feszty-körképet is meg lehet tekinteni MOGY-os támogatói jegy birtokában. A parkolásért és a kempingért sem kell pluszba fizetni. H.T.: Milyen programok lesznek az idei MOGY-on?

N.H.: A Nemzetvédelmi Szabadegyetem keretében több mint száz előadással és kerekasztal-beszélgetéssel készülünk. A teljesség igénye nélkül „színpadra lép” Borvendég Zsuzsanna, Szántai Lajos, Földi László, Földi-Kovács Andrea, Nógrádi György, Robert C. Castel, Vukics Ferenc, Somkuti Bálint, Bedő Imre, Horváth Szilárd, Böjte Csaba, Tóth Máté és Novák Előd. Ezen kívül lesznek kézműves vásárok és foglalkozások (gyöngyfűzés, fafaragás, bőrözés, nemezelés), koncertek, népi ügyességi játékok, valamint kulturális programok kicsiknek és nagyoknak. Fontos leszögezni, hogy mi a magyar kultúrát visszük a nagyszínpadra. Kizárólag hiteles, magyar zenekarokat hívtunk, elsősorban népzenei irányból, de például Fankadeli is fellép majd. S természetesen táncház is lesz.

A.I.: A MOGY csúcspontja pedig a történelmi élőkép, ahol lovasok és gyalogosok a magyar történelem bizonyos eseményeit egy nagyon szép, drámajáték jellegű mutatványban elevenítik fel. Aki már látta, az tudja, hogy miről van szó, aki még nem, az készüljön zsebkendővel. A történelmi élőkép mindig olyan lelki emelkedettséget ad, ami kitart a következő MOGY-ig, lehet belőle táplálkozni a mindennapokban is. Bemutatja, hogy a nemzeti identitás nem valami légből kapott dolog, hanem a múltunk igenis összeköt minket, ami által – legyőzve a széthúzást – egy közös cél érdekében együtt tudunk működni itt, a jelenben.


(...)

 


172 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page