top of page

Milliárdosok bunkerjei (Vajda Miklós cikkajánlója) 

Yogi Berra híres mondása: "Mindent megfigyelhetsz, ha sokáig nézed." Nagyon sok igazság van ebben a kijelentésben.


Emlékszel még 2019 hanyatló napjaira és 2020 hajnali napjaira, amikor több tucat vállalati vezérigazgató hirtelen és megmagyarázhatatlan módon lemondott pozíciójáról, és minden magyarázat nélkül beváltotta részvényopcióit? Aztán megtörtént a vírusos álhír, minden világos lett, és ezek a lemondások és részvényeladások hirtelen értelmet nyertek?


Mintha az összes vállalati vezető tudna valamit, amit mi nem. Kimentették magukat, de nem vették a fáradságot, hogy figyelmeztessenek minket. Valaki, akinek jó megfigyelőkészsége van, látva azt a sok lemondást és részvényeladást, azonnal tudta volna, hogy valami aljasság van folyamatban.

Pontosan ugyanaz a helyzet bontakozik ki ma is, csak más formában. Nem vezérigazgatók mondanak le, hanem milliárdosok, akik földalatti bunkereket építenek.

Ha lenne egymilliárd dollárod, építenél egy földalatti bunkert? Nem tenném. De gyakorlatilag minden ma élő milliárdosezt teszi. És ezt gyorsan és sürgősen teszik. Tudnak valamit, amit mi nem? Ha igen, miért nem figyelmeztettek a többieket?

 

Egyesek szerint a bunkerek egy új státuszszimbólum, amely a jachtokat váltja fel, hogy a gazdagok fitogtathassák vagyonukat. Valahogy úgy tűnik, hogy a bunkerek nem olyanok, mint egy jacht. Vendégeket szórakoztathat egy jachton, és vitorlázhat vele egy napsütéses napon. Használhat egy jachtot is, hogy lenyűgözze az üresfejű szőkéket és sztárokat.

 

A bunkerek kicsit komorabbak. Nem igazán hívhatsz meg egy fiatal csillagot a bunkeredbe. Úgy értem, megtehetnéd, de hány meghívott fogadná el, ahhoz képest, hogy megpördülnél a jachton?


Emellett azok, akiknek földalatti bunkerjeik vannak, titokban akarják tartani azokat. Egyáltalán nem akarják, hogy mások tudjanak róluk.


De ezek nem az átlagos acélból készült földalatti bunkerek. Több tízmillió dollárból – egyes esetekben több százmillió dollárból – épülnek, és bowlingpályákkal, úszómedencékkel, fertőtlenítő helyiségekkel (miből?), műtőasztalokkal (az adrenokróm kinyerésére vannak felszerelve?), rejtett ajtók és átjárók, tűzárkok, vízágyúk, amelyek képesek ejtőernyősök vagy Apache helikopterek leszedésére, és még sok minden másra.

 

Al Corbit, a SAFE bunkerépítő cég tulajdonosát a Hollywood Reporter idézte, aki azt mondta, hogy

a szupergazdagok tulajdonában lévő szuperjachtok most helikopterekkel és tengeralattjárókkal vannak felszerelve. Csak mi a fene folyik itt? Mire készülnek ezek a milliárdosok, amire mi, többiek, nem?

El tudod képzelni, hány éhező palesztin gyereket lehetne megetetni és megmenteni a haláltól annak a pénznek a töredékével, amit a tipikus milliárdos a bunkerükre költ? Pedig a világon egyetlen milliárdos sem gondolkodik így. Az egyetlen motivációjuk az, hogy megmentsék magukat, és mindenki mással együtt a pokolba.

 

Virágzik az üzlet

 

A Vivos, egy másik bunkerépítő vállalkozás azt állítja, hogy

a bunkerek építésére irányuló kérelmek 2000 százalékkal nőttek.

Douglas Rushoff egy 2022-es, a Guardian számára készült cikkben beszámolt arról, hogy a szupergazdagok megszállottjai, hogy elszigeteljék magukat a világtól (ezek vagyunk mi, parasztok), miközben gondoskodnak önmagukról, és továbbra is luxusban élnek.


A milliárdos bunkerek már nem státuszszimbólumok, ha valaha is voltak. Szükségszerűvé váltak.


A jó megfigyelőkészséggel rendelkezők el tudják olvasni a falon lévő írást (a legközelebbi bunker falán lévő írást). Valami aljas és nagy horderejű dolog jön. A szupergazdagok mindent tudnak róla, és nem mondják el.


Szerinted mi ez?


 

A cikk forrása:


732 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page