top of page

Mindennapi szemezgetésünk (09:55) 06.27.Impeachment...


Fehérorosz sajtóhírek szerint a tábor 24 ezer négyzetméteres lesz, és nyolcezer Wagner-harcos befogadására lesz alkalmas. (kapcsolódó cikkünk: Oroszország: Ügyes! Wagner-lázadás leszerelve, jöhetnek a választások)


A Wagner vezetője elmondta, hogy a magánhadsereg megsemmisülését szerette volna elkerülni.


Az Új Szó cikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pozsonyban, a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) miniszterelnökeinek találkozója utáni közös sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, miszerint a Wagner-csoport lázadása miatt Magyarország tervez-e változtatást a külpolitikai irányultságán, és az ukrán-orosz háborúhoz való hozzáállásán, azt felelte: Erre nincs ok. Magyarországnak szuverén a külpolitikája, nincs okunk változtatni azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követtünk” – hangsúlyozta a kormányfő, majd kiegészítette azzal, hogy Magyarország továbbra is a békére törekszik. (nu, ezt csak azért szemezgettem, hogy megmutassam: a mandi is szeret görénykedni a címekkel: "így változtatja meg"; ja, sehogy...)


A változó, mindinkább óvatossá váló kommunikációból azt olvasható ki, hogy Kijev legszívesebben kivárt volna ezzel az ellentámadással. De nem teheti, mert egyre nagyobb rajta a nyomás.


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az EU külügyi tanácsának luxembourgi ülésén felszólalva az ukrán fegyveres erők ellentámadásának lassúságát az aknamentesítés szükségességével magyarázta – idézte Antonio Tajani olasz külügyminisztert és miniszterelnök-helyettest a TG24 Sky televíziós csatorna.


Denisz Kazanszkij szerint nem nehéz 10-15 ezer embert találni, aki hajlandó lenne Kárpátaljára költözni, „csak a volt Bahmutból is több ezer lakos lesz”.


Kijev szerint a semlegesség is oroszbarát álláspont.


Két orosz Szu-27-es vadászgép hétfőn elfogott három brit katonai repülőgépet, amelyek a Fekete-tenger felett az orosz határ felé tartottak – közölte az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium szerint az elfogott gépek között volt egy RC-135-ös felderítő és elektronikai harci repülőgép, valamint két Typhoon vadászrepülőgép. „Amikor az orosz vadászgépek megközelítették, a külföldi katonai repülőgépek visszafordultak az Orosz Föderáció államhatárától”.


A svédek szerint viszont ők már eleget tettek az Ankarával kötött megállapodásban vállalt kötelezettségeiknek.


A katonákat állandó jelleggel küldik a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében.


Arra az lehetne a megoldás – amit egyébként a magyar törvények is kimondanak –, hogy ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt a kérelmet el nem bírálták, az adott személynek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie. „Ha ezt kimondanánk, hogy csak az léphet be az unió területére, akinek lefolytatták az eljárását és megkapta az engedélyt valamelyik tagállamtól, hogy beléphessen,

már túl is lennénk ezen a mizérián.”


Az American Thinker újságírója szerint azért utálják külföldön a magyar miniszterelnököt, mert nem hajlandó csatlakozni olyan intézkedésekhez, amelyek nemzete vesztét okozhatják.


A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy Magyarország mikor oldaná fel a blokkolást.


Moszkva kilenc év szünet után helyreállította líbiai diplomáciai jelenlétét: Oroszország új tripoli nagykövete, Ajdar Aganyin átadta megbízólevelét Mohamed al-Menfinek, az ország elnöki tanácsának vezetőjének – jelentette a RIA Novosztyi.


„Az, hogy a választást nem kérdőjelezték meg komolyan, a brazil demokratikus intézmények erejét bizonyítja. De ez részben annak a csendes, egy éven át tartó nyomásgyakorlási kampánynak is köszönhető, amelyet az amerikai kormány folytatott, amelyről nem sokan számoltak be” – írja legújabb, az októberi brazil elnökválasztásról szóló tényfeltáró cikkében a Financial Times.


A dominikai profi kosárlabdázó Spanyolországban két adag Pfizert volt kénytelen szedni. Az instagramon közzétett posztja: "Kibaszott szívizomgyulladást kaptam egy kibaszott vakcinától. (2 adag Pfizert kaptam) És én tudtam! Sokan figyelmeztettek. De képzeld, mi történt? Kötelező volt, különben nem dolgozhattam. Nemzetközi profi sportoló vagyok, és Spanyolországban játszom. Nincsenek egészségügyi problémáim, semmi, se örökletes, se asztma, SEMMI! Hirtelen összeestem a földre egy meccs közepén, és majdnem meghaltam. Még mindig lábadozom, és 11 különböző szívvizsgálatot végeztek rajtam, és képzeld, mi történt? Nem találtak semmit. Nincs koleszterinszintem, nincs zsír, semmi! 7% testzsír, 93% izom. Amikor megmondták a diagnózist, azt mondták, hogy legalább 5 hónapig nem tudok majd játszani, amíg a szívem újra meg nem áll, és nem adhatják ezt a gyógyszert."


A Covid-járvány valódi története – A Médiavadász filmje – 2023.06.24.


Vajon mi a cél? Egy zajos exhibicionista kisebbség, akik azt képzelik, hogy a melegeket képviselik. Holott a többségük diszkrét mindennapi életet él és csak két felnőtt emberre tartozik, hogy mit csinálnak egymással a hálószobában. Néhány barom miatt sajnos az összeset egy kalap alá veszi a nagy többség.


 

A Magyarok Világszövetsége meghívója

Június 28-án, szerdán 18 órakor, Szendrey Marót Ervin, az Áldás Együttes vezetője tart előadást a Szent László Magyarságtudományi Akadémia Trianon sorozatában. Címe: A Nagy Háború iszonyata hogyan vezetett a párizsi békeparancshoz? – Zenés történelmi tabló. Az előadás házigazdája Vajta Dénes, az Országos Trianon Társaság ügyvezető alelnöke, a Szent László-MTA Trianon sorozatának felelőse.


Ma este gyertyafényes megemlékezés Tóth Ilonkára

A huszonöt évesen mártírhalált halt orvostanhallgató, Tóth Ilonka árpádföldi szülőházánál (XVI. Állás utca 57.) filmvetítéssel egybekötött gyertyafényes megemlékezést tartanak a 66 éve végrehajtott kivégzés előestéjén, június 27-én, kedden 18 órától. Az eseményen kiállítják a medika utolsó, a makói József Attila Múzeumban található pár soros írásának másolatát. Az apró levéldarabka (idézet Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt első leveléből) kalandos úton került a városba; Tóth Ilonka ott élő keresztmamájának írta kivégzésének hajnalán, percekkel azelőtt, hogy a bitófához vezették: „A szeretet soha le nem fogy – emlékül drága Keresztmamának. 1957. június 28.” (Horváth Attila egyetemi tanár, alkotmánybíró, a medika életmű kutatója juttatta el a dokumentumot Petrovics Sándorhoz, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány kuratórium elnökéhez.) A mártír utolsó szavait prof. dr. Iván Lászlótól, Tóth Ilona egyetemi évfolyamtársától tudjuk, akinek egyik betege kivezényelt sorkatonaként volt jelen a kivégzésnél: – Ne kössék be a szememet! Mindent látni akarok! – kiáltotta a porkolábnak az akasztófa alatt. Az áldozat megsemmisítette a hóhérait. Tóth Ilonka utókornak szóló üzenetét Döbrentei Kornél költő örökítette meg Szoboravatás című oratóriumában: „Ne féljetek, ne fussatok,/ már tovább ne hátráljatok,/ ám a gátra kiálljatok./ Én a konok hitet küldöm,/ hogy szívetek megbéküljön,/ küldök hozzá erőt, sokat,/ lebírni hatalmasokat,/ legyőzni a gyöngeségtek,/ merész lelket adok néktek,/ halálom örökmécs-tüzén/ egységbe forrasztalak én,/ marakvó, széthúzó népem,/ ne időzz mindig csak térden.”

946 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK