top of page

Mindennapi szemezgetésünk (09:14) 07.08.A COVID19-világjárvány több mint két éven keresztül keserítette meg az életünket. A vírust először a kínai Vuhanban fedezték fel, ahol az illetékesek kíméletlen szigorral próbálták megakadályozni a terjedését. (nu, kedves Mária, nagyon óvatos duhaj vagy! a hazai önkényről nagyon szordínóban szóltál, a hazai ellenállókról egyetlen szót sem ejtettél; csak mutatóba: FELLEBBEZÉS HELYETT – A bíró előbb elítélte, aztán négyszemközt megköszönte ritka emberségét)


Utána néztünk, hogy az elmúlt másfél évben mi történt a konvoj vezetőivel, és mi lett a precedens nélküli megmozdulás következménye. A kanadai kamionosok vezetői komoly árat fizettek a tüntetésekért. Mielőtt az egész világ döbbenten Ukrajna felé fordította volna a figyelmét, 2022 első heteit a kanadai kamionos tüntetések hírei dominálták. A Covid-19 járvánnyal kapcsolatos szigorú intézkedések ekkor már egyre nagyobb ellenkezést váltottak ki a két hosszú év alatt megfáradt emberekben. A kanadai kamionosok azért kezdtek tüntetni, mert az ottawai kormány még ekkor is tovább akart szigorítani a törvényeken. Ez azt jelentette volna, hogy a beoltatlan kamionosoknak minden egyes alkalommal karanténba kellett volna vonulnia, mikor átlépik az amerikai-kanadai határt, amely sokuk fő útvonala volt. A kamionosok felháborodása abból is fakadt, hogy ellentétben sok kanadaival ők a lezárások alatt is végig dolgoztak. A kamionos konvoj azonban sokkal többről kezdett el szólni, mint a törvények szigorítása elleni tiltakozás, és máskor apolitikus emberek tömegei álltak az ügy mellé.


A kormánykoalíció nem tudott megállapodni a migránsok kezelésének kérdésében. Van der Burg állítólag olyan javaslatot terjesztett elő, amely megakadályozná, hogy több menedékkérő lépjen be, ha a befogadásukra létrehozott létesítmények túlzsúfoltak lesznek. Tavaly többször előfordult ilyen helyzet, ami nemzetközi tiltakozást váltott ki, mivel a menedékkérők a Ter Apel befogadóközpont előtt voltak kénytelenek táborozni rendkívül rossz körülmények között, orvosi ellátáshoz, tiszta vécékhez vagy zuhanyzókhoz való korlátozott hozzáférés mellett.


A miniszterelnök Bécsbe utazott, a magyar-osztrák-szerb migrációs csúcstalálkozóra.


Karl Nehammer osztrák kancellár szerint a három ország egyértelműen behúzta a menekültügyi féket.


A miniszterelnöki főtanácsadó szerint az Európai Bizottság nem akar mit kezdeni a nemzeti kisebbségi kérdésekkel, és alkalmatlan a béketeremtésre.


A Fehér Ház tanácsadója szerint ezzel „minimalizálják” a polgári lakosságot fenyegető kockázatokat.


A Wagner-lázadás fiaskójáról, a Belaruszba telepített orosz atomfegyverekről és a bebörtönzött ellenzékiekről kérdezték a belarusz elnököt.


A kiskapukon keresztül folyamatosan áramlanak a különféle termékek Európából Oroszországba.


Az utóbbi hónapokban hangos volt a sajtó attól, hogy az ukrán gabona elöntötte az unió keleti felének országait. Ez a gabonaexport azonban nem az éhező afrikaiak igényeit elégíti ki, és az ukrán gazdákon sem segít, hanem az oligarchákat és a nyugati befektetőket gazdagítja.


Az “izraeli modellről” először a múlt hónapban tett említést a New York Times, amely azt úgy írta le, mint egy időben korlátozott kötelezettségvállalást a nyugati fegyverek Ukrajnába irányuló áramlásának fenntartására.


“Az F-16-osokat soha nem ellentámadó fegyvernek szánták. Most majd meglátjuk, hogyan mennek a dolgok. Remélhetőleg ez a háború sokkal gyorsabban lezárulhat. De abban az esetben, ha mégsem, akkor is megkapják az F-16-osokat, megkapják őket, amilyen hamar csak lehet.”


A rádió szerint a Franciaországból érkező zsoldosok száma az elmúlt hónapokban drasztikusan megváltozott, hiszen a konfliktus kirobbanásakor 800-an, főként férfiak akartak részt venni az ukrajnai harcokban. Ennek a 800 franciának mintegy fele “valóban megérkezett” Ukrajnába. Miután néhány napot ott töltöttek, egy részük visszatért Franciaországba, míg a többiek még egy ideig ott maradtak. Vannak olyanok is, akik többször is oda-vissza utaztak Franciaországból Ukrajnába, és végül visszatértek hazájukba.


Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Ukrajnába érkezett, hogy megemlékezzen a volhíniai mészárlás áldozatairól.


Áprilisban Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Bulgária egyoldalúan betiltotta az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalát, hogy megvédje piacait. Románia is csatlakozott a négy országhoz, és sürgette Brüsszelt, hogy találjon megoldást a terményáradatra, amelyet az okozott, hogy az EU feloldotta az ukrán mezőgazdasági importra vonatkozó vámokat és kvótákat is.


Folytatódik a rivalizálás Elon Musk és Mark Zuckerberg között, a Meta ugyanis elindította a Twitterhez hasonló platformját, a Threads-et.


A törzsi világnézet jelentette kihívásra a nemzetközpontú világnézet hathatós választ tud adni.


Ráadásul egyre több külföldi dönt úgy, hogy Magyarországra költözik. A hivatalos statisztikák szerint a tavalyi esztendőben összesen 35950 magyar állampolgár költözött haza, közülük 21900-an vannak, akik itthon születtek, ám legalább 12 hónapra külföldön laktak. Több mint 14 ezren vannak azok is, akik külföldön született magyar állampolgárok, de valamilyen okból Magyarországra költöztek. A közel 36 ezres adat egyébként messze a legmagasabb 2010 óta, a korábbi csúcs a 2018-ban regisztrált 33 625 fő volt – idézi a szakértőt a Világgazdaság.


A Csoóri Sándor Program keretében idén 2,5 milliárd forintot biztosít a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a népi kultúra közösséget teremtő műfajai számára – jelentette be Vitályos Eszter pénteken.


A híres szexuális felszabadításról és a gender elméletéről van szó, amelyet kormányaink Alfred Kinsey munkája alapján támogatnak?


Brody (David A.R. White), Jerry (Kevin Downes) és Dallas (Eric Roberts) a szabadságot választják, lázadóvá válnak és mint politikai foglyok a kivégzésükre várnak. Amikor Luke (Stephen Baldwin), a titokzatos idegen a kezükbe adja a szabadulásuk kulcsát, még nem is sejtik, hogy a harcuk a CPF ellen nem is annyira célravezető, mint ahogy azt Luke ígérte. És hogy a chip a testükben nem csak egy közönséges eszköz, hanem jóval több annál. A küldetés elindítva, a célpont bemérve.


A hegymászót támogató Hazajáró Facebook-oldalán megmutatták, mennyit változott Csaba a Nanga Parbat meghódítása alatt. A 2 kép között 4 hét és 8125 m magasság. Szenvedés nélkül nincs dicsőség...


865 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK