top of page

Mindennapi szemezgetésünk (09:50) 2023.04.22.A blokk küzd, hogy a tagállamokat kordában tartsa – írja Ralph Schoellhammer, osztrák közgazdász az UnHerd oldalán.


Szinte mindennap lövések hallatszanak a zaporizzsjai atomerőmű közelében – írta meg az International Atomic Energy Agency.


Az Egyesült Államok és szövetségesei nem szállították le azokat a harckocsikat, tüzérségi lőszereket és más készleteket, amelyekre Ukrajnának szüksége volt az Oroszország elleni tavaszi offenzívához – jelentette pénteken a New York Times a Pentagon kiszivárgott dokumentumaira hivatkozva.


Nem a NATO bővítése vezetett az ukrajnai háborúhoz, az összefüggés éppen fordított, az orosz elnök, Vlagyimir „Putyin háborúja” miatt vált szükségessé a szövetség kiterjesztése – jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken. (nocsak, szemünkbe hazudnak)


Moszkva két szállítmány műtrágyát készít elő, amelyet Kenyába és Nigériába küldenek ingyenesen – árulta el Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes. A bejelentés a fekete-tengeri gabonamegállapodás kilátásaival kapcsolatos bizonytalanság idején történt.Indonézia követi a BRICS-országok csoportjának példáját abban, hogy az ország központi bankja szerint a kereskedelmi és pénzügyi tranzakciókban eltávolodik az amerikai dollártól.


Mindig vannak, akik megoldják okosba: az egyre követhetetlenebb olajkereskedelemből a nyugati és az orosz olajipari cégek is nagy hasznot húznak.


Ukrajna “bátor” befektetőket keres, mivel nagy állami vállalatokat próbál eladni nyomott áron, hogy forrást szerezzen a segélyektől függő költségvetéséhez – jelentette csütörtökön a Bloomberg az Állami Vagyonalap vezetőjére, Rusztem Umerovra hivatkozva.


Érdemes elolvasgatni az Európai Parlament 2022. november 23-i rendeletét. Az Európai Bizottság uniós szinten formális egészségügyi vészhelyzetet hirdethet az „ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ” súlyos, határokon átnyúló egészségügyi kockázatok esetén. A biológiai eredetű veszélyeken (fertőző betegségek), vegyi eredetű veszélyeken túl a rendelet a környezeti veszélyek, ezen belül az „ÉGHAJLATTAL ÖSSZEFÜGGŐ” kockázatok esetén is felhasználható. Egy formálisan kihirdetett vészhelyzet miatt bevezethetők a 25. cikkben felsorolt ​​intézkedések. Ide tartoznak többek között: Az (EU) 2022/123 rendelete alapján a gyógyszerekre és gyógyászati eszközökre vonatkozó, egészségügyi vészhelyzet idején alkalmazandó intézkedések. Annyira boldogok lehetünk, hogy ezek folyamatosan az egészségünk megvédésén dolgoznak. Mindentől megpróbálnak megóvni minket. Ha akarjuk, ha nem. Biztosan lesz majd “célravezető” klíma-Lockdown… hadd szóljon a Great Reset… A pofarongy jó lesz arra, hogy ne szuszogj ki annyi CO2-t. Aztán jöhet a gutaütés elleni génszuri, az majd megvéd a halálos túlhevüléstől. (Biró Éva)


Útban az „átlátszó állampolgárság” felé: Az EU el akarja törölni a bizonyított személyi igazolványokat és útleveleket, és digitális okmányokkal kívánja helyettesíteni azokat. Ennek a projektnek az a célja, hogy leegyszerűsítse az utazást – ugyanezt az érvet használták annak idején a zöld útlevél igazolására, amely, mint köztudott, pont az ellenkező eredményt hozta. A vitatott "digitális azonosító" folyamatos népszerűsítése elsősorban az állampolgárok magánszférájába való behatolást jelenti, június 28-ig kérdőívvel fejezhetik ki véleményüket az uniós polgárok a tervezett digitális úti okmányokról.


Blinken akkoriban Joe Biden kampányfőnöke volt, és az intézkedés nagyban hozzájárult a jelenlegi amerikai elnök győzelméhez.


Inkább „közös uniós megoldásra” várnak.


A szudáni keresztények számára az újonnan kiéleződött katonai konfliktus mindenekelőtt egy dolgot jelent: jó esély van rá, hogy ismét szertefoszlanak az alapvető jogokhoz és a biztonságukhoz fűzött reményeik.


A törvényjavaslat címe: „A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról”. A parlament azóta el is fogadta a jogszabályt, ami így a köztársasági elnök elé került jóváhagyásra. A törvény értelmében például azokat a személyeket is be lehetett volna panaszolni, akik például kétségbe vonják a házasság és a család szerepét, vagy épp a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát. Ennek nyomán egy transz férfi kicsit előre szaladva már be is panaszolta magát.

A törvény III. részét kifogásolta Novák Katalin. „A fentiekből következő álláspontom szerint a Törvény III. Fejezete az alaptörvényi értékek védelmére hivatkozással olyan homályos megfogalmazású rendelkezéseket vezet be, amelyeknek a gyakorlati alkalmazhatósága és jogkövetkezményei kétségesek” – indokolta válaszában a köztársasági elnök.


A Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológust a Német Természettudományos Akadémia tagjává választották. (nu, kérdés, kire nézvést nagyobb szégyen...)Érzik ennek a változtatásnak a szimbolikáját?


A napokban történt, hogy Nyíregyházán egy kétéves kisfiú holttestére és egy egy év körüli sérült kislányra bukkantak egy autó csomagtartójában. Azonban ennek a tragédiának híre közel sem tett meg akkora utat a magyar sajtóban, mint a svájci farkas története, akit egy vadász állítólag kutyának nézte és lelőtte. Hogy ez miért lehetséges, hogy egy farkas halála jobban megmozgatta az embereket, mint egy kisgyermeké, Hal Melinda klinikai szakpszichológust, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatóját kérdeztük.


971 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK