top of page

Mindennapi szemezgetésünk (15:40) 11.15.


Ankara beperelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC), népirtással vádolva őt a Gázai övezetben – közölte Metin Külünk, a török kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának ügyvédje az X közösségi platformon.


Az iszlamista fegyveresek fenyegetést jelentenek majd az Egyesült Államokra és Európára, ha Izrael elveszíti a Hamász elleni jelenlegi háborúját – állította Benjámin Netanjahu miniszterelnök, aki szerint a nyugati államok lesznek a következők, ha országa kudarcot vall. (nu, elgondolkodtató; de az is, hogy Zelenszkij is pont ezzel érvelt Oroszország bármi áron legyőzése mellett)


A brit Munkáspárt egykori vezére egyszerűen képtelen volt kimondani azt, hogy a Hamász egy terrorista szervezet. (kapcsolódó cikkünk: Egy másik Amerika: Mitől lettek a gázai események ellen tüntető zsidó szervezetek antiszemiták?)


Katari közvetítők szerdán elkezdtek újabb tárgyalásokat folytatni a Hamász és Izrael között egy olyan megállapodásról, amelynek értelmében egy háromnapos izraeli tűzszünetért cserébe a Hamász szabadon engedne mintegy 50 civil túszt.


A Gázai övezetben több mint egymillió gyermek él, és sokan közülük eltűntek vagy az összeomlott épületek romjai alatt rekedtek – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Az övezeten belül nincs biztonságos hely, ahová a Gázai övezet egymillió gyermeke fordulhatna” – mondta.


Nem egyedi az eset Nyugat-Európában.


„Miért a kórházban bujkál a Hamász, miért nem bújnak el inkább a pokolban?” – mondta az Al Jazeera riporterének a férfi.


Az Izrael-ellenes szélsőjobboldai erőkkel parolázó palesztin nagykövetnek nem tetszik a magyar kormány terrorellenes álláspontja. (nu, nem egészen, kedves neokohn; az nem tetszik neki, hogy csak a palesztin terrort ítéli el, az izraelit nem; jut eszembe: mitől volna szélsőségesebb a magyar nemzeti radikális, mint az izraeli állami terrorista?)


Arra hivatkoztak, hogy Izrael mellett Ukrajnának is szeretnének pénzt küldeni.


A törvényjavaslat szerint csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van.


Elismerő szavakkal illette a magyar gazdság legutóbbi negyedéves teljesítményét a Rzezcpospolita.


Az új Fico-kormány államtitkára azt ígéri, Szlovákia királyává teszik Krisztust.


A bevándorlási törvénynek még át kell mennie a Nemzetgyűlésen is.


Az illegális migránsok már nem számíthatnak jóra Franciaországban sem, és a gazdasági bevándorlók számára is szigorodnak a munkavállalási és letelepedési feltételek a párizsi kormány törvényjavaslata alapján, amelyet kedden a Szenátus is megszavazott.


Trükkös módon költötték a közpénzt a Zöldek klímacéljaira, de alkotmányt sértettek vele. 2022-ben az új, Olaf Scholz vezette szociáldemokrata-zöld-liberális kormány úgy döntött, hogy a covid-válság elmúltával a pénzt inkább betenné a „klíma- és átalakulási alapba”, s ezt meg is szavazta a Bundestag. Ezen teljesen kiakadt a Kereszténydemokrata Unió (CDU), mert szerintük ezzel a kormány megkerülte az adósságféket: a hitelt egy válságos évben a válság leküzdésére vették fel az adósságfék kivételeire hivatkozva, majd az eredetitől teljesen eltérő célokra használták fel egy nem válságos évben, amikor az adósságfék alól már nem volt kivétel.


Az Európai Unió elvárja, hogy Moldova teljes mértékben hajtsa végre az Oroszországgal szembeni szankciókat, hogy demonstrálja az “európai értékeket” – jelentette ki kedden az országba akkreditált uniós nagykövet. Ha Chisinau valóban csatlakozni akar egy napon az EU-hoz, akkor el kell fogadnia az unió összes törvényét, szabályát és előírását – valamint külpolitikáját -, mondta Janis Mazeiks nagykövet a TV8 moldovai csatornának adott interjúban.


Kadri Simson, az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős biztosa felszólította Magyarországot, hogy tegyen meg mindent az orosz energiától való függősség és a „Kreml befolyásának való kiszolgáltatottság” csökkentésére. (nu, mi meg felszólítjuk ezt a fényes elméjű hivatalnok tyúkot, hogy Brüsszel tegyen meg mindent az amerikaiaktól való függősség és a „Fehér Ház" befolyásának való kiszolgáltatottság” csökkentésére)Kaja Kallas észt miniszterelnök kijelentette, hogy szívesen lenne a NATO következő főtitkára, mivel szerinte ő a legalkalmasabb erre a feladatra. A közelmúltban kirobbant, a férje oroszországi üzleti ügyleteivel kapcsolatos nagy visszhangot kiváltó botrány ellenére is magabiztos.


Az uniós védelmi miniszterek találkozóját követő sajtótájékoztatón Borrellt arról kérdezték, osztja-e Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok véleményét, miszerint “a háborús helyzet holtpontra jutott”, és hogy az EU-nak fegyvereket kell gyűjtenie egy jövő évi új kijevi offenzívához, hogy “döntően” megváltoztassa a helyzetet a harctéren.


Egy kijevi bíróság elrendelte Olekszandr Dubinszkij ukrán újságíró és parlamenti képviselő letartóztatását, akit az ukrán belföldi hírszerző szolgálat (SZBU) hazaárulással és azzal vádolnak, hogy Oroszországnak dolgozik. Kedden két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték – jelentette be maga Dubinszkij egy Telegramra feltöltött videósorozatban.


Konfliktus van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ország legfelsőbb katonai vezetői között amiatt, hogy az előbbi nem hajlandó elismerni, hogy Kijev ellentámadása megállt – mondta hétfőn az El Mundo című lapnak Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök egykori tanácsadója.


Szerdán orosz küldöttség érkezett Phenjanba Alekszandr Kozlov természeti erőforrás- és környezetvédelmi miniszter vezetésével, hogy részt vegyen az orosz-észak-koreai kormányközi bizottság ülésén – közölte az Észak-Koreai Központi Hírügynökség (KCNA).


Ez már nem csupán melegpropaganda, hanem emberkísérlet, amely ellen minden lehetséges fórumon tiltakozni kell, véli az Alapjogokért Központ vezető elemzője.


Egy évvel ezelőtt mind bírósági körökben, mind a nyilvánosságban felháborodást okozott egy hasonló találkozó. (nu, ha nem megy a rontás elölről, csinálja hátulról)


Ungár Péter kérelemmel fordult az ügyben Kövér Lászlóhoz.


A közbeszédben parázs vita alakult ki az energiaitalokkal kapcsolatban, miután nemrég azok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolta Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője. Most ezzel kapcsolatban külön állásfoglalást adott ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága, amely szerint a gyermekek és serdülők számára kialakított normál étrendben nincsen helye a koffeintartalmú stimulánsoknak.


Az IMF jelentése szerint több mint 100 ország – a világ országainak mintegy 60%-a – vizsgálja a CBDC-k koncepcióját. A Nemzetközi Fizetések Bankjának 2022-es felmérése szerint a 86 megkérdezett központi bank 93 százaléka vizsgálta a CBDC-ket, 58% százalékuk pedig rövid vagy középtávon fontolgatta lakossági CBDC-k kibocsátását.


Feltűnően nagy volt a halálozásunk a covid-oltások idején! A Magyar Tudományos Akadémiának is „aggályai vannak” az akkumulátorgyárak miatt! Energia, víz, a legjobb termőföldjeink tönkretétele, környezeti károk… A nem nagy szellemi igényű, olcsón fizethető munkák… – Aki az eszét is használni akarja: – menjen külföldre?! Dr. Csath Magdolna előadása.


Dr. Horkovics-Kováts János és Juhász Zoltán János beszélgetése. (nu, egy jó szándékú, de eleve hamvába halt ötlet; a szakértők is óhatatlanul ideákat, azaz politikát követnek; nem is lehet másképp; nem általában a pártpolitikával van a baj, hanem csak a haszontalannal és károssal; meg a néppel, ha nem hajlandó gondolkodni és a politikát értelmesen terelgetni)


696 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK