VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Mióta elkezdődött a járvány, több híres ember halt meg, vagy kevesebb? Tisztelt Olvasó!

Feltettem egy tucatnyi jó ismerősömnek a kérdést: „Mi az érzésetek, benyomásotok? Mióta elkezdődött a koronavírus-járvány, több híres ember halt meg, vagy kevesebb?” Négyen felelték, hogy nem tudják, a többiek pedig egytől-egyig úgy érezték, hogy több. Senki nem akadt, aki úgy vélte volna, hogy kevesebb!

Azért izgatott a téma, mert nekem is úgy tűnt – természetesen a fősodorból tájékozódva –, mintha covidos vírusunktól szinte hullottak volna a híres emberek. Kíváncsi lettem rá, hogy ez vajon csak a tálalás, a nyomatás miatt volt így, egyfajta érzéki csalódás a részemről, vagy csakugyan lényegesen több híresség halt meg a ragály miatt nálunk és világszerte.

Legnagyobb meglepetésre találtam egy olyan wikis oldalt, ahol 1981-től évenkénti, hónaponkénti és naponkénti bontásban számon tartják az elhunyt nevezetességeket. Pl. a 2018-es kigyűjtés címe így néz ki:


Halálozások 2018-ban. 
Ez a szócikk a 2018-ban elhunyt nevezetes személyeket sorolja fel.

Mindegyik évnél szerepel ugyanaz a táblázat, ahol kiválaszthatjuk a vizsgálni kívánt évet...

Nos, mivel a források miatt minden elhunyt mellett szerepel egy sorszám, ránézésre rögtön látható az egyes éveknél, mikor hány híresség került felsorolásra. Joggal feltételezve, hogy a kiválasztás szempontjai nem változtak évről évre, helyénvaló következtetésnek tűnik: ha valamely évben kevesebb nevezetes ember halt meg, és nekünk mégis többnek tűnt (nagyon, szokatlanul, esetleg drámaian soknak), akkor ez csak azzal magyarázható, hogy ez is az általános járványkampány (járványőrület) részét képezte.

Ezek után lássuk az adatokat egy még nem túl messze évtől kezdve:


Úgy vélem, az adatok önmagukért beszélnek, tisztelt Olvasó!

Járványunk tavalyi „tombolása” idején nemhogy sokkal több, hanem számottevően kevesebb híresség hunyt el, mint utolsó „békeévünkben”!

Ennyi.Kapcsolódó írásaink:

256 megtekintés
MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek