VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

SZÁRAZ STATISZTIKA ÉS RIASZTÓ JÁRVÁNYŐRÜLET III. – A legfrissebb adatokkal! Tisztelt Olvasó!

Szorítkozzunk a lehető legfontosabb és legvitathatatlanabb tényre és a lehető leglényegesebb összefüggésre!

Nézzük meg, hogyan alakultak a már hozzáférhető, legfrissebb elhalálozási adatok, és hogyan fest a vizsgált időszakhoz köthető hivatalos tömegtájékoztatás!

E cikksorozatunkban korábban ismertetett adatsort kiegészítettük a KSH legújabb adataival. Így alakult a 2019. és a 2021. év elejének magyarországi elhalálozási statisztikája:


A legutolsó hét nélkül 1875 fővel haltak meg többen „az utolsó békeév” vizsgált időszakában, mint 2021. hasonló hetében. A legutolsó hét adatait is bevonva, a különbség tovább nőtt (2888 – 2694 = 194), vagyis a Covid-19 járvány „tombolása”, „harmadik hulláma” közepette összesen több mint kétezerrel kevesebben (194 + 1875 = 2069) haltak meg, mint a „csak” influenzás 2019-ben.

E száraz, rideg tény ismeretében azt gondolhatnánk, tisztelt Olvasó, hogy két évvel ezelőtt, 2019 elején, tekintettel a kétezret meghaladóan több halottra, bizonyára hasonló érdeklődést mutatott mind a politika, mind a tömegmédia a nagy számú emberveszteség oka, valamint a vészhelyzet kezelésének napi módja és napi eredményessége iránt. Hiszen elvileg ma mindent az mozgat, a teljes lezárásoktól kezdve az állandósult oltási kampányokig, hogy „emberéleteket kell menteni!”. Mivel akkoriban sokkal többen haltak meg, logikusan sokkal nagyobbnak kellett volna lennie a felhajtásnak, mind a politika, mind a tömegtájékoztatás terén.

Nézzük meg, valóban így volt-e? Tükrözi-e ezt a legkevésbé is a kormányzat legfőbb tájékoztatási eszközének, az M1 közszolgálati tévécsatornának a 2019. február közepi híradós kínálata?

Idemásolom az M1 Híradó 2019. febr. 16–18-i adásainak összes kiemelt címét:


Elfogták a Fővárosi Törvényszékről megszökött rabot

NOE: A családvédelmi akciótervvel megvalósul, amiért a nagycsaládosok harminc éve küzdenek

Novák Katalin: Akik gyermeket vállalnak, érdemesek arra, hogy segítséget kapjanak

Reménytelen a globális felmelegedés elleni küzdelem?

Kialakult az El Nino, de idén gyenge lesz a hatása

Afrika szerte segít a Hungary Helps

Ma kezdődik a Parlament tavaszi ülésszaka