top of page

Néger vikingek. Tisztelt olvasó!

Tudom, a cím nem teljesen korrekt politikailag, talán afrovikingeket kellett volna írnom. 2013-ban a History Chanel számára készült a Vikingek című sorozat, és nagy sikert aratott a nézők körében. Magam is szívesen követtem nyomon Ragnar Lodbrok kalandjait, aki a lindisfarne-i kolostor kifosztásával elindította a viking kalandozások korát. A sorozat készítői – szakítva a nemes hollywoodi hagyományokkal –, történészeket is bevontak a forgatókönyv írásába, ennek köszönhető, hogy igencsak realisztikus és történelmileg hű lett az alkotás.

Nos, ezt a sikert irigyelhette meg a Netflix, hiszen elkezdték a folytatást gyártani Vikingek: Valhalla címmel. A történet egy évszázaddal Ragnar után játszódik, ugyancsak Kattegatban, ahol I. Haakon király uralkodott. A mára már elavult, túl fehér és túl európai történetírás szerint ez az uralkodó keresztény hitre térítette a tengeri népet, megalapította a korának megfelelő feudális viszonyokat, gyakorlatilag ugyanazt tette, mint a mi Szent István – ó bocsánat! I. István – királyunk a Kárpát-medencében. Sok képzelő erő nem kell hozzá, hogy az ember azt higgye, e jeles államfő fehér és férfi volt. Nos, aki eddig azt hitte, hogy Skandinávia őslakói fehérek, szőkék és kékszeműek voltak, az súlyos és idült rasszizmusban szenved, hiszen most végre kiderül, hogy igazából szerecsenek lakták a fjordok kies vidékét.

A Netflix sorozatában, engedve a mai kor BLM-es térdepelésébe belehülyült szellemének, I. Haakon nem lehet más, mint afronorvég nő! A sorozatban, természetesen, az illető női jarl uralkodása alatt az eddig vérszomjas vikingek a tolerancia, a másság tisztelete, az elfogadás és más kultúrák befogadása jegyében élik mindennapjaikat. Ahogyan azt a Nyílt Társadalom hívei szeretnék. Ha már a valóságban nem működik, legalább a képernyőkön váljon valóra az álmuk. Szegény Ragnar meg forog a sírjában!

Egy biztos, ezt a sorozatot én kihagyom, inkább újra nézem az eredeti Vikingeket!

Az alábbi képen Caroline Henderson dán-svéd énekesnő látható, aki I. Haakon királyt személyesíti meg. Még a vak is láthatja, hogy ősei Leif Ericsonnal hajóztak Grönlad és Vinland partvidékein.49 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page