top of page

Nemzetközi szemezgetésünk – idegennyelvű sajtóból (2022.02.14.)

A Pentagon sajtótitkára, John Kirby vasárnap reggel azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem fog szankciókat bevezetni Oroszország ellen Ukrajna esetleges inváziója előtt, és kijelentette, hogy a szankciókkal való fenyegetésnek "így is elrettentő hatása van". Kirby azonban készséggel elismerte, hogy a jelenlegi hírszerzési adatok azt mutatják, hogy a szankciókkal való fenyegetés ellenére Oroszország "bármelyik nap", inváziót indíthat. Korábban arra utalt, hogy a hírszerzési adatok alapján a támadás szerdán indul.


z Egyesült Királyság minden katonai egységét kivonja Ukrajnából, attól tartva, hogy Oroszország megtámadhatja szomszédját – jelentette ki szombaton James Heappey, a brit fegyveres erők minisztere. „Mindegyik visszavonásra kerül” – mondta Heappey a BBC Radio 4 Today című műsorában. "Nem lesznek brit csapatok Ukrajnában, ha konfliktus lesz ott." „A hétvége folyamán távoznak” – tette hozzá Heappey. Arra buzdította a brit állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát, azzal érvelve, hogy Oroszország „figyelmeztetés nélkül” támadhat. Pénteken az Egyesült Királyság felszólította állampolgárait, hogy hagyják el az országot, „amíg a polgári közlekedési eszközök még rendelkezésre állnak”. Heappey elmondta, hogy az Egyesült Királyság oktatói olyan páncéltörő rakétarendszerek használatáról tartottak képzést, amelyeket London a múlt hónapban küldött Kijevbe. Az új oktatói köteg csatlakozott azokhoz a brit katonákhoz, akik 2015 óta képezik ki ukrán kollégáikat az Orbital hadművelet keretében.


Az észak-olasz bergamoi egyházmegye püspöke felfüggesztette az egyházmegye egyik papját, mert nyilvánosan ellenezte Olaszország oltási rendeletét. Francesco Beschi bergamói püspök felmentette Emanuele Personeni atyát minden lelkipásztori feladat alól. A pap azzal érvelt, hogy az oltási rendelet és a zöld igazolvány kiszabása sérti „az alapvető személyiségi jogokat”. Personeni levelet írt Ferenc pápának, amelyben kitart azon véleménye amellett, hogy „a vakcina amerikai, európai és olasz felügyeleti testületek által tanúsított mellékhatásai olyan szintet értek el, hogy a független tudományos testületek azt sugallják, hogy szükség van az átfogó oltási stratégia újraértékelésére, különösen a fiatalok és a felnőtt lakosság körében.” Levelében a pap bírálja az általa „válogatás nélküli oltásnak” nevezett eljárást, valamint a mainstream médiát, amely továbbra is „elhallgatja az eltérő narratívákat, még ha azok tudományos kutatásokon is alapulnak és tudományellenes összeesküvés-elméleteknek titulálja azokat”.


Az HBO Real Time című műsorának pénteki adásában Bill Maher műsorvezető azt mondta, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megnyilatkozásai olyan jelleget mutatnak, mint Hitler beszédei. Maher így nyilatkozott: „Úgy értem, Justin Trudeau… Úgy értem, eddig azt hittem, hogy egy jópofa fickó, aztán elkezdtem elgondolkodni azon a beszédein, amelyeken a be nem oltott emberekről beszélt. Azt mondta, 'nem hisznek a tudományban [haladásban, és nagyon] gyakran nőgyűlölők [és] rasszisták'. Nem, nem hisznek. … Azt mondta, hogy ezek az emberek 'elfoglalnak [valamilyen] társadalmi tereket', és ezért a választott vezetőnek fel kell tennie a kérdést, hogy meddig 'tűrjük ezeket az embereket?' Ez olyan, mint, eltűrni? Ez az ember mostanában úgy beszél, mint Hitler. Nemrég pedig arról beszélt, hogy a tüntetők „elfogadhatatlan nézeteket vallanak”.


"Letartóztatásokkal folynak a végrehajtási akciók a demonstrációs területen. Járműveket vontatnak. Kérjük, továbbra is kerüljék el a területet" - írta a windsori rendőrség a Twitteren vasárnap kora reggel. Tegnap Joe Biden arra szólította fel a kanadai vezetőket, hogy rendőri intézkedésekkel biztosítsák az autógyárak hídon keresztül zajló alkatrészellátását.


A Clinton-kampány ügyvédei fizettek egy technológiai cégnek, hogy „beszivárogjon” a Trump Towerbe, majd később a Fehér Házhoz tartozó szerverekre, hogy olyan „következtetéseket” és „narratívát” erősítő információkat hozzanak létre a kormányzati szervek adatbázisaiban, amelyek azt sugallják, hogy Donald Trump kapcsolatban áll Oroszországgal, mondja John Durham különleges jogtanácsos beadványa.


Kína legnagyobb chipgyártója, a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) rekordbevételről és megugrott profitról számolt be tavaly a globális chiphiány és az erős kereslet közepette. A csütörtökön közzétett éves pénzügyi jelentés szerint a 2021-es naptári árbevétel 39%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a rekordot jelentő 5,4 milliárd dollárra. Az éves működési nyereség 1,4 milliárd dollár volt, ami nagyjából négyszeres növekedést jelent 2020-hoz képest. Ez a rekordteljesítmény annak ellenére jött létre, hogy a SMIC-et amerikai szankciók sújtották, ami a vállalat szerint jelentős hatással volt a technológiai fejlesztésére.

A hatóságok gyűlöletkeltéssel és „propaganda” terjesztésével vádolták az ellenzéki Nash TV-t. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) pénteken a Volodimir Zelenszkij elnök vezette zárt ajtós ülés után gyakorlatilag betiltotta a Nash tévécsatornát. Ez a negyedik kormánykritikus hálózat, amelyet az elmúlt évben felszámoltak a hatóságok. A lépésre napokkal azután került sor, hogy Zelenszkij hivatalának honlapján egy internetes petíció indult, amely azzal érvelt, hogy a Jevgenyij Murajev, a NASHI ("Mieink") párt alapítója (volt képviselője) tulajdonában lévő csatorna ukránok elleni gyűlöletet szított, és valójában csak ún. oroszbarát „propaganda”. Jevgenyij Murajevet a brit kormány azzal vádolta korábban, hogy összeesküdött Moszkvával, hogy egy teljes körű invázió esetén átvegye az országot. A hétvégén a londoni The Independentnek nyilatkozva Murajev azt mondta, hogy az Egyesült Királyság hatóságai nem mutattak be semmilyen bizonyítékot vádjuk alátámasztására, és kész Nagy-Britanniába utazni, hogy jogi lépéseket tegyen neve védelmében, és hogy nyilvánosan megvitassa a vádat a brit miniszterekkel.Az amerikai haditengerészet cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint egyik atommeghajtású tengeralattjárója megsértette volna Oroszország felségvizeit az országok közötti geopolitikai feszültségek növekedése közepette. "Nincs igazuk az oroszok állításaiban a felségvizeiken végzett műveleteinkről" - mondta Kyle Raines amerikai haditengerészeti kapitány a Reuters által hivatkozott szombati nyilatkozatában. A haditengerészet szerint nincs igazság abban az állításban, hogy tengeralattjárója átkelt Oroszország felségvizein, de nem nyilatkozik a USS California (SSN 781) hollétéről. A Virginia osztályú tengeralattjárók cirkáló és hajóelhárító rakétákkal, valamint Mark 48 torpedókkal vannak felfegyverkezve. Az amerikai haditengerészet a legfrissebb „lopakodó, hírszerzési és fegyverrendszeri technológiát alkalmazó” harceszközként hirdeti őket. Az egyenként körülbelül 3,5 milliárd dollárba kerülő hajókat gyakran használják megfigyelésre, felderítésre és hírszerzésre. Az állítólagos behatolás ugyanazon a napon történt, amikor Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt az ukrajnai feszültség fokozódásáról.


A lengyel-német határ melletti tüntetésre napokkal azután került sor, hogy az őrizetbe vett iraki menedékkérők éhségsztrájkot hírdettek. A kezdetben békés, nyugat-lengyelországi migránsjogi tüntetés szombaton a rendőrökkel való összecsapásokba torkollott. Körülbelül 100 ember gyűlt össze a német határhoz közeli Krosno Odrzanskie-ban egy bevándorlási „hotspot” előtt. A regionális rendőrség közlése szerint 11 embert vettek őrizetbe, mert megtámadták a rendőröket, 21-et pedig „a felszólítások semmibe vétele miatt” vonnak felelősségre. Marcin Maludy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy az egyik fogvatartott német állampolgár. Egy nő pedig hipotermiával kórházba került.


Az amerikai nukleáris reaktorokat vizsgáló szakemberek hamisított alkatrészeket találtak „a legtöbb üzemben”.

Meghatározatlan számú amerikai atomerőmű tartalmaz hamisított alkatrészeket, amelyek potenciálisan "komoly" biztonsági kockázatokhoz vezethetnek - állapította meg a szövetségi nukleáris iparági felügyelet vizsgálata. Az új jelentésből kiderült, hogy az Energiaügyi Minisztérium (DOE) tavaly több mint 100 hamis alkatrészes esetet jelölt meg a reaktorokban. A Nukleáris Szabályozó Bizottság (NRC) főfelügyelői hivatala által lefolytatott vizsgálatot azután indították, hogy meg nem nevezett bejelentők azt állították, hogy „a legtöbb, ha nem az összes” amerikai atomerőműben „hamisított, csalásra utaló gyanús tárgyakat” (CFSI) használtak. Ezek azokra az alkatrészekre vonatkoznak, amelyeket „legális termék utánzása érdekében módosítottak”, „megtévesztési szándékkal félrevezettek”, vagy amelyek „nem felelnek meg a tervezett termékspecifikációknak”.


A Dolly Parton énekesnőről elnevezett őskori állat a mai madarakat sújtó légúti fertőzésben szenvedett, amint azt egy 150 millió éves példány kövületeinek tanulmányozása kimutatta. A hosszú nyakú állat három nyakcsontján szabálytalan alakú, rendellenes csontos kiemelkedéseket találtak – közölték a paleontológusok a Scientific Reports folyóiratban megjelent csütörtöki cikkükben. A Cary Woodruff, a Great Plains Dinosaur Museum paleontológiai igazgatója által vezetett csapat CT-felvételek segítségével tanulmányozta a csontokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a kiemelkedések valószínűleg a lény légzsákjaiban lévő hosszan tartó fertőzés hatására alakultak ki.


(vukics)

316 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page