top of page

Nemzetközi szemezgetésünk – orosz–ukrán háború – frissítve (2.) (Vukics, 2022.02.27.)

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az egész unióban betiltják az orosz sajtót. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap bejelentette, hogy az EU betiltja az RT és a Szputnyik orosz médiát, amelyek „káros dezinformáció” terjesztésével vádolják őket. Nem részletezte, hogy ez a tilalom kizárólag a televíziós adásokra vonatkozik-e, vagy az RT és a Szputnyik weboldalait is érinti. „Az állami tulajdonban lévő Russia Today és a Szputnyik, valamint leányvállalataik többé nem terjeszthetik majd hazugságaikat Putyin háborújának igazolására és megosztottság szítására uniónkban” – folytatta. "Eszközöket fejlesztünk a mérgező és káros dezinformáció betiltására Európában.”


Sir Richard Barons korábbi brit tábornok szerint Oroszország az orosz-ukrán határon felsorakoztatott erői közel felét vetette be eddig a konfliktusban. A támadás kezdetén Oroszország az ukrán határon felhalmozott haderejének durván egyharmadát vetette be Ukrajnában. Ukrajna arról tájékoztatta a nemzetközi közvéleményt, hogy február 25-én hajnalban több mint 60 orosz zászlóalj-harccsoport, nagyjából 30-60 ezer katona lépett ukrán területre. Ez azt is jelentette, hogy a médiatudósításokkal ellentétben az orosz erők valójában sehol sem voltak többségben. Természetesen a légifölény kivívása óta az orosz erők mozgási szabadsága biztosított volt. A korábbi beszámolók szerint Oroszország mintegy 190 ezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében azt megelőzendően, hogy megtámadta az országot. Sir Richard Barons nyugalmazott tábornok a Sky News műsorában azt részletezte, hogy hogyan közelednek az orosz csapatok Kijev felé, és milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy megszerezzék a főváros feletti ellenőrzést. A nyugalmazott tábornok szerint az elmúlt 24 óra során újabb 30 000 katonát küldtek harcba. Barons kiemelte, az orosz-ukrán határon felsorakoztatott orosz erők nagyjából felét vetették be eddig. A híradásokban gyakran megjelent, hogy különböző időszakokban megálltak az orosz erők. Az egyes alegységek, egységek harcászati, hadműveleti feladatokat teljesítenek. A feladatok teljesítése után megállnak, és biztosítják az elöljáró magasabb egység előrevonását.


Liz Truss brit külügyminiszter szerint London támogatja azt a felhívást, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldieket biztatott nemzetközi harcoló alakulat létrehozására. Liz Truss azt mondta, hogy „teljesen” támogatja, hogy egyes britek Ukrajnában harcoljanak. "Természetesen ez olyan dolog, amiről az emberek maguk dönthetnek." Hozzátette: az ukránok nemcsak hazájuk, hanem egész Európa szabadságáért és demokráciájáért harcolnak, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök e szabadság és demokrácia ellen intézett kihívást. "Ha az emberek úgy döntenek, hogy ezt a küzdelmet támogatják, én támogatom őket e döntésükben" – mondta a brit külügyminiszter. Liz Truss igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a brit kormány azt is támogatná-e, ha brit állampolgárok indulnának Ukrajnába, hogy segítséget nyújtsanak az Oroszország elleni harchoz. Ez majd nem csak a „lelkes önkéntesek” érkezését jelenti. A korábbi ISIS tag brit állampolgárok, az egykori Aegis Defence Services brit biztonságtechnikai cég (azóta GardaWorld) egykori zsoldosai is lehetnek „önkéntesek”. Korábban Max Hill biztonsági szakértő szerint több száz brit állampolgár utazott annak idején Szíriába és Irakba harcolni a terroristák oldalán, és szerzett harci tapasztalatokat. Ezek egy részét rendszeresen alkalmazzák zsoldosként a helyi háborúkban.


Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök óva intette a Nyugatot attól, hogy szigorú szankciókat vezessenek be Moszkvával szemben, mondván, hogy az ilyen intézkedések „harmadik világháborúba” taszíthatják Oroszországot. „Most sok szó esik a bankszektor korlátozásáról. Gáz, olaj, SWIFT. Ez rosszabb, mint a háború. Ez egy harmadik világháborúba taszítja Oroszországot” – mondta Lukasenko vasárnap. „Itt most visszafogottnak kell lennünk ahhoz, hogy ne kerüljünk bajba. Mert az atomháború mindennek a végét jelenti.”


Oleh Szinehubov kormányzó vasárnap délután nyilatkozott a nyugati média képviselőinek Ukrajna második legnagyobb városának helyzetéről. A CNN beszámolójából kiderül, Szinehubov felszólította a keleti város lakóit, hogy maradjanak az óvóhelyeken, és ne utazzanak sehová, ugyanis az orosz csapatoknak sikerült benyomulniuk Harkovba. Harkov megye kormányzója kijelentette, Ukrajna fegyveres erői fel fogják számolni az ellenséget. A civileket pedig arra kéri, hogy ne menjenek ki az utcára. Az ukrán erőknek kemény harcok árán az elmúlt három napban sikerült megakadályozniuk, hogy az orosz csapatok behatoljanak a városba, de a kormányzó szerint ez most megváltozott, és a harcok a már város szívében zajlanak.

Moszkva közzétett egy videót, amelyben azt állítja, hogy mindkét ország katonái őrzik a korábban bezárt létesítményt. Orosz ejtőernyősök őrzik a csernobili atomerőművet az Ukrán Nemzeti Gárdával együtt – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium, amikor közzétett egy videót, amelyen állítólag mindkét erő katonái őrzik a helyiséget. Az orosz ejtőernyősök „megállapodásra jutottak” az Ukrán Nemzeti Gárda atomerőművet őrző zászlóaljával – áll a minisztérium sajtószolgálatának közleményében. Jelenleg mindkét nemzet katonái biztosítják az erőmű blokkjainak, a kiégett fűtőelemek raktárainak és a megsemmisült negyedik reaktor szarkofágja fölé épített védőkupolának a biztonságát – tette hozzá. A minisztérium által közzétett kétperces videón az erőmű környéke és gépkarabélyokkal felfegyverzett emberek láthatók. A felvételen két katonai egyenruhás férfi is feltűnik, az egyik ukrán zászlóval a karján, amint a környék biztonsági kameráiról és mozgásérzékelőiről beszélgetnek.


Kína oroszországi nagykövetsége szombaton újra közzétett egy képet, amelyet Lijian Zhao kínai külügyminisztérium szóvivője osztott meg a hét elején, és amely az Egyesült Államok „demokrácia-export világkörútját” mutatja be. A képen olyan események vannak felsorolva, amelyek során az Egyesült Államok más országokat bombázott vagy megszállt a második világháború vége óta. A képen ott van egy megjegyzés is, miszerint ezek az akciók „a földön élő emberek nagyjából egyharmadát képviselték”. „Soha ne felejtsd el, ki az igazi fenyegetés a világra” – írta Zhao a képhez.


Scott Morrison ausztrál miniszterelnök elrendelte, hogy országa nyújtson katonai segítséget Ukrajnának. Ausztrália megkezdené a fegyverek szállítását Ukrajnának NATO-szövetségesein keresztül – jelentette be Morrison vasárnap reggel. "Az ausztrál kormány továbbra is ki fog állni a helyes álláspont mellett, amikor Ukrajnáról van szó" – mondta Morrison, hozzátéve, hogy bár az ország "már jelentős támogatást nyújtott a nem halálos eszközökben nyújtott támogatások terén", úgy döntött, hogy "bármit megad" a bajba jutott országnak. Morrison szerint Canberra az Egyesült Államokon, az Egyesült Királyságon és más NATO-tagállamokon keresztül nyújtana katonai segítséget, nem pedig közvetlenül Ausztráliából szállítana fegyvereket, „mert ez a leghatékonyabb módja ennek”. „Ők támogatást nyújtanak ezeken a területeken, mi pedig segíteni fogunk nekik abban, amit csinálnak” – mondta a miniszterelnök. * Ausztrália követi az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és más NATO-szövetségesek nyomdokait. A héten Németország 1000 páncéltörő fegyver és 500 föld-levegő rakéta küldését ígérte Ukrajnának. Belgium és Hollandia pedig 2000 géppuska és 200 rakéta szállítását ígérte.


Az ukrán média által szombat este széles körben terjesztett klip azt állítja, hogy tűz dúl a Kijevtől délnyugatra található Vaszilkov város olajraktárában. A kijevi városvezetés a közösségi médiában közzétett üzenetében felszólította a helyi lakosokat, hogy zárják le ablakaikat, figyelmeztetve a mérgező gőzök lehetséges terjedésére a tűz közelében. Vaszilkov az ukrán légierő bázisának ad otthont. Egy másik videó pedig a Luganszki Népköztársaságban (LPR) található Rovenszkij városát mutatja, ahol körülbelül 200 tonna gázolaj ég. Az LPR képviselői vasárnap a RIA Novosztyinak azt állították, hogy a létesítményt két robbanás rázta meg az éjszaka.


(frissítve: 19:20)

(frissítve: 21:01)
547 megtekintés

Comentários


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page