top of page

Pfizer: Hamisítás, csalás, korrupció és halálos áldozatok (Vajda Miklós cikkismertetője)


Amit a hazai sajtó sem mond el nekünk


A Pfizer nem bánkódik, a Pfizer soha nem bánja meg tetteit, azok az éves mérlegének részét képezik. A bűncselekmények jövedelmezőek, milliárdos nyereséget hoznak. Az áldozatoknak és az amerikai államnak fizetett kártérítések azonban rekordot döntöttek – sajtóértesülések szerint ezek voltak a legmagasabb bírságok az USA történetében.

Mindez az amerikai és az európai szabályozó hatóságok, az FDA és az EMA kudarcára is rávilágít. Részben ők a felelősek.


A déli féltekén is – vagy különösen ott – a Pfizer számára könnyű a még nem engedélyezett veszélyes gyógyszerek olcsó kipróbálása. Az északi féltekén, ahol a legtöbb jövedelmező gyógyszerüzlet zajlik, a káros esetekről szóló információk sokkal kevésbé jutnak el a nyilvánossághoz. A vizsgálati személyeket és a betegeket ért súlyos károk láncolata hosszú; itt csak egyes példákat lehet bemutatni. A filantróp Pfizer-vezérigazgató, Albert Bourla mítoszát egy jéghideg üzletember gyakorlata váltja fel, akinek legfőbb törekvése a profit, nem pedig az emberi életek.


A nigériai eset – illegális tesztelés gyermekeken


Sajtóértesülések szerint, beleértve a Washington Postot is, a Pfizer 1996-ban 200 gyermeknek adta be a Trovan nevű kísérleti gyógyszerét egy nigériai klinikai vizsgálat során. Ez az egészségügyi hatóságok jóváhagyása nélkül történt. A szülők nem tudták, hogy gyermekeiket kísérletre használják fel. A nigériai egészségügyi minisztérium ezt követő vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy a kísérlet "egy be nem jegyzett gyógyszer illegális kipróbálása" volt, "a tudatlanok kihasználásának egyértelmű esete", valamint a nigériai és a nemzetközi jog megsértése. Egy nigériai kórház állítólagos engedélyéről kiderült, hogy hamisítvány, amit a Pfizer kénytelen volt elismerni a nigériai ügyészség által folytatott vizsgálat során.


Az akkori legnagyobb afrikai agyhártyagyulladás-járvány idején a Pfizer gyorsan közbelépett, különösen azért, hogy a beteg gyermekeken kipróbálja a megfelelő új antibiotikumot. A nyílt vizsgálatban a gyermekek fele trovafloxacint (Trovan), a másik fele pedig ceftriaxont kapott, egy korábban agyhártyagyulladásra használt gyógyszert. A trovafloxacint kapott gyermekek közül öt meghalt, a ceftriaxonnal kezelt hat gyermekkel együtt. Számos gyermek szenvedett agyi és szervi károsodást, megvakult vagy részlegesen lebénult. Az áldozatok családtagjai később elmagyarázták, hogy a teszt során a standard ceftriaxon nevű gyógyszert elfogadhatatlanul alacsonyabb dózisban adták be, hogy a "Trovan" jobban teljesítsen az összehasonlításban. Összesen 547 család nyújtott be keresetet.


A pereskedés 15 évig húzódott, ezalatt a "Trovan"-t hivatalosan mégis engedélyezték az USA-ban és az EU-ban. Ez jövedelmező üzletet hozott a vállalatnak, bár a "Trovan"-t később kivonták a forgalomból Európában, mert halálos májkárosodással járó esetek fordultak elő. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal szintén korlátozza a használatát.

Eközben a WikiLeaks által feltárt, 2009-es titkos külügyminisztériumi küldemény szerint a Pfizer egyik nigériai alkalmazottja arról tájékoztatta az amerikai diplomatákat, hogy a vállalat meg akarja zsarolni a főügyészt. Magánnyomozókat bíztak meg a "korrupciós kapcsolatok" feltárásával, hogy nyomást gyakoroljanak rá, hogy ejtse a "Trovan" illegális tesztelésével kapcsolatos vádakat. Erről a New York Times számolt be.

Nigéria: 35 millió USD kártérítés

Végül 2011-ben a Pfizer beleegyezett, hogy 35 millió dollárt fizet azoknak a családoknak, akiknek az 1996-os gyógyszerkísérlet során kárt okozott. Erről az "AfricanArguments című afrikai újság tájékoztatott.


Anglia: 84,2 millió angol font bírság

2016-ban a Pfizert rekordösszegű, 84,2 millió brit fontra bírságolták, mert 2600 százalékkal (2,83 fontról 67,50 fontra kapszulánként) túlszámlázta a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot a fenitoin nevű epilepszia elleni gyógyszeréért. Ez a 2012-es 2 millió fontról 2013-ban mintegy 50 millió fontra növelte a gyógyszer költségeit az Egyesült Királyság adófizetőinek, a BBC News jelentette.


USA: 35 millió dollár bírság

2014-ben a Pfizer 35 millió dollárt fizetett a leányvállalata, a Wyeth ellen indított per rendezésére. Azzal vádolták, hogy a Pfizer "Rapamune" kereskedelmi neve alatt forgalmazta a Rapamycin nevű gyógyszert a veseátültetéseknél nem engedélyezett felhasználási célokra, beleértve az orvosok megvesztegetését, hogy írják fel a betegeknek.

Eric Schneiderman New York-i főügyész szerint a leányvállalat rávette az orvosokat, hogy a gyógyszert nem engedélyezett tartományokban és dózisokban használják. Ehhez félrevezető statisztikai ábrázolásokat használt.


USA: 288 millió dollár bírság

2013-ban a Pfizer 288 millió dollárt különített el a 2700 beteg követeléseinek kifizetésére. A Chantix nevű gyógyszer öngyilkossági gondolatokat és súlyos pszichés problémákat okozott. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azt is megállapította, hogy a Chantix valószínűleg a szívroham megnövekedett kockázatát okozza.


USA: 55 millió dollár bírság

Szintén 2013-ban a Pfizer beleegyezett, hogy 55 millió dollár kártérítést fizet, amiért nem figyelmeztette a betegeket és az orvosokat a protonpumpa-gátlója, a "Protonix" által okozott vesebetegség, vesekárosodás, veseelégtelenség és akut interstitiális nephritis kockázatáról. (Az AstraZeneca is bíróság elé állt egy hasonló termékkel, a "Nexium"-mal. Ez a vállalat állítólag tíz éven át eltitkolta a veszélyes mellékhatásokat, lásd Drugwatch.com.)


USA: 1,2 milliárd USD kártérítés

A Bloomberg szerint a Pfizer 2012-ben 1,2 milliárd dollár kártérítést fizetett, hogy rendezze közel 10 000 nő keresetét, miszerint a "Prempro" nevű hormonpótló gyógyszer mellrákot okozott. A gyógyszergyártó cég elhallgatta a "Prempro" mellrák kockázatára vonatkozó információkat.


Vesztegetési gyakorlatok

Hasonlóképpen 2012-ben a Tőzsdebiztonsági Bizottság a Pfizer Csoportot a külföldi korrupciós gyakorlatok védelméről szóló törvény megsértésével vádolta meg. A vállalat leányvállalatai külföldi kormányok orvosait és más egészségügyi szakembereket vesztegettek meg Bulgáriában, Kínában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Olaszországban, Kazahsztánban, Oroszországban és Szerbiában, hogy közbeszerzési pályázatokat nyerjenek.

Az amerikai kormány biztonsági bizottsága szerint a Pfizer leányvállalatainak alkalmazottai készpénzzel fizettek és más ösztönzőket ajánlottak fel, hogy az egészségügyi osztályok orvosait a Pfizer termékek használatára ösztönözzék.


Vesztegetési per

A CBS News szerint a Blue Cross Blue Shield 2010-ben pert indított a Pfizer ellen. Azzal vádolta a gyógyszeripari óriást, hogy 5000 orvost vesztegetett meg karibi luxusutakkal, golfjátékokkal, masszázsokkal és egyéb szabadidős tevékenységekkel, hogy meggyőzze őket a Bextra gyógyszer engedély nélküli felírásáról.


20 millió dollár kenőpénz

2010 márciusában a New York Times "Pfizer Discloses Details of Payments to Doctors" (A Pfizer nyilvánosságra hozza az orvosoknak történő kifizetések részleteit) címmel közölt cikket. A Pfizer elismerte, hogy 2009 második felében mintegy 20 millió dollárt fizetett 4500 orvosnak és más egészségügyi szakembernek, hogy írjanak fel Pfizer-gyógyszereket.


USA: 15,3 millió dollár megvesztegetésért

A Pfizer ugyanebben az időszakban 15,3 millió dollárt fizetett 250 kutatószervezetnek olyan klinikai vizsgálatokért, amelyekben a gyógyszerek nem engedélyezett felhasználását végezték. A közzététel része volt a vállalat által aláírt kötelezettségvállalásoknak, hogy elkerülje a gyógyszerek "illegális promóciójával" (értsd: megvesztegetéssel) kapcsolatos amerikai szövetségi vizsgálatot.


USA: 142,1 millió dollár bírság

Szintén 2010-ben a Pfizert 142,1 millió dollár bírság megfizetésére kötelezték a szövetségi zsarolási törvény megsértése miatt. A Pfizer csalárd módon hozta forgalomba és adta el a Neurontin nevű gyógyszerét nem engedélyezett felhasználási célokra. Az esküdtszék elítélte a vállalatot a korrupcióellenes törvény megsértése és tisztességtelen verseny miatt - derült ki a Parker Waichman LLP amerikai ügyvédi iroda jelentéséből.


USA: 2,3 milliárdos bírság csalásért

Az amerikai igazságügyi minisztérium 2009.09.02-i bejelentése szerint a Pfizert 2,3 milliárd dollárra büntették csalás miatt. A minisztérium azt írja, hogy ez

"az Egyesült Államok legnagyobb egészségügyi csalási ügye és az Egyesült Államokban valaha kiszabott legnagyobb bírság."

A Pfizer bűnösnek vallotta magát abban, hogy "megtévesztő vagy csalárd szándékkal" átnevezte a Bextra fájdalomcsillapítót, és hogy reklámjaiban a gyógyszer nagy dózisú alkalmazását ajánlotta akut fájdalom kezelésére. Az FDA korábban betiltotta ezt az adagot, mivel túl magas és veszélyes.

Az amerikai minisztérium azzal érvelt, hogy a vállalat három másik gyógyszert is illegálisan forgalmazott: a Geodon nevű antipszichotikumot, a Zyvox nevű antibiotikumot és a Lyrica nevű epilepszia elleni gyógyszert. A vállalat hamis ürüggyel csempészte be a gyógyszereket a közegészségügyi programba, és engedély nélküli felhasználásra regisztrálta azokat. A Pfizer kenőpénzt is fizetett az engedelmes orvosoknak.


USA: 750 millió dollár bírság

A Los Angeles Times szerint a Pfizer 2009-ben 750 millió dolláros kártérítést fizetett, hogy rendezze 35 000 panaszos keresetét, miszerint a Pfizer leányvállalata, a Parke-Davis által forgalmazott Rezulin nevű gyógyszer 63 halálesetért és több tucatnyi májelégtelenségért felelős.

Az FDA magas rangú tisztviselői már régóta támogatták a gyógyszert, annak ellenére, hogy a "Rezulin" halálos áldozatainak száma emelkedett, és nem volt életmentő hatása. Az FDA tisztviselőinek álláspontja szöges ellentétben állt az Egyesült Királyságban dolgozó kollégáikkal, ahol a "Rezulin"-t 1997. december 1-jén ténylegesen kivonták a forgalomból.


A tudományos vizsgálati adatok manipulálása

2008-ban a New York Times "Szakértők szerint a Pfizer manipulálta a tanulmányokat" címmel közölt cikket. A cikk szerint a vállalat késleltette a negatív vizsgálati eredmények közzétételét, elvetette a negatív adatokat, hogy később pozitívabb fényben tüntesse fel azokat, és manipulálta a klinikai kutatási adatokat, hogy engedélyt kapjon a "Neurontin" nevű epilepszia gyógyszerére.


USA: 430 millió dolláros bírság

2004-ben a Pfizer bűnösnek vallotta magát két bűncselekményben, és 430 millió dolláros bírságot fizetett a Neurontin nevű gyógyszer nem engedélyezett felhasználásának csalárd reklámozásáért. A Pfizer elismerte, hogy jogellenesen és agresszív módon forgalmazta az epilepszia elleni gyógyszert. A Pfizer taktikája többek között az volt, hogy előadóit észrevétlenül elvegyítette az orvosi oktatási rendezvények közönsége között, és luxusutakkal vesztegette meg az orvosokat.


USA: 49 millió dolláros bírság

2002-ben a New York Times arról számolt be, hogy a Pfizer beleegyezett, hogy 49 millió dollárt fizet annak a vádnak a rendezésére, miszerint a gyógyszergyártó cég a Lipitor koleszteringyógyszer túlárazásba vitelével becsapta az amerikai kormányt és 40 állam kormányát. A Lipitor forgalma 2001-ben 6,45 milliárd dollár volt.


A Pfizer hírhedten korrupt természete ellenére a cég vezérigazgatója, Albert Bourla egy 2021 novemberében adott interjúban azt állította, hogy "a szándékosan félretájékoztatást terjesztő egészségügyi szakemberek egy kis csoportja bűnöző".

 

Forrás:
834 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page