top of page

Rendkívüli szemezgetésünk idegennyelvű, külföldi sajtóból (2022.05.25.)


Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett: megadóztatják a nagy cégeket A szerdai kormányülést követően rendkívüli döntést jelentett be Orbán Viktor: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. A kormányfő a Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Ebből a két alapból fogják finanszírozni a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségét – tette hozzá. Ismertette azt is, hogy az intézkedések időben korlátozottak: két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy azt vállalták, megvédik a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is. Elmondta, a kormány a nap folyamán tartott ülésén áttekintette az ország gazdasági helyzetét. A miniszterelnök azt mondta, a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet. Ma a rezsicsökkentés Magyarországon védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik, ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat – közölte. Orbán Viktor szerint a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősítenünk. Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert – mondta. “Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez” – fogalmazott, közölve: a részletes számokat a csütörtöki kormányinfón ismertetik.

Kuleba a NATO-t bírálja Az ukrán külügyminiszter éles kirohanást intézett a NATO ellen, azt vetve a szervezet szemére, hogy miért akarja most megnyitni a tengeri útvonalakat, ha korábban nem akarta lezárni Ukrajna légterét. Dmitro Kuleba szerint a NATO aligha képes erővel megszüntetni az ukrajnai élelmiszer export tengeri blokádját. Erre ugyanis nincs elég ereje és bátorsága. Közölte továbbá, hogy Ukrajna saját maga keresi a probléma megoldásának módját. Az ukrán diplomácia vezetője úgy véli, hogy az sem jelent garanciát a sikerre, ha Oroszország beleegyezik az ukrán kikötők szabad és békés használatába, mert bármikor felrúghatja a megállapodást. Ukrán miniszterelnök: Ukrajna sok mindent adhat Európának Smihal elmondta, mit nyújthat Ukrajna a megújuló Európának. Denisz Smihal miniszterelnök szerint Ukrajna sokat adhat a megújuló Európának – írja az Ukrinform. „Élelmiszer-biztonság, energiaátállás, digitalizáció, új, ígéretes piac, új befektetési lehetőségek és természetesen a kollektív európai biztonság megerősítése, hiszen az ukrán hadsereg a világ egyik legerősebbjének bizonyult” – közölte az ukrán miniszterelnök a kormányülésen. Elmondása szerint Ukrajna EU-csatlakozása Ukrajna legfontosabb geopolitikai célja a következő években, amire nem kell 15 évet várni. A miniszterelnök meggyőződése, hogy ezt sok európai vezető is megérti, és világossá válik számukra, hogy az orosz háború óta mennyit változott Európa és a világ geopolitikai térképe. „Ukrajna az EU tagja lesz. Ehhez nem fér kétség. Dolgozunk azon, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjen” – jelentette ki Denisz Smihal. Reagált az ukrán elnök kirohanására Szijjártó Péter külügyminiszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Davosban tanácskozókhoz szólva elmondta, a magyar kormány nem úgy látja a világot, ahogy van. Szerinte Magyarország azzal, hogy továbbra is blokkolja az orosz olajembargót, finanszírozza Oroszország ukrajnai háborúját. Az elhangzottakra reagált a magyar külügy vezetője, alább változtatás nélkül közöljük. Ha mindaz, amit Zelenszkij elnök Davosban mondott ukránul azt jelenti, hogy: “Köszönjük nektek magyarok, hogy befogadtatok több mint 720 ezer menekültet, köszönjük, hogy ellátjátok őket, köszönjük, hogy munkát adtok nekik, köszönjük, hogy felajánlottátok 130 ukrán gyerek gyógykezelését, köszönjük, hogy felajánlottátok a sebesült ukrán katonák kórházi ellátását, köszönjük, hogy 1000 ukrán fiatalnak készek vagytok ösztöndíjat adni, köszönjük hogy készen álltok egy iskolánk, valamint egy óvodánk újjáépítésére, és köszönjük, hogy segítetek a belső menekültek elszállásolásában!” Akkor a válaszunk az, hogy szívesen és ezután is segíteni fogunk!

Luhanszk kormányzója: Szeverodonyecket el akarják törölni a föld színéről Folytatódik az orosz csapatok előrenyomulása Kelet-Ukrajnában, ahol kulcsfontosságú városokat, elsősorban Szeverodonyecket támadják. Szergej Gaidai, a keleti Luhanszk régió kormányzója szerint Szeverodonyeckre légicsapásokat mérnek és rakétákat, tüzérségi és aknavetőket is bevetnek a város ellen az oroszok. „A helyzet nagyon nehéz, és sajnos csak rosszabbodik” – mondta Gaidai, aki a Telegramban közzétett videójában „minden irányban zajló teljes körű offenzívának” nevezte a helyzetet. „Az orosz hadsereg úgy döntött, hogy teljesen elpusztítja Szeverodonyecket. Egyszerűen eltörlik Szeverodonyecket a föld színéről” – mondta a kormányzó. Szerinte több ezer katonát küldtek Luganszk régió elfoglalására, Szeverodonyecket pedig olyan intenzíven bombázzák, hogy az ottrekedt 15 ezer civil is képtelen elhagyni a várost. Az orosz fogságból telefonált feleségének az Azov parancsnoka Felhívta feleségét és röviden beszámolt a helyzetéről Denisz Prokopenko, az Azov ezred orosz fogságban lévő parancsnoka. Az esetről a The Guardiannak adott nyilatkozatában számolt be Jekaterina Prokopenko, az ezredparancsnok felesége. Elmondta, hogy a férje szerint jól bánnak az oroszok az Azovsztalban fogságba esett ukrán katonákkal. Rendesen étkeznek, megkapnak minden szükségest, a körülmények is elfogadhatóak. Eddig nem bántalmazták őket. Katerina asszony közölte, más forrásokból is úgy értesült, hogy az oroszok megfelelő elbánásban részesítik az Azov ezred fogságba esett harcosait. Az Azov harcosainak többségét Olenevka faluban tartják fogva az oroszok. A súlyos sebesülteket pedig a szakadár vidéken lévő Novoazovszk kórházában ápolják. Azt már az ezredparancsnok felesége mondta, hogy alakított egy független civil szervezetet az orosz fogságban lévő ukrán katonák támogatására. Nemcsak az Azov katonáit, hanem a többi fogvatartott ukrán hadfit is szeretnék segíteni abban, hogy megfelelő körülmények között élhessenek a rabságban, illetve mihamarabb hazatérhessenek a szeretteikhez. Zelenszkij üzent: megint fegyvereket követelt Videóüzenetben megköszönte az eddig nyújtott támogatást Ukrajna partnereinek, és újabb fegyverek szállítására szólította fel őket Volodimir Zelenszkij. Ukrajna elnöke azzal biztatta a partnereket, hogy a legjobb befektetés a nemzetközi stabilitás megőrzésébe, ha nehézfegyverekkel, rakétarendszerekkel, tankokkal látják el Ukrajnát. Hozzáfűzte, minél tovább tart a háború, annál többe fog kerülni a szabad világ védelme nemcsak Ukrajna, hanem az egész világ számára. A mielőbbi békéhez vezető legrövidebb út, ha nehézfegyvereket küldenek Ukrajnának, mondta Zelenszkij.

Felmérik, hogyan viszonyulnak az ukránok a szabad fegyverviseléshez A szabad fegyvertartásról indított konzultációt az ukrán belügyminisztérium a Gyija elnevezésű, állami szolgáltatásokat nyújtó alkalmazáson keresztül – közölte szerdán Mihajlo Fedorov digitális átalakulási miniszter közösségi oldalán. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az ukrán parlament február végén első olvasatban megszavazta azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi a lőfegyverek szabad viselését. Hozzátette: Denisz Monasztirszkij belügyminiszter kezdeményezésére az alkalmazáson keresztül felmérik, hogyan viszonyulnak az ukránok a szabad fegyverviseléshez, amely alapján a tervek szerint kidolgozzák majd a vonatkozó szabályozást. A konzultáció 7 napig tart. Csak nagykorú állampolgárok vehetnek részt benne. A háború miatt módosítják néhány tantárgy tantervét Szerhij Babak, a parlament oktatási és tudományos bizottságának elnöke kijelentette, a háború miatt módosítják egyes tantárgyak tantervét. „Változtatásokat eszközölünk (az iskolai programokban – a szerk.), amelyek kidolgozása másfél hónapja tart” – fejtette ki Babak az Ukrajna médiaközpontban tartott sajtótájékoztatón. A bizottság elnöke elmondta, már a háború előtt terveztek módosításokat, az orosz invázió pedig ráerősített ennek szükségességére. „Ezért bizonyos módon felülvizsgáljuk az orosz irodalom, a világirodalom és a történelem tárgyak tanterveit” – mondta. Babak ugyanakkor nem részletezte, hogy a programban pontosan mi változik. „Egy biztos, a változás, ugyanis nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk a történéseket” – magyarázta a bizottság elnöke. Sóhiány Ukrajnában A háború következtében Európa legnagyobb sógyártó cége, az Artemszilj beszüntette működését. A gyár Donyeck megyében található, ahol jelenleg heves harcok folynak. Az ukrán állampolgárok ezután elkezdték felvásárolni a sót a boltok polcairól, a vállalkozók pedig jelentősen megemelték az árát. Ráadásul sok üzletben már egyáltalán nincs is készleten. Míg korábban 10 hrivnya körül mozgott egy kilogramm só ára, jelenleg 20-50 hrivnya között kapható. De vannak olyan üzletek, ahol már most elkérnek érte 80-90 hrivnyát is. Viktor Jurin, az Artemszilj igazgatója elmondta, hogy a leállást külföldön is érezni fogják, hiszen a sógyártó cég állandó ügyfele többek között Lengyelország, Magyarország, Grúzia és Románia is. Jelenleg egész Ukrajna területén egyetlen sógyártó cég működik, a Drohobicka szolevarnja. A Lemberg megyében működő cég teljes kapacitással dolgozik. A szakértők elmondása szerint azonban egy cég nem elég a só iránti teljes kereslet kielégítésére, így Ukrajna rövid időn belül kénytelen lesz külföldről importálni. Az Egyesült Államok figyelmezteti Törökországot, hogy „veszélybe sodorja az amerikai erőket” az új szíriai offenzívájával "Hamarosan új lépéseket fogunk tenni a 30 kilométeres mélységű biztonságos zónában megkezdett műveletek hiányos részeit illetően" – mondta Erdogan a katonai műveletről. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma mély aggodalmának adott hangot az észak-szíriai török katonai offenzíváról szóló hírek miatt, mondván, hogy aggódnak a polgári lakosság miatt, és hogy a további harcok veszélybe sodorják az ottani amerikai csapatokat. Az észak-szíriai célterületen sok kurd terület található. A török kormány folyamatosan összetűzésbe kerül a helyi YPG-vel, és az amerikai nyilatkozat elismerte "Törökország jogos biztonsági aggályait".

(vukics)
455 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page