top of page

Svédország elveti a megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzéseket – a zöld álom végeEredeti cikk:
A svéd kormány elvetette a "100%-ban megújuló energiaforrásokból származó" energiaellátásra vonatkozó célkitűzéseit, miközben visszatért az atomenergiához, ami a megbízhatatlan és gazdaságtalan technológiára mért legújabb csapás.


Elisabeth Svantesson pénzügyminiszter a svéd parlamentben bejelentette az új politikát:

"Ez megteremti a feltételeket az atomenergia számára. Több villamosenergia-termelésre, tiszta villamos energiára és stabil energiarendszerre van szükségünk".

A Net Zero Watch környezetvédelmi kampánycsoport üdvözölte a lépést, mondván, hogy a svéd döntés "fontos lépés a helyes irányba, amely hallgatólagosan elismeri az instabil szél- és napenergia alacsony minőségét, és része a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos, a skandináv országokban és Németországban úttörő szerepet játszó menetrendbe vetett bizalom általános összeomlásának".

Svédország továbbra is elkötelezett a "100%-ban fosszilis energiaforrásoktól mentes" energiaellátás mellett, de a változás azt jelenti, hogy most már az atomenergiát tekinti döntő fontosságúnak ennek eléréséhez.

A Net Zero Watch szerint Svédország "megengedheti magának, hogy elutasítsa a fosszilis tüzelőanyagokat, és az atomenergiára, a víz- és biomasszára támaszkodjon". Az Egyesült Királyságnak azonban tovább kellene mennie, mivel "a jelentős iparosodott gazdaságokban... csak a gázból az atomenergiába való átmenet életképes ahhoz, hogy iparosodott és versenyképes maradjon".

Mások szerint a hatalmas mennyiségű biomassza, azaz a fa elégetése nem igazán környezetbarátabb és alacsonyabb kibocsátású, mint a sokkal nagyobb energiatartalmú gáz és szén elégetése.

A biomasszával és más fosszilis tüzelőanyag-alternatívákkal szembeni további ellenérvek között szerepel, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése nem igazán kifizetődő cél egy-egy országnak vagy globálisan, mivel a gáz potenciális ártalmai bizonytalanok és eltúlzottak, az előnyöket pedig figyelmen kívül hagyják.

Dr. John Constable, a Net Zero Watch energiaügyi igazgatója szerint "az Oroszországhoz közeli élet összpontosítja az elmét",

a svédek pedig "gazdaságukat egy olyan energiaforrásra, az atomenergiára kívánják alapozni, amely fizikailag szilárd és biztonságos, ellentétben a megújuló energiaforrásokkal, amelyek egyike sem az".

"Az Egyesült Királyság kormánya egyelőre továbbra is a saját maga által kreált fantáziavilágában él, de a zöld álom végéhez közeledünk" – tette hozzá.


456 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page