top of page

Szeged – a biolaborok fellegvára. Karikó Katalin is Szegedről indult, és ez nem véletlen...

...íme itt a feltörekvő nemzedék


1. Szegedi Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium – biotechnológia – a laborban Magyarországon egyedülállóan mRNS alapú vakcinák kutatása és előállítása történik


Cím: Szeged, Temesvári krt. 62.

Tulajdonos: Magyar Állam


2022. május 26-án adták át a szegedi Biotechnológiai Nemzeti Laboratóriumot, amely az SZBK területén működik. A tervek szerint az új laboratóriumok kialakításának és működésének finanszírozására több év alatt mintegy 150 milliárd forintot használnak föl, hazai és uniós forrásokat is mozgósítva.


Az SZBK az emelt védettségi szintű laboratóriumi épületének kialakítására 650 millió forintot és eszközbeszerzésre 150 millió forintot költött – tudtuk meg Dr. Nagy Ferenc akadémikustól. Az SZBK főigazgatója elmondta: 35 kutató dolgozik majd az új épületben, amely Szegeden az első BSL-3-as besorolású laboratórium. Itt olyan vizsgálatokat végeznek majd el, melyeket biztonsági okokból a kutatóközpont főépületében nem lehetséges. Az önálló épületű laboratóriumban potenciális veszélyforrásnak számító baktériumokkal, vírusokkal foglalkozhatnak majd.

Ez a laboratórium az mRNS alapú oltóanyagok gyártóhelye. A most átadott új épületben 2022. augusztus 1-jétől működő új laboratórium lesz az első, ahol Magyarországon képesek elvégezni az mRNS-alapú vakcinák előállításának teljes folyamatát a módosított RNS szintézisétől kezdve egészen annak lipidburokba csomagolásáig.

Az SZBK kutatói már elkészítették a vakcinajelöltjüket az afrikai sertéspestis elleni immunizációhoz. Ennek tesztelését, illetve szükséges módosítását fogjuk a most átadott Biotechnológiai Nemzeti Laboratórium épületében elvégezni – utalt az SZBK főigazgatója, Dr. Nagy Ferenc arra a folyamatra, amelynek kezdő lépéseiről már beszámolt az SZTE Hírportál.


2. Lab-58 – biotechnológia: őssejtterápiák és más génterápiás termékek kutatása és gyártásaCím: Szeged, Temesvári krt. 58-60

Tulajdonos: Az ingatlan és a rajta álló épület tulajdonosa két cégen keresztül Haracska Áron, egy SZBK külsős tanácsadó fia,


magát a beruházást hitelekkel az MKB, a Magyar Állam és a több áttéten keresztül Mészáros Lőrinc közös tulajdonában álló szuperbank finanszírozta. A laboratóriumban a szakmai munkát a StemcellX Ltd. végzi.


A StemCellX saját előadása szerint elsősorban az állatgyógyászat területén akar tevékenykedni, génterápiával.

A cég vezetői közül génterápiában releváns kutatók: Kiss-Tóth Endre, molekuláris biológusként végzett Magyarországon, a Sheffieldi Egyetem orvosi karán dolgozik kutatóként.


Haracska Lajos, a szegedi SZBK tudományos tanácsadója, a Deltabio Kft. alapítója. Az ő fia a tulajdonosa az ingatlannak.


Valeria Szukacsov és Kriston-Szabó Éva molekuláris biológusok is a menedzsment tagjai.


Véletlenül, abszolút semmi tudatosság nem lehetett ebben, de közvetlenül az előző pontban szereplő SZBK-ban lévő biolaboratórium mellett van, de nem lehet közük egymáshoz, hisz az előző, az SZKB és MTA alatt tevékenykedő labor 100 százalékban állami tulajdon, míg ez a labor 100 %-ban magántulajdon.


A tulajdonviszonyokat és a beruházás finanszírozását bemutatom a letöltött tulajdoni lapokkal és cégkivonatokkal.


(...)


A StemcellX bemutatja, hogy – minő véletlenek – de Szegeden fogják gyártani a csodálatos termékeiket, közvetlenül az SZBK mRNS laborja mellett.3. ARDAT projekt – biotechnológia: célja az adeno-asszociált vírusok génterápiás hatékonyságának a javítása


A projektről:

2020. november 23-án a Sheffieldi Egyetem (ez is véletlen lehet, már megint Sheffield) és a Pfizer (ez is véletlen) új, 25,5 millió eurós projektet indított a gén- és sejtterápiák fejlesztésének felgyorsítása érdekében.

Az új, ötéves konzorcium, az Innovatív Gyógyszerek Kezdeményezés (Innovative Medicines Initiative – IMI) által támogatott Accelerating Research and Innovation for Advanced Therapies (ARDAT) 34 európai és amerikai tudományos, nonprofit és magánszervezet vezető szaktekintélyét egyesíti.


A szaktekintélyek egyike Dr. Letoha Tamás (akinek több, a tárgykörben releváns szabadalma van) aki a cégén, a szegedi Pharmacioidea Kft-n keresztül tagként részt vesz a konzorcium tevékenységében.


A projekt irányítását hárman látják el, Mimoun Azzouz a Sheffieldi Egyetem, Gregory LaRosa a Pfizer, míg Dr. Letoha Tamás a Pharmaciodea Kft. részéről.


Ezeken a sikereken nem kell csodálkoznunk, a kínaiak ezt már 2010-ben tudták, amikor azt írták hazánkról, Magyarországról, hogy, “bár a biotechnológia Magyarországon fiatal tudományágnak számít, de a kétezres évek elejétől rohamos fejlődésnek indult.” Ezt látjuk.


(...)

 

986 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page