top of page

Takács József: Leve eleve a …

Takács József tanulmánya
A Szilaj Csikó nyitóoldalán ajánljuk tisztelt Olvasóink figyelmébe a Zürichi Magyar Történelmi Egyesület folyóiratát. Darai Lajos, Magyar Őstörténet rovatunk vezetője pedig a folyóiratból kínál hétről hétre olvasnivalót.MAGYAR ŐSTÖRTÉNET


Takács József


Leve eleve a …E CIKK EGY NAGYON régen nem használt szólásmondás elemzése a székely rovásírás szempontjából. E dolog nagyon hasonlít egy szentírási idézetre, sőt utal az idegen nyelveken előforduló ige szóra. Arra es feleletet ad: Miért keverik az idegenek a SZÓ és az IGE szavakat. Világossá teszi azt es, hogy miért nincs a legtöbb idegen nyelvben e két fogalomra külön szó. Fejlett-é az olyan nyelv? Lehet-é régi az a nyelv?


Ádám és Éva kora, valamint Káin és Ábel ideje között megakad a mai Szentírás. Ám itt nem akad meg a rovásírás lényege. Egyik rovásírásé sem. Sőt semmilyen ázsiai betűsor sem szakad meg. E cikket nem lehet a NINCSEN CÍME, DE MAJD LESZ c. munkám ismerete nélkül olvasni. Itt es érvényes többek között: ÍGY, AHOGYAN ÍROK, S HA ÚGY TETSZIK, ÚGY ÍROK, AHOGYAN ÍROK. Nem írhatok másként! Csak az ott leírottak alapján lehet az ittlévő jeleket értelmezni.


A következendőkben az ujjak jelentése ugyanaz, mint az említett dolgozatban, s a jelek értelmezése szintén. A dolog furcsasága az, hogy én az elemezendő szólásmondást sohasem hallottam, s talán senki sem hallotta a mai emberek közül, valószínűleg évszázadok óta senki sem mondta úgy ki, ahogyan most írom. Nem láttam se papírra írva, se pálcára róva. Honnan van hát e mondás? Egy szájhagyomány útján fennmaradt dolgot írék le a székely rovásjelek segítségével. Majd a rovásjeleket azonosítom a betűkkel. A betűk összeolvasva adják a szólásmondást, amelynek igencsak mély értelme van.


TERJESZTESSEN AZ ÉG FÖLÜL A FÖLDRE (az ég alá) A HIT, S HIRDETTESSEN MINDEN EGEK ALATT SZÓVAL ÉS TETTEL MINDAZ, AMI AZ ÉG FÖLÜL ERED. AMI AZ ÉG FÖLÜL ERED, AZ MINDEN EGEK FÖLÖTT VAN S LÉGYEN AZ ALSÓ ÉG ALATT ES. LÉGYEN OTT TUDOMÁNY! ÁLLANDÓAN FOLYTATÓDJON. TERJESZTESSEN FOKOZATOSAN ALUL (a földön) A HIT (birtoklata)! A TUDOMÁNY FOLYTONOSAN ISMÉTLŐDŐ LENTI BIRTOKLATA ADJA MEG A FÉRFIÚAK TUDÁSÁNAK HITÉT ALANT. AZ ÖSSZETARTÁS AZ ÉG FELÜL AZ ÉG ALÁ RENDELTETIK. A FÉRFIAK TUDOMÁNYÁNAK HITE EGYFORMÁN A FÖLDÖN (alul, az aljban, a lobogó alatt) TUDOMÁNYOS ALAPON FOKOZATOSAN TERJESZTESSEN. AZ ÉG FÖLÖTTI MŰVET A FÉRFIÚAK AZ ÉG ALATT KAMATOZTASSÁK („tudományosítsák”) ALANT (az Ég alatt) S ISMÉTELTEN. MINDÉG TUDOMÁNYOSAN FAKADJON ALUL A HIT SZERETETE. A hit helyett a rovásírás értelmezése szerint többnyire szellemi birtok szerepel. Ám vannak másféle eltérések es, de ezek a lényeget illetően lényegtelenek. Innen a sokszor ismétlődő folyamatokat kiragadva, s a székely jeleknek értelmet tulajdonítva következőket kapom. E dolog eléggé sablonizált, mivelhogy egy betűhöz többnyire ugyanazon „szószerkezetet” rendelek. Minden ilyen szószerkezet a „szószerkezetet” NINCSEN CÍME, DE MAJD LESZ c. dolgozatomból való.


180 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page