top of page

Új teljesítményösztönzés a házi- és gyermekorvosoknak – érdekelt az orvos abban, hogy gyógyítson?Eredeti cím:

I. Új teljesítményösztönzés a háziorvosoknak és gyermek körzeti orvosoknak

2023. január 1-től radikálisan megváltozott a háziorvosok, házi gyermekorvosok (körzeti orvos, és gyermekorvos) javadalmazási rendszere. Ettől az időponttól kezdődően rájuk vonatkozóan új, a „teljesítményüktől” függő ösztönzőrendszer lépett életbe. Abban az esetben, amennyiben az orvos nem teljesít az úgynevezett „indikátorok” közül legalább egyet, nem jogosult az alap- és fixdíjon felüli teljesítménydíjra.


Indikátorok, amikre külön pénz jár:


A felnőtt háziorvosoknak plusz pénz jár a következőkért (nem mindet sorolom fel, részletesen itt, a 3. § (1) bekezdésében és az 1. számú Mellékletben találod):

 • ha évente egyszer beoltja a 60 év felettieket influenza ellen;

 • ha a 45-65 éves nőket 2 évente elküldi mammográfiára, és azok meg is jelennek ott;

 • ha vannak magas vérnyomásban szenvedő betegei, akiknek gyógyszert ír fel, és a betegek azokat ki is váltják. Minél magasabb a szám, annál jobb;

 • ha vannak ischaemiás szívbetegek a körzetében, akik acut myocardialis infarktuson és/vagy coronaria bypass műtéten és/vagy szívkatéteres tágításon estek át, és béta-blokkolót váltanak ki évente legalább 4 alkalommal. Minél több, annál jobb;


 • ha minél több cukorbeteg van a körzetében, akiket bizonyos vizsgálatokra elküld;

 • ha minél több antibiotikumot ír fel.

A gyermek háziorvosoknak plusz pénz jár a következőkért (nem mindet sorolom fel, részletesen itt, a 3. § (2) bekezdésében és az 1. számú Mellékletben találod):

 • Minél több gyereket beolt meningococcus ellen, annál jobb;

 • Minél több túlsúlyos gyermek van a körzetében, akiknél vérzsír vizsgálatot végeznek és legalább negyedévente elmennek a háziorvoshoz, annál magasabb a teljesítménye az orvosnak;

 • ha minél több gyermeket elküld mindenféle szűrővizsgálatokra;

Nem tudom feltűnt-e, de a felnőtt háziorvos különösen érdekeltté vált abban, hogy minél több magas vérnyomásos, szívinfarktuson átesett, cukorbeteg és immunhiányos páciense legyen. Nem mellékesen a kovid oltásnak nevezett injekcióknak ezek a betegségek az elismert mellékhatásai. Azaz a háziorvos extra pénzt kapott azért, ha beoltotta a körzetében az embereket, és most külön pénzt kap az oltással okozott mellékhatásokért.


A gyermekorvosoknál pedig az az elképesztő, hogy gyermekorvost – amellett, hogy a meningococcus oltások száma is tényező – arra motiválják, hogy minél több elhízott gyerek legyen a körzetében és minél több krónikusan beteg gyermek legyen a körzetében, akiket mindenféle szűrővizsgálatokra küldözgethet.II. Új BNO kód a kovid oltással kapcsolatban


1. Mi az a BNO kód?


A BNO az egészségügyben használt, a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló kódrendszer rövidítése. A nemzetközi szakirodalom a kódrendszert ICD-nek rövidíti (The International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems).


Az a mondás, hogy azért alakították ki, hogy bármelyik országban megbetegedett, illetve sérülést szerzett személy diagnózisát egységes kódrendszer alapján lehessen besorolni, illetve a szabványos kódolás alapján a különféle statisztikákat, ország jelentéseket egységes kódolás alapján össze lehessen hasonítani.


Egyébként a rendszert eredetileg a II. világháború után azért hozták létre, hogy nyomon kövessék a népességen belüli főbb betegségek diagnózisát. 1948-ban a hatodik revíziót már az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felügyelete alatt dolgozták ki. Az évek során 11 nagyobb felülvizsgálatra került sor, és minden egyes felülvizsgálattal a betegekről gyűjtött adatok egyre pontosabbá és szélesebb körűvé váltak.


A WHO honlapja szerint mára már több, mint 1,6 millió kórkép kódolható.


A BNO kódok alkalmazása kötelező, az egészségügyi szolgáltatók – így a háziorvosok, gyermekorvosok és fogorvosok sem kapnak térítési a központi költségvetésből az általuk nyújtott szolgáltatásra, amennyiben nem, vagy nem megfelelően alkalmazzák a BNO kódokat.


Az évek során az orvosi eljárásokra vonatkozó BNO kódolás az OENO kódolási rendszerrel (1) együtt az egészségügyi rendszer fizetési infrastruktúrájának szerves részévé vált.


Az elmúlt időszakban a BNO rendszer egy elektronikus adatbányászati fenevaddá nőtte ki magát, az egészségügyi nyilvántartások digitalizálása mára teljes mértékben befejeződött.


Azóta szó szerint szinte minden elképzelhető diagnózisra létezik egy számkód, még olyanokra is, amelyekre soha nem gondolnánk (keress rá itt az "szexuális" kifejezésre, és látni fogod, miről beszélek).Az új kód


2022 októberében az USA-ban bevezették a WHO által létrehozott új kódot, a Z28.310-et, ezt élesben 2023. januárjától használják.


A Z28.3 a diagnosztikai kód az „alulimmunizáltságra” általában, azaz arra, ha valaki nem részesült oltásokban, és az ezt követő számok specifikálják az adott oltást.


A 1-es kóddal azt jelzik, ha valaki nem oltatta be magát a kovid ellen (Z28.31). Amennyiben a 0 is szerepel a kód az 1 után, az azt jelenti, hogy „alulimmunizált” – azaz nem adatta be magának a 3., 4., az xn emlékeztetőt. Maga a „kórkép” pedig nem más, mint az „egyéb, az egészségi állapotot befolyásoló faktor”.


Magyarországon egyelőre ez a kód nem szerepel a BNO kódok közt.


Mindemellett ezek a BNO kódok nemzetközileg elismert kódok, amelyek nagyon specifikus egészségügyi állapotokra vonatkoznak biztosítási és kormányzati célokra, világszerte elérhetőek és használatosak.


Ha nálunk, vagy az USA-ban nem megfelelően van beírva ez a kód, az orvos nem kap költségtérítést.


Azáltal, hogy az USA-ban ezt az új kódot hivatalosan is megkövetelik a kormányzati és magánbiztosítók, az orvosok "ösztönözve vannak" arra, hogy rákérdezzenek a pácienseik oltási státuszára. Az USA-ban tehát szintén megvásárolták az orvosokat.


A kódokat tovább lehet specifikálni, egészen addig a pontig, hogy olyan kódokat is bejegyeznek, amelyekkel azt is jelzik, hogy miért utasítja valaki vissza a hatástalan és nem biztonságos – viszont nagyon jövedelmező – kovid oltásnak nevezett injekciókat.


Egy amerikai orvos elmondta, hogy látta az egyik beteg diagnóziskódját, amely specifikusan arra vonatkozott, hogy skizofrénia miatt utasította vissza a vakcinát.


Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy belássuk, hogyan lehet visszaélni ezzel a rendszerrel.


Úgy tűnik, Magyarország BNO kód nélkül is egészen jól teljesít – minél betegebbé tesz egy háziorvos valakit, annál több pénzt kap.


Egyelőre azonban bizonyos területeken még lemaradásban vagyunk. Mert az USA-ban, ha valaki folyamatosan visszautasítja az orvos által javasolt oltásokat, akkor akár mentális betegséget is diagnosztizálhatnak nála.


Az pedig mind Magyarországra, mind az USA-ra igaz, hogy akinél egyszer mentális rendellenességet diagnosztizáltak, az az ember elveszíti az alkotmányos jogait, lényegében másodrendű állampolgárrá vált.


Összefoglalva ennek a két pontnak a lényegét:

 1. A háziorvosok és a gyermekorvosok nem abban érdekeltek, hogy ti és a gyermekeitek minél egészségesebb legyetek, hanem inkább arra motiváltak, hogy a pácienseiknél minél súlyosabb betegségek alakuljanak ki.

 2. Az orvosok lényegében a kormánynak dolgoznak, és a bevételük a kormánytól függ.

 3. Ha az orvosod túl sok olyan kérdést tesz fel, amelyek látszólag nem kapcsolódnak ahhoz az egészségügyi problémához, ami miatt kezel, akkor valahonnan keríts egy újat.


III. A 15 perces város? Mi köze ennek az orvosokhoz? Nézd meg ezt a videót:

15 perces város Budapesten – Lajos Béla , Kis Távolságok Városa Alapítvány


Az alapítványról itt és itt is olvashatsz.


Az elnevezésről: A Világgazdasági Fórum nevezte át a korábban „intelligens városok” elnevezésű programot, amely innentől 15 perces város néven fut. Ez a program nyomon akarja követni és korlátozni szeretné a megadott városhatárokon kívüli mozgásokat.


Egyébként a 15 perces város koncepciója nyomokban már Karácsony Gergely főpolgármester programjában is megjelent.


Követtek még?


Egy olyan digitális rendszert akarnak bevezetni, amellyel akár oltási státuszra hivatkozással képesek egy adott időpontban egész körzeteket lezárni. Kínában már működik a rendszer.


Songpinganq osztotta meg ezt a videót arról, ahogyan Shanghajban az emberek próbálnak elmenekülni egy áruházból, mert valakinek a kódja pirosra váltott, és ez azt jelenti, hogy nekik is karanténba kell menniük.


Kínában elég egy ember, akinek vörösre vált a kódja, és rögtön lezárják a körzetet, mert "nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzet" vagy "regionális aggodalomra okot adó vészhelyzet" állt elő.

És az USA és az EU mindent megtesz azért, hogy az ilyen vészhelyzettel kapcsolatos összes hatáskört egy új világjárványügyi szerződés formájában a WHO-ra ruházza át.


A WHO pedig azon dolgozik (egyebek mellett), hogy az oltottsági státusszal kapcsolatos új BNO kód minél hamarabb bevezetésre kerüljön nálunk is.


Ha érdekel, miről is szól a WHO, itt olvashatsz bővebben róla, azóta sem került le a napirendről a téma:IV. Érkezik a digitális útlevél

A 2022 novemberében Indonéziában tartott G20-csúcstalálkozón a világ 20 legnagyobb gazdaságának vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben felszólították a világ országait, hogy vezessenek be egy olyan globális digitális oltási útlevélrendszert, amely a WHO által meghatározott szabványokon alapul, és amely a nemzetközi utazókat arra kényszeríti, hogy mobiltelefonjukon digitális oltási útlevél-azonosítóval rendelkezzenek. Amennyiben valakinek nincs ilyen igazolványa, nem utazhat külföldre.


Kivéve az olyan illegális bevándorlókat, akik valamely "fejletlen" országból próbálnak az Egyesült Államokba vagy Európába jutni.


A Forbes magazin 2022 februárjában megjelent cikkéből azt is tudjuk, hogy az amerikai államok közel fele már aláírta a digitális útlevelekkel kapcsolatos szerződéseket és az infrastruktúrát is létrehozta a bevezetéshez. Ez a rendszer alkalmas arra, hogy ellenőrizze, vagy legalábbis monitorozza az amerikaiak államukon kívüli utazását.


Íme, itt láthatjuk Yuval Noah Hararit, Klaus Schwab és a Világgazdasági Fórum egyik vezető tanácsadóját, amint arról tájékoztat bennünket, hogíy azt tervezik, hogy a digitális megfigyelési technológia ne csak a mobiltelefonon, hanem a bőrünk alatt is legyen.


(...)

 

1 465 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page