VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vajda Miklós: Amerikai kutatók bejelentették az ember és a majom keveredését

Amit a hazai sajtó sem mond el nekünk

A kaliforniai La Jolla-i Salk Intézet Biológiai Tanulmányokért áprilisban közölte, hogy Kína által vezetett kutatócsoporttal vett részt egy kísérletben, amelynek során emberi őssejteket juttattak majom embriókba. Hagyták a létrejött lényt 19 napig élni és növekedni, majd elpusztították. A kísérletben alkalmazott technológiáért felelős kutatók szerint munkájuk segítette az embrionális fejlődés tanulmányozását.

A szövetségi tisztviselők moratóriumot szabtak az ilyen kutatás amerikai finanszírozására. Ennek ellenére felülvizsgálják a korlátozásokat és a tudományos fejleményeket, miközben a kongresszus megvitatja a törvénytervezetet, amely szerint az adófizetők pénzének közel 200 milliárd dollárját Kína elleni kutatásra és fejlesztésre fordítják.

Mike Braun, Indiana állam republikánus szenátora attól tart, hogy az ilyen ember-állat hibrid kísérletek átlépik a morális határokat, és ellentétesek az emberi méltóság és az emberi élet szentségével.

Braun úr és más republikánus társaik megpróbálják betiltani a kimérákat, amelyek emberi embriók keverését állati méhekkel, valamint állati embriókat emberi méhekkel keverik.

Most, hogy a „kiméra” már nem egy ősi mitológiai lény, amelynek oroszlán, kecske és kígyó részei vannak, hanem egy tényleges ember-állat hibrid, a republikánus törvényhozók meg akarják szigorítani az amerikai kutatás alapjait, amelyek az emberi élet méltóságában való hitben gyökereznek.

Mike Braun, az oklahomai James Lankford és a montanai Steve Daines, a szenátus hatalmas kutatási és fejlesztési kiadási törvényjavaslatának módosítására törekedtek, hogy blokkolhassanak bizonyos emberi-állat kimérákat, de a módosítást a pártok mentén 48–49-es arányban elbukták. Három szenátor nem szavazott.

Két távollétes republikánus – Marsha Blackburn szenátor, Tennessee és Thom Tillis, Észak-Karolina – nem változtathatta volna meg az eredményt - mondta Mr. Braun. Charles E. Schumer, a szenátus többségi vezetője, New York-i demokrata blokkolta volna a módosításról szóló szavazást, vagy biztosította volna, hogy a nyugat-virginiai Joe Manchin III szenátor, aki szintén nem szavazott, csatlakozott volna a többi demokratához – mondta.

Mr. Lankford szerint az emberek és állatok keverésének a blokkolásáról hangos név szerinti szavazással kellett