top of page

Vajda Miklós: Amerikai kutatók bejelentették az ember és a majom keveredését

Amit a hazai sajtó sem mond el nekünk

A kaliforniai La Jolla-i Salk Intézet Biológiai Tanulmányokért áprilisban közölte, hogy Kína által vezetett kutatócsoporttal vett részt egy kísérletben, amelynek során emberi őssejteket juttattak majom embriókba. Hagyták a létrejött lényt 19 napig élni és növekedni, majd elpusztították. A kísérletben alkalmazott technológiáért felelős kutatók szerint munkájuk segítette az embrionális fejlődés tanulmányozását.

A szövetségi tisztviselők moratóriumot szabtak az ilyen kutatás amerikai finanszírozására. Ennek ellenére felülvizsgálják a korlátozásokat és a tudományos fejleményeket, miközben a kongresszus megvitatja a törvénytervezetet, amely szerint az adófizetők pénzének közel 200 milliárd dollárját Kína elleni kutatásra és fejlesztésre fordítják.

Mike Braun, Indiana állam republikánus szenátora attól tart, hogy az ilyen ember-állat hibrid kísérletek átlépik a morális határokat, és ellentétesek az emberi méltóság és az emberi élet szentségével.

Braun úr és más republikánus társaik megpróbálják betiltani a kimérákat, amelyek emberi embriók keverését állati méhekkel, valamint állati embriókat emberi méhekkel keverik.

Most, hogy a „kiméra” már nem egy ősi mitológiai lény, amelynek oroszlán, kecske és kígyó részei vannak, hanem egy tényleges ember-állat hibrid, a republikánus törvényhozók meg akarják szigorítani az amerikai kutatás alapjait, amelyek az emberi élet méltóságában való hitben gyökereznek.

Mike Braun, az oklahomai James Lankford és a montanai Steve Daines, a szenátus hatalmas kutatási és fejlesztési kiadási törvényjavaslatának módosítására törekedtek, hogy blokkolhassanak bizonyos emberi-állat kimérákat, de a módosítást a pártok mentén 48–49-es arányban elbukták. Három szenátor nem szavazott.

Két távollétes republikánus – Marsha Blackburn szenátor, Tennessee és Thom Tillis, Észak-Karolina – nem változtathatta volna meg az eredményt - mondta Mr. Braun. Charles E. Schumer, a szenátus többségi vezetője, New York-i demokrata blokkolta volna a módosításról szóló szavazást, vagy biztosította volna, hogy a nyugat-virginiai Joe Manchin III szenátor, aki szintén nem szavazott, csatlakozott volna a többi demokratához – mondta.

Mr. Lankford szerint az emberek és állatok keverésének a blokkolásáról hangos név szerinti szavazással kellett volna megtörténnie, és megdöbbenve tapasztalta, hogy a demokraták ezt leszavazták.

– Fontosnak tartottuk, kimondani, hogy az Egyesült Államok nem tartja helyesnek, ha az állatokat és az embereket összekeverik kísérletezés céljából.

Mr. Braun, Mr. Lankford, és öt másik szenátor és Chris House, a New Jersey-i republikánus képviselő által vezetett 25 képviselő a múlt héten írt az Országos Egészségügyi Intézetnek, hogy aggodalmakat fejezzenek ki a kiméra kutatással kapcsolatban, és részleteket kérjenek az esetleges etikai elemzésekről. a szövetségi ügynökségtől.

Az NIH nem válaszolt a törvényhozóknak, de támogatta az etikai kérdések áttekintését, amely emberi-állat kimérákat is tartalmaz. Az NIH és a Dana Alapítvány finanszírozta az Országos Tudományos, Mérnöki és Orvostudományi Akadémiák ad hoc bizottságának áprilisban közzétett tanulmányát, amelynek célja az idegkimérákkal és az idegi organoid kutatással kapcsolatos etikai, szabályozási és tudományos kérdések vizsgálata.

Az ad hoc bizottságban volt volt a Salk Intézet egyik tagja, amely részt vett az ember-állat hibrid kísérletben. A Salk Intézet egy másik kutatója felügyelte a tanulmányt. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy az emberek és állatok között végzett hibrid kísérletek potenciális előnyökkel jártak, de a kutatóknak olyan szavakat kell használniuk, amelyek nem vonják magukra a nagyközönség figyelmét.


(Tehát maguk is tisztában vannak azzal, hogy a kísérlet minden szempontból, de leginkább morálisan elfogadhatatlan, ennek ellenére tovább folytatják, de a felelősséget el akarják kerülni. VM)


A kiméra "kifejezést azért használják, mert tudományosan pontos, és a bizottság úgy véli, hogy az ősi mítoszok szörnyeivel való kapcsolata túl távoli ahhoz, hogy veszélyeket rejtene a használata. Transzplantációk és kimérák: tudomány, etika és kormányzás.” A kutató tudósokat és intézményi képviselőiket figyelmeztetni kell arra, hogy kerüljék azokat a kifejezéseket, amelyek aggályokat ösztönöznek, amelyek messze meghaladják a tudomány jelenlegi állását.

Az NIH nem válaszolt a Washington Times által az általa támogatott tanulmányra vonatkozó kérdésekre, de az NIH szóvivője egy e-mailben megjegyezte a kiméra kutatásával járó szövetségi finanszírozás moratóriumát.

A jelentés elkerülte az ajánlások megfogalmazását, de felsorolta a kiméra kutatás lehetséges előnyeinek megállapításait az agyi betegségek ismereteinek beépítésére, amelyek potenciálisan alkalmazhatók voltak az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a pszichiátriai betegségek és más betegségek kezelésében.

A jelentés szerint az agy körüli, emberi ideg-kimérák bevonásával végzett humán-állat hibrid kísérlet néhány tanulmánya aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy „az állatok olyan tulajdonságokat szereznek-e, amelyeket egyértelműen embernek lehet tekinteni, vagy olyan embereket, akik olyan szerepeket töltenek be, amelyeket egy istenségnek kell fenntartaniuk”.

Az ember-állat hibridek miatt aggódó republikánus törvényhozók szerint a tudósoknak nem szabad Istent játszaniuk. Lankford úr szerint az állatokon végzett tudományos kísérlet egy kérdés, de az új életformák létrehozásának kísérlete túl messzire megy.

– Valóságos különbség van abban, ha emberi sejteket veszünk be, és ezeket egérbe fecskendezzük a rákkutatáshoz és más kutatásokhoz. Ez megtörtént, és hosszú időre volt szükség ahhoz, hogy ezt feldolgozni tudjuk” – mondta Mr. Lankford. "De az, hogy megpróbálok életet teremteni, nagyon más küszöb számomra."

Demokraták szerint a kísérletek republikánus ellenzői a tudomány helyett az ideológiát követik. Patty Murray szenátor szerint a kiméra kutatásának betiltására irányuló republikánus erőfeszítések aláássák a kezelések és az életmentő szervátültetések fejlesztését.

"Ha komolyan gondoljuk az amerikai innováció iránti kétpárti elkötelezettséget, le kell állítanunk ezeket az ideológiai támadásokat az orvosi kutatás ellen, és a tudományra és végső soron a betegek egészségére kell összpontosítanunk" – mondta Ms. Murray.

Mr. Braun, Mr. Lankford, Mr. Daines, az iowai Mr. Joni Ernst és az oklahomai James M. Inhofe javasolta a sikertelen módosítást, amely ezeket a kísérleteket tiltotta.

Braun úr azt mondta, nem számít arra, hogy a szenátust ellenőrző demokraták megszavazzák a jogszabályok előrehaladását. Ő elvárja a támogatást, Családkutató Tanács, a Susan B. Anthony-lista, az élethez való nemzeti jog, az Egyesült Államok katolikus püspökeinek konferenciája és mások életpárti szószólói által.

 

Forrás:


108 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page