VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vajda Miklós: A Gladio idővonala (5. rész)
Amit a hazai sajtó sem mond el nekünk1940

Angliában Winston Churchill miniszterelnök megalkotta a titkos visszamaradt hadsereg különleges műveleti egységét (SOE), hogy lángra lobbantsa Európát az ellenállási mozgalmak segítésével és felforgató műveletek végrehajtásával az ellenséges területeken. A második világháború befejezése után a visszamaradó hadseregeket a SOE tapasztalatai és stratégiái alapján hozzák létre, a korábbi SOE-tisztek bevonásával.


1944

London és Washington egyetért abban, hogy Nyugat-Európát mentesíteni kell a kommunizmustól. Görögországban a háború utáni kormányba való brit beavatkozás ellen Athénban zajló nagy kommunista tüntetést feloszlatnak a titkos katonák lövöldözése, 25 tüntető meghalt és 148 megsebesült.


1945

Finnországban Leino kommunista belügyminiszter leleplez egy titkos szervezőirodát, amelyet bezárnak.


Paul L. Williams. A Gladio hadművelet A szentségtelen szövetség című leleplező könyvében a Vatikán, a CIA és a maffia közötti összefonódásokat tárgyalja.


1947

Az Egyesült Államokban Harry Truman elnök létrehozza a Nemzetbiztonsági Tanácsot (NSC) és a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA). A CIA rejtett cselekvési ága, a Politikai Koordinációs Hivatal (OPC) Frank Wisner vezetésével rejtőzködő seregeket állít fel Nyugat-Európában.

Franciaországban Edouard Depreux belügyminiszter elárulja, hogy Franciaországban „Plan Bleu” kódnevű titkos visszatartó hadsereg létezik.

Ausztriában feltárul egy titkos Gladio egység amelyet Soucek és Rössner jobboldali szélsőségesek állítottak fel. Körner kancellár titokzatos körülmények között kegyelmet nyújt a vádlottaknak.