VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vajda Miklós: A nizzai és a müncheni tömeggyilkosság – a nemzetállamok felszámolása (Gladio 4. rész)
2016. július 14-én késő este Nizzában, a híres tengerparti Promenade des Anglais sétányon Franciaország nemzeti ünnepén nagy sebességgel a tömegbe hajtott egy bérelt teherautóval a 31 éves tunéziai származású, nizzai Mohamed Lahouaiej Bouhlel, aki közben fegyverével a rendőrökre is lőtt. A teherautót végül a rendőrök megállították, a sofőrt pedig lelőtték. A tömeggyilkosságban 84-en meghaltak, köztük 10 gyerek. 307 személy sebesült meg, A támadást két nap múlva az Iszlám Állam vállalta magára.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a Tunisztól 120 kilométerrel délre lévő Szúsza város Mszaken nevű peremkerületében született 1985. január 31-én. 2005-ben költözött Franciaországba. Rokonai és egykori szomszédjai elmondták, hogy utoljára négy évvel ezelőtt látogatott haza. A szomszédok átlagos családból származónak, sportos életűnek, a vallás iránt érdektelennek írták le.

Bouhlel tartózkodási engedéllyel élt Franciaországban és fuvarozóként dolgozott. Korábban kisebb bűncselekményeket már elkövetett, de a rendőrség nem tartotta nyilván mint radikálist. Már 2015-ben tervezni kezdte a támadást, és öten segítettek neki. Nem sokkal előbb szerzett engedélyt nehézgépjármű vezetésére.

A nizzai merénylő, tette elkövetése előtt néhány órával, maga is részt vett gyalogosan az ünnepi felvonulásban, felhívta onnan a fivérét, és nevetős selfie-t küldött magáról. Erről a Dzsabur nevű fivér számolt be vasárnap Tunéziában a Reuters hírügynökségnek.

A 2015. november 13-i párizsi terrortámadás óta rendkívüli állapot volt érvényben az országban, ezért a hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak. A terrorista július 11-én bérelte ki a 19 tonnás kamiont. 12-én, 13-án és 14-én délután is felderítette vele a terepet. 14-én este úgy került a tűzijáték miatt gyalogosoknak fenntartott területre, hogy a teherautóval a széles tengerparti járdára hajtva nagy erővel ment neki az útlezáró kerítésnek. A tűzijáték után hazainduló tömegbe hajtott nagy sebességgel. Kb. 2 kilométert tett meg cikkcakkban haladva, hogy minél több áldozata legyen. Amikor a rendőrség rálőtt, pisztollyal viszonozta a tüzet, és csak 300 méter múlva, a palais de la Méditerrannée kaszinónál állt meg a teherautó és halt meg a támadó. A kitört pánikban az emberek futni kezdtek és többen a menekülés közben sérültek meg.

Az elkövető által bevetett „gyilkos fűnyíró” módszert az Al-Kaida 2010 óta ajánlotta iszlamista merénylőknek.

*