VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vajda Miklós: Trianon titkai 8. – Akiknek alá kellett írni a trianoni békeszerződést


Nem Horthy, nem Apponyi és nem is az akkori miniszterelnök Simonyi-Semadam Sándor: nem közismert, kik is írták alá Magyarország részéről a trianoni békeszerződést. Benárd Ágost, a kalandos életű politikus és Drasche-Lázár Alfréd, a művelt diplomata portréja következik!

A ma 101 évvel ezelőtti békeszerződés kapcsán először az eredeti delegáció vezetője, Apponyi Albert vállalta volna az aláíró szerepét, mert úgy gondolta, hogy nem volna helyes, ha személyileg kivonná magát az aláírás alól, ha már ő ajánlotta, hogy írják alá. Azonban nem fogadták el önfeláldozó felajánlását, és megkezdődött az aláírók személyének keresése.

Sokféle szempont szerint kellett dönteni: az antant feltételei szerint egy aktív minisztert és egy magas rangú diplomatát kellett választani.

Hogy a politikai államtitkárok is kormánytagnak minősülnek-e, és így miniszterek helyett ők is aláírhatnak-e, arról vita alakult ki. Ezen kívül a kormány elhatározta, hogy az új határok közé szorított Magyarország területéről származó személyeket fognak küldeni, nehogy a határon túlra rekedt magyarságot megsértsék. Ezért nem jöhetett szóba gróf Teleki Pál külügyminiszter, mert ő Erdélyből származott, de ellene egyébként is hevesen tiltakoztak.

A magyar minisztertanács az 1920. május 30-i ülésen úgy határozott, hogy Soós Károly honvédelmi minisztert, Pekár Gyula, vallás - és közoktatásügyi államtitkárt és Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követet és meghatalmazott minisztert bízza meg az aláírással.