VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Vissza az 1640-es évekbe: A Covid-tagadók elleni boszorkányüldözés Nagy-Britanniában csak folytatás

Vissza az 1640-es évekbe: A Covid-tagadók elleni boszorkányüldözés Nagy-Britanniában csak folytatása a másként gondolkodók elleni korábbi kampányoknak


„Egy régi típusú demokrata ma nem sajtószabadságot, hanem a sajtótól való szabadságot követelne.” /Oswald Spengler/


Nagy-Britanniában egyre fokozódnak a támadások azokkal a közszereplőkkel szemben, akik fölemelik a szavukat a „lezárások” és egyéb Covid-ortodoxiák ellen, és ebben egyértelmű összefüggés mutatkozik az eretnekek elhallgattatására alkalmazott korábbi hatalomsrtuktúrát védő kampányokkal.


Az 1968-ban készült 'Witchfinder General' (Boszokánykereső tábornok) c. film – amely a 17. századi boszorkányvadász Matthew Hopkins történetét meséli el, aki az angol polgárháború idején terrorizálta a Parlament fennhatósága alá tartozó kelet-angliai vidéket – egy órányi horror.


Bár a film rémálmokat okozhat, ajánlom a megnézését, mert segít megérteni, hogy mi történik ma Nagy-Britanniában.

Fénysebességgel száguldtunk vissza az 1640-as évek boszorkányüldözési őrületébe!

Szemet hunyni a körülöttünk zajló események fölött egyszerűen nem lehetséges opció, mert a dolgok akkor csak rosszabbodnak. A történelem arra tanít, hogy a boszorkányüldözésnek nincs helye egy szabad társadalomban, de csak akkor ér véget, ha elegen állnak ki ellene.


A film egyik emlékezetes jelenetében, Hopkins közli az elfogott 'boszorkányokkal', akik kínzás alatt tettek beismerő vallomást, hogy a törvénynek megfelelő eljárást fogják alkalmazni ellenük: "Előírt módon lesztek megkötözve és bedobva a tóba. Ha elsüllyedtek, akkor tudjuk, hogy a beismerő vallomásotok hamis volt, ha viszont fennmaradtok, akkor a vallomásotok kétségtelenül bebizonyosodott, ezért kihúzunk benneteket és a nyakatoknál fogva felakasztunk, amíg meg nem haltok."


Érti?


Ha nem felelsz meg az úszóteszten, meghalsz, és ha kiállod a próbát, akkor is meghalsz. Ha boszorkánysággal vádolnak, akkor bűnös vagy.

Bizonyíték? Kinek van erre szüksége, amikor a társadalom érdekében cselekszünk?

És ez így van ma is, amikor Matthew Hopkins 21. századi megfelelői újrapozicionálódtak, hogy üldözzék a 'Covid-tagadókat', az 'összeesküvés-elméleteket’, és a 'vakcina-elleneseket', – ahogyan évekig üldözték azokat, akik tiltakoztak Szíria bombázása ellen, vagy Jeremy Corbyn háborúellenes támogatóit, de bárkit, aki David Milibandtól balra áll, vagy David Camerontól jobbra.


Ezeket a 'szélsőséges centrista' fundamentalistákat ugyanaz az az arrogancia jellemzi az „eretnekek” hajszolásában, és ugyanaz a megvetés a valódi, tisztességes eljárások iránt. Lehet, hogy nem lóháton követik a 'hitetleneket' mint Hopkins az 1640-es években, de megteszik ezt a 21.-ik század módszereivel, a közösségi médián keresztül bemocskolva, becsmérelve, rágalmazva és kigúnyolva őket, és aljas ad hominem csatabárdjaikkal, s boszorkányvadász társaikkal gondoskodnak róla, hogy ez jól el is terjedjen.


Azt remélik, hogy akik látják, hogy mi vár az üldözöttekre, meggondolják, hogy megszólaljanak-e, és inkább csendben maradnak. És ez többnyire működik is.

Ne gondolja, hogy egy lovagi cím, vagy a társadalmi helyzete megmentheti a boszorkányüldözéstől!


Nézzük csak, mi történt Sir Desmond Swayne-nel, azon kevés parlamenti képviselők egyikével, akik elég bátrak ahhoz, hogy felszólaljanak a bezárások ellen.


Boszorkánynak kiáltották ki, mert még novemberben szóba hozta, hogy "úgy tűnik, a Covid-számlálást manipulálták", és mert olyan fórumoknak adott interjút, amelyeknek más, 'téves' véleményük volt egyéb kérdésekben.


Angela Rayner, a Munkáspárt alelnöke magán kívül volt, hogy Swayne egy 'ellenhegemón' véleményt fogalmazott meg, és a Twitteren közölte azt a világgal, hogy levelet írt a Konzervatív Párt elnökének, hogy "sürgős akciót" kell indítani Sir Desmond Swayne ellen.


Keir Starmer Munkáspártja a hatalomstruktúrát védő boszorkányüldözés pártján áll, ami meglehetősen ironikus, mivel Starmer valaha az emberi jogokat védő ügyvéd volt. Emberi jogok olyanoknak, akiket ’összeesküvés-elméletekkel’ vádolnak? Még mit nem? Az ilyenfajták jogai nem számítanak, ugyanúgy, ahogyan a boszorkánysággal vádlottak emberi jogai sem.


A Munkáspárt már novemberben rendkívüli törvény meghozatalát szorgalmazta "a veszélyes oltásellenes tartalom elleni fellépés” érdekében. De mi az hogy "veszélyes oltásellenes tartalom?" Bűnözőknek akarják megbélyegezni azokat, akik jogosan fejezik ki aggodalmukat egy fontos közérdekű kérdéssel kapcsolatban?


Úgy tűnik, hogy a Munkáspárt megszállottan cenzúrázná a ’veszélyes dezinformációkat’ és azokat, akik azt terjesztik, – ami szintén ironikus kissé, mivel éppen a Munkáspárt miniszterelnöke, Tony Blair volt az, aki azt mondta nekünk, hogy Irak birtokában van a 'Weapons of Mass Destruction'-nak /tömegpusztító fegyvernek/, amit 45 perc alatt össze tudnak szerelni és elindítani. Ez a dezinformáció olyan háborúhoz vezetett, amelyben emberek százezrei vesztették életüket.


Habár a boszorkányvadászok többsége, akik ma azt állítják, hogy őket csak az igazság és a közbiztonság érdekli, nem csupán mazsorettként működtek közre abban a csalárd háborúban, de keményen üldözték azokat, akik ellenezték azt. Ha 2003-ban nem akartál betörni Irakba, akkor ugyanúgy 'Saddam-védelmezőnek’ bélyegeztek meg, mint ahogyan tíz évvel később ’Asszad-védelmező’ voltál, ha tiltakoztál Szíria bombázása ellen.


A boszorkányüldözés célpontjai talán változnak, de a nyelvezet nem. A 'tagadó' jelző állandó.


Az egyik személy, akit mindig prominens szerepben találunk a "hivatalosan jóváhagyott boszorkányüldözés” élén, az Nick Cohen, az Observer rovatvezetője.


Nick szokásos módszere, hogy írásaiban vadul nekimegy bárminek és bárkinek, ami és aki veszélyezteti az ’extrém-centrum’ kulturális és gazdasági dominanciáját.


Ráförmedt már a háborúellenes baloldalra, a Farage-féle jobboldalra, Jeremy Corbyn támogatóira, Donald Trump támogatóira, a brexitesekre, a szíriai nyugati katonai beavatkozás ellenzőire, az orosz médiára, David Icke-re, az 5G-különcökre, és legutóbb a 'Covid-tagadókra'. De ugyanakkor, miközben megszállottan rágódik az 'összeesküvés-elméleteken’ – az a Cohen, aki lelkesen támogatta az iraki háborút –, rendszeresen terjeszti a sajátjait, vagyis hogy minden, ami rosszul sikerül a világban, az a szélsőbal és a szélsőjobb hibája, és persze Oroszországé, meg a 'gonosz’ Putyin sem maradhat ki soha.


Mint általában a boszorkányvadászok, Cohen is buzgón megbélyegzi azokat, akik mernek ’téves nézeteket’ kifejezni. Egy 2014-ben megjelent ’klímaváltozás-tagadókról’ szóló cikkében ellenségesen írta:


"És könyörgöm, nem kérek emaileket nyafogó kölyköktől, hogy ne szólítsam őket globális felmelegedés-tagadóknak, mert a 'tagadó' úgy hangzik mint 'Holocaust-tagadó'. Ez azt jelenti, hogy a nácikhoz hasonlítasz bennünket? – Az ember okozta globális felmelegedés bizonyítéka olyannyira végleges, mint Aushwitzé. Erre egyetlen más szó sem fog megfelelni.


Érthető? Más szó nem fog megfelelni. Ha Nick kijelenti, hogy 'globális felmelegedés-tagadó’ vagy, akkor bizonyára az is vagy, még ha el is fogadod, hogy globális felmelegedés valóban zajlik, de kételkedsz abban, hogy mindezt az emberiség okozta. Nick szava végleges, mint Matthew Hopkinsé. Akár 'elsüllyedsz' a tóban, akár 'fennmaradsz', ugyanaz a sors vár rád.


Hogyan jutottunk ide? Hogy engedhettük meg, hogy a nyilvános vitákat ilyen módon zúzza szét az önkényuralom szörnyű tekintélyelvűsége?

Elég idős vagyok ahhoz, hogy emlékezzek egy olyan média-világra, ahol az emberek nem féltek kifejezni más, vagy szokatlan nézeteiket, s tehették ezt anélkül, hogy boszorkányüldözés indult volna ellenük. Ahol őszinte, szabad és nyílt megbeszélés folyt. Amikor a demokráciánk sokkal elevenebb volt.


Britanniában a politikai klíma ma ugyanolyan fullasztó, mint az 1640-es időkben, amikor utoljára éltünk ilyen zord zsarnokság alatt, amelyben "nem mondhatod ezt, nem teheted azt." Hogyan tudjuk majd mindezt helyrehozni, és tetemre hívni Matthew Hopkins 21.-ik századi utódait?


/Ford.: Maria Schiller/

Tovább az eredeti, angol nyelvű cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek